Krasna Zemlja

DVANAEST GODINA VODNJANSKE ŠPALETE

FAMEJA BURŠIĆ NA VAZMENI PONEDILJAK UGOSTILA TRI MILJARA LJUDI Najbolju špaletu ima Moreno Mekiš iz Vižinade, a fešta se od 18 sati nastavlja uz legendarne Gustafe

Jedina istarska fešta čiju organizaciju potpisuje jedna obitelj, prolazi iznad svih očekivanja. I ove je godine više tisuća stranih i domaćih gostiju dan nakon Uskrsa odlučilo provesti upravo u Vodnjanu na Stanciji Buršić. Domaća hrana, dobra glazba, mnoštvo popratnih gastronomskih i zabavnih sadržaja još su se jednom pokazali dobitnom kombinacijom za kraj produženog prazničkog vikenda


 
3 min
Martina Pereša

Jedina istarska fešta čiju organizaciju potpisuje jedna obitelj, prolazi iznad svih očekivanja. I ove je godine više tisuća stranih i domaćih gostiju dan nakon Uskrsa odlučilo provesti upravo u Vodnjanu na Stanciji Buršić. Domaća hrana, dobra glazba, mnoštvo popratnih gastronomskih i zabavnih sadržaja još su se jednom pokazali dobitnom kombinacijom za kraj produženog prazničkog vikenda

Da bi ovogodišnja 12. Vodnjanska špaleta mogla biti ravna onoj iz rekordne predpandemjske 2019. godine, obitelji Buršić koja potpisuje organizaciju ove manifestacije, bilo je jasno već u jutarnjim satima.

Tada je, naime, održana također tradicionalna utrka Teći, isti, piti uz vinograde i maslinike južnih obronaka Vodnjana. Već u 11 sati otvorena je kuhinja, a ručak je započeo točno u podne.

Darinka Buršić
Do podne je pošlo 800 jaji!

- Na jelovniku imamo fuže z šugon od špalete, fritaju sa šparugama, palentu sa začinskin biljen, kapuz s kusima špalete i pancete te špaletu gira volta. U kuhinji nan pomoru obitelj i prijatelji, i sve delamo po domaću. Cilu šetemanu se mi pomalo pripremamo. Samo do podne je u fritaju pošlo jeno 800 jaji, a narizali smo oko 70 kili špalete. Niš ne šparamo! Muž i ja smo počeli ovo veliko delo, ali pokle je naša Mikela na sebe preuzela veliku odgovornost. Sve ča smo mi stvarali, ona i njezin muž su još više unaprijedili, govori nam Darinka Buršić koja, sa suprugom Milanom i ostatkom obitelji, već mjesecima naporno radi kako bi tijekom uskršnjeg ponedjeljka gosti na stanciji mogli uživati svim čulima.

Svečano otvorenje 12. Vodnjanske špalete upriličeno je u 13 sati, a čast otvaranja manifestacije pripala je istarskom županu, Borisu Miletiću.

Boris Miletić

- Lipo je u Istri i samo neka nan dura, riječi su koje je župan uputio prisutnima prilikom otvaranja kojem je nazočio i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren.

Isti, piti i nasmijani biti…

U ime Grada Vodnjana svih je pozdravila zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, a ispred obitelji Buršić dobar tek i dobrodošlicu svima su poželjeli Milan Buršić te Mikela Buršić Lisjak.

Mikela Buršić Lisjak i Milan Buršić

- Nadamo se da ste došli isti, piti i nasmijani biti, kratko je poručila Buršić Lisjak.

Odmah po otvorenju, uslijedila je dodjela priznanja špaletama koje su ocjenjivane u Hiži od klobasica u Svetom Petru u Šumi. Predsjednik ocjenjivačkog suda bio je načelnik spomenute općine, Mario Bratulić.

Mario Bratulić
- Ovo je druga godina otkako ocjenjujemo špalete. Imali smo osam uzoraka i 11 parametara, prema kojima je svaki uzorak mogao dobiti maksimalno 110 bodova. Sve su špalete osvojile zlato jer su sve na koncu imale više od 98 bodova, pojasnio je Bratulić.

Titula šampiona otišla u Vižinadu

No, šampion je samo jedan, a ta je titula ove godine, s osvojenih 105 bodova, pripala OPG-u Mekiši iz Vižinade.

Moreno Mekiš

- Tajna uspjeha je u velikoj ljubavi prema ovemu delu. Delamo s kobasicama, pršutima i špaletama. Ovo lito san bija uvjeren da ćemo dobiti visoke bodove jer svaki vikend nam radi agroturizam i shvatio sam da su nam jako dobre špalete. U delu mi vajk pomore familija; žena Martina i sin Moris. Znamo načiniti i stotinjak špaleta na lito. Bavimo se svinjogojstvom, a imamo i certificirane pršute s oznakom izvornosti. Puno je tu dela, govori nam nagrađeni Moreno Mekiš iz sela Mekiši kraj Vižinade.

Pozvao je ujedno i ostale proizvođače, iz Udruge proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa, da se u narednim godinama pridruže ovome natjecanju u još većem broju.

Ove godine, osim suhomesnatih proizvoda i domaće kuhinje, na Stanciji fameje Buršić možete kušati koktele, fritule te sladolede.

Pripremili su i brojne zabavne sadržaje za najmlađe posjetitelje, koji se mogu okušati u vožnji bagi vozilima te jahanju konjima. U 18 sati u obiteljskom dvorištu kreće i „velika štala“ uz legendarne Gustafe.


FOTO: I24

Nastavite čitati

Istra
 

Počinje vrijeme darivanja: sutra ćemo o autohtonim darovima...

Jeste već kupili darove? Ukoliko niste sutra vam donosimo vodič kroz božićnu kupnju koja se vodi načelom: lokalno, autohtono, ručno rađeno. Donosimo i priču o Puležanu koji po Istri lovi posve neobične stvari. I to ne puškom nego aparatom. Za sebe kaže "Nisam ja fotograf, ja sam školovani zidar”

Istra
 

Sljedeća stanica Kamiona Djeda Mraza Istra! Sutra je u Pazinu.

Kamion će biti pozornica zabavnoj i interaktivnoj predstavi “Popis Djeda Mraza” s vilenjacima, patuljcima, dobroćudnim divom te Djedom Mrazom. Predstave su besplatne i namijenjene djeci vrtićke dobi * Pulu će posjetiti u ponedjeljak, 16. prosinca od 18:30 sati na parkiralištu Karolina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.