S inspirativnom obitelji Degmečić iz Buzeta - koju čine tri člana - mama Maja, tata Neven i desetogodišnja kći Lucija - koja je na štandu vrlo aktivna - novinarka Agrokluba Blanka Kufner razgovarala je na sajmu Zeleni Kastav.
Od lanjskog proljeća na kastavski sajam dolaze prilično redovno. Prodaju također na kućnom pragu, a najviše rade dostave u Rijeci gdje imaju najveći broj kupaca.
"U Buzetu uglavnom svatko ima svoj mali vrt pa ljudi ne kupuju, eventualno netko traži više cikle za kiseljenje ili pelata za šalšu", navode.
Kako piše Kufner, obitelj Degmečić poljoprivredom se počela baviti za vlastite potrebe prije više od deset godina. Vrtlarili su, kažu, da bi sebi proizveli zdravu hranu. Kako nisu imali svoje zemlje, unajmili su za početak manji komad od Grada Buzeta.
U Majinoj obitelji se oduvijek nešto uzgajalo, vjerojatno odatle ljubav prema zemlji i želja za domaćim, zdravim namirnicama. "Bit će nešto u tome, prenijela se tradicija s roditelja i nonića. Kod nas se uvijek cijenio domaći proizvod", opisuje Maja Degmečić, nositeljica istoimenog SOPG-a.
Bez kopanja
Nakon što su 2015. preselili u kuću, krenuli su obrađivati vrt na okućnici. Veća površina podrazumijevala je stvaranje viškova pa su im prijatelji predložili da krenu prodavati. Kako jedno vuče drugo, uskoro su od susjeda unajmili 1.000 m2 livade koju su pretvorili u njivu.
Za ovaj prostor kažu njiva, a onaj do kuće - vrt. Na taj način u međusobnoj komunikaciji razlikuju lokaciju. Ovdje su oformili površinu za "veće stvari", kažu. Livadu su jednom preorali i isfrezali, potom napravili stalne gredice dugačke 20 metara i široke jedan, a između su staze prekrivene sječkom.
To je bilo sve što se tiče prekopavanja jer su izabrali raditi na principu bez kopanja, tzv. "no dig" sistem. Na zemlju svake godine samo dodaju kompost. Pričaju nam kako su jedno vrijeme imali supstrat koji ostaje od proizvodnje gljiva.
Jednostavna obrada, ali izazova ipak ne nedostaje
Ovo im je četvrta godina da prakticiraju ovaj način, a ideja vrta bez prekopavanja im je bliska jer su po struci šumari. Prva inspiracija bili su im Charles Dowding i mladi Slovenci koji vode portal "Vrt obilja". Kasnije su otkrili i američke farmere koji rade po, kako oni kažu, "no till" principu.
"No dig" princip je u odnosu na klasičnu obradu prikladniji za manje površine, dok problem zna biti nabava materijala za kompost. Ima i drugih izazova. Primjerice, u kravljem gnoju često bude puno raznog sjemena iz čega nerijetko iznikne korov.
S druge strane, obrada tla je na taj način vrlo jednostavna - ne koriste mehanizaciju, sve je ručno i puno je tu fizičkog rada, toliko da se ponekad dobrano zamisle koliko radnih sati utroše kako bi nešto uzgojili. Ali uživaju u tome i znaju što jedu, a znaju i što nude svojim kupcima.
Kakva im je bila ova sezona i s kojim su se izazovima sve suočavali pročitajte u nastavku teksta na portalu Agroklub.