Danas prometna akcija u cilju zaštite osoba s invaliditetom
Tijekom akcije provest će se pojačan nadzor parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, kao i nepropisnog korištenja znaka pristupačnosti
Ne, nisam bolestan i s familijom je sve u najboljem redu, nego – nema tartufa. Iako smo uredno odradili lovostaj u kolovozu te akcijom od 3. rujna, inače otvorenoj za posjetitelje koji su s našim lovcima mogli u šumu, pokrenuli sezonu lova na bijeli tartuf – tartufi naprosto ni! Ima ih u simboličnim količinama, tako da je najavljena cijena od 35 ili nešto više tisuća kuna po kilogramu otišla u zonu da oni restorateri, a i ja pripadam tom krugu, plaćaju – koliko tartufar pita, navodi Marušić za Novi list
Ne, nisam bolestan i s familijom je sve u najboljem redu, nego – nema tartufa. Iako smo uredno odradili lovostaj u kolovozu te akcijom od 3. rujna, inače otvorenoj za posjetitelje koji su s našim lovcima mogli u šumu, pokrenuli sezonu lova na bijeli tartuf – tartufi naprosto ni! Ima ih u simboličnim količinama, tako da je najavljena cijena od 35 ili nešto više tisuća kuna po kilogramu otišla u zonu da oni restorateri, a i ja pripadam tom krugu, plaćaju – koliko tartufar pita, navodi Marušić za Novi list
"Smrknut, tih i nekako odsutan Robert Marušić. Jedan od osnivača Udruge tartufara Istra iz Motovuna, najznačajnije takve udruge u Hrvatskoj, utemeljitelj Sajma crnog ljetnog tartufa u Buzetu, u čijoj je starogradskoj jezgri i vlasnik restorana Stara oštarija, k tome i sin Vladimira Marušića, tartufara s višedesetljetnim iskustvom.
Marušić, inače vrlo glasni promotor, i ne samo te medijski uvijek atraktivne tartufarske scene u trenutku našeg dolaska pa i nije… nekako »sličio na sebe«, piše novinar Edi Prodan za Novi list.
– Ne, nisam bolestan i s familijom je sve u najboljem redu, nego – nema tartufa. Iako smo uredno odradili lovostaj u kolovozu te akcijom od 3. rujna, inače otvorenoj za posjetitelje koji su s našim lovcima mogli u šumu, pokrenuli sezonu lova na bijeli tartuf – tartufi naprosto ni! Ima ih u simboličnim količinama, tako da je najavljena cijena od 35 ili nešto više tisuća kuna po kilogramu otišla u zonu da oni restorateri, a i ja pripadam tom krugu, plaćaju – koliko tartufar pita, navodi Marušić za Novi list.
Kako se navodi u članku Novog lista, u Motovunskoj šumi se zbog dugotrajne suše poprilično stvrdnula, skrutila zemlja u svom površinskom sloju. I to na svim mjestima gdje se inače traži, lovi i kopa tartufe, što otežava posao. S druge strane, gomolji su se u zemlji razvili tek u simboličnom količinama, tako da u šumu za sada malo tko ide. S obzirom na to da je zadnjih nekoliko tjedana kiša ipak prisutnija, pa tako i u danima koji su pratili nastanak ovog teksta, postoje indicije da bi se za nekoliko tjedana slika mogla potpuno izmijeniti.
– Od kad znam za sebe, a uz to što mi je više od pedeset godina, dolazim iz familije čijih se nekoliko generacija bavi lovom na tartufe, ne pamtim ovakvu situaciju. Neki od mojih kolega je uspoređuju s 2012. godinom, kad smo također svjedočili velikim sušama, no ja s nemalo zebnje mislim da je u igri nešto mnogo gore.
Nije, naime, toliko kriva suša iz srpnja i kolovoza za nestanak tartufa, mi sušu imamo već skoro godinu dana. Svi su skloni govoriti o ljetnoj suši, kad je tako nešto i očekivano, no zaboravljamo da dovoljnih količina padavina nije bilo ni na proljeće, tako da su u našem slučaju jako opasni podaci što govore o tome kako su dubinski slojevi zemlje ostali žedni, suhi. K tome, tartuf vam je jako osjetljiva, nepredvidljiva, apsolutno svoja pojava.
Ono što znamo je da mu treba oko mjesec i pol da bi došao do željene, njegove standardne veličine, tako da ipak vjerujemo kako bi druga polovina listopada mogla dovesti do zadovoljavajućih količina, pojašnjava novinaru Novog lista Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istra. Muzica je inače stanovnik Barušići, mjesta koje se nalazi ispod Vrha, gdje i jesu smješteni najbrojniji tartufarski kapaciteti, od lovaca do Karlić tarufa, koji uz firmu Ginacarla Zigantea idu u red najznačajnijh tvrtki koje u smislu potrošnje kontroliraju tržište tartufa u Hrvatskoj.
I dok tartufa nema, njihova cijena leti u nebesa pa, piše Prodan za Novi list, crni tartuf, prema najnovijim informacijama, posebno ako ga kupuju ugostitelji koji nemaju stalne dobavljače i veću potrošnju, probija iznos od pet tisuća kuna po kilogramu. To, dakako, nije uobičajena cijena, jer crni tartuf nije nešto ni posebno ni tako rijetko. Intenzitet njegova okusa je nemjerljivo manji od onog koji ima bijeli, a rasprostranjenost mu je velika, navodi se u Novom listu.
Tijekom akcije provest će se pojačan nadzor parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, kao i nepropisnog korištenja znaka pristupačnosti
"Pismo do obližnjeg sela nosimo dva tjedna ili još gore - čekamo da netko dođe po njega. Još su stari Inke dimnim signalima mogli poslati poruku u roku 24 sata preko Južne Amerike", kaže za Istru24 Dragan Gortan
Županijska skupština je danas usvojila proračun težak 276 milijuna eura,a za lijepu vijest se pobrinuo antropolog Andrea Matošević kojem je pripala nagrada za njegovu, vrlu "pulsku knjigu" "Kolos Jadrana. Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća” * Sutra: Nakon osnivanja građanskih patrola i pratećih ksenofobnih izjava na društvenim mrežama, istražili smo koliki je udio stranih radnika u kriminalnim djelima počinjenim u Puli * Posjetili smo službeni pulski azil, sklonište za napuštene životinje, a razgovarali smo i s povjerenikom za Istarsku i Primorsko-goransku županiju sindikata Tiger koji je, s razlogom, u nedjelju prosvjedovao u Zagrebu
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.