Krasna Zemlja

POREČKI URBANI PČELINJAK

Porečki pčelari uvode bršljanov med u edukaciju srednjoškolaca

Paralelno s laboratorijskim, pokrenuli smo još jedno istraživanje sa srednjom Turističko-
ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, gdje će učenici u strukovnim predmetima radit pripreme mesnih i ribljih jela te slastica i koktela na bazi bršljanovog meda te tako ovu vrstu meda
uvoditi u gastronomiju, rekao je predsjednik Udruge pčelara "Nektar" Ivan Kovač


 
4 min
Istra24

Paralelno s laboratorijskim, pokrenuli smo još jedno istraživanje sa srednjom Turističko-
ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, gdje će učenici u strukovnim predmetima radit pripreme mesnih i ribljih jela te slastica i koktela na bazi bršljanovog meda te tako ovu vrstu meda
uvoditi u gastronomiju, rekao je predsjednik Udruge pčelara "Nektar" Ivan Kovač

Iako je tek kraj veljače, pčelari u Poreču okupljeni u Udruzi pčelara "Nektar", već se spremaju za novu pčelarsku godinu. Bliži se proljeće i buđenje pčela, a uz redovan rad oko brige o košnicama pripremaju i još puno drugih projekata.

Naime, Poreč je jedan od malobrojnih gradova u Hrvatskoj koji ima urbani pčelinjak, postavljen na javnoj površini u centru grada koji je lani dao odličan prinos, kako otkriva predsjednik Nektara Ivan Kovač.

Urbani pčelinjak

"Prije otprilike dvije godine krenuli smo u ovaj projekt i pokazalo se da je pravi pogodak. Pokazalo se i da je postavljen na pravom mjestu, da su ga građani prihvatili i čak predlažu da još negdje stavimo još urbanih pčelinjaka na neka nova mjesta. Prošla pčelarska godina pokazala je da smo dobili oko 140 kilograma meda iz pet košnica što je u pčelarskim relacijama jako dobar prinos. Najviše je bilo meda od bršljana, pa smo pokrenuli projekt zaštite bršljanovog meda. Riječ je o istraživačkom projektu, jer je taj med još relativno nepoznat", kaže Kovač i dodaje da će to potrajati koju godinu.

"Paralelno s laboratorijskim, pokrenuli smo još jedno istraživanje sa srednjom Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, gdje će učenici u strukovnim predmetima radit pripreme mesnih i ribljih jela te slastica i koktela na bazi bršljanovog meda te tako ovu vrstu meda uvoditi u gastronomiju, dodao je Kovač.

Med od bršljana je tek djelomično istražen

U suradnji s TUŠ-em pokrenuli su i inicijativu s još dvije srednje ugostiteljske škole u Hrvatskoj, iz Plitvica i Osijeka, te će i njihovi učenici sudjelovati u pripremi jela i imati više mogućnosti kako bi se sve razvilo u natjecanje, gdje će svoje kreacije i ideje razvijati mladi, budući kuhari, konobari i slastičari, istraživati i pokazati med s urbanog pčelinjaka. Plan je, kako dodaje Kovač, da školama pošalju određene količine bršljanovog meda, jer ga imaju dovoljno, te da učenici s njime vježbaju, a finale projekta bilo bi na jesen u Poreču, gdje bi održali natjecanje i prezentaciju.

"Med od bršljana je djelomično istražen, ali takvu poveznicu još nije napravio nitko. Mi imamo jedan od prvih urbanih pčelinjaka u Hrvatskoj, pokretači smo te priče i ideje uvođenja u gastronomiju", veli Kovač.

U planu imaju, u suradnji s Gradom Porečom, postaviti još jedan urbani pčelinjak, tako da ih imaju nekoliko. Prijedloga građana za lokacije imaju još puno, ali sve je u razmatranju jer je potrebno naći pogodno i diskretno mjesto. Popularizaciji urbanih pčelinjaka i meda u Poreču pridonijelo je, kažu u Nektaru, i to što su protekle jeseni u sklopu manifestacije o medu koju su organizirali u Obrtničkom domu, podijelili i oko 450 slikovnica/bojanki na temu "Urbana pčela - Ape urbana", svim porečkim vrtićima i prvašićima, tako da djeca pričaju, crtaju, razmišljaju o pčelama. Med su dali i Društvu invalida, podijelili i u posjetu Domu za starije i nemoćne Poreč, a med porečkih urbanih pčela postao je i službeni poklon Turističke zajednice grada Poreča i Grada Poreča. Još jedan dio na zalihi poslat će srednjim školama u sklopu priprema za prezentaciju jela, tako da će i ovu generaciju uključiti u mednu priču, uz one najmlađe i starije.

Sada počinje period edukativnog obilaska urbanog pčelinjaka

"Smatram da je priča idealna, o pčelama brine udruga 'Nektar', imali smo na školovanju prošle godine pet novih pčelara, koji će praksu obaviti na gradskom pčelinjaku, što je sastavni dio njihovog obrazovanja, to su dvije pčelarke i tri pčelara, koji će po završetku dobiti i diplomu i čije se zvanje upisuje u radnu knjižicu", rekao je na kraju Kovač.

Inače, udruga Nektar ima i sekciju žena pčelarki, a po najavi, obilazak urbanog pčelinjaka odrade i sa školarcima i vrtićima, te će uskoro ovi posjeti opet početi. Najintenzivnije je od ožujka do svibnja, kada je cvijeća puno, iako ih zbog visokih temperatura već i sada ima i vani. Za sada sve izgleda dobro, ali opasnost od smrzavanja prijeti i dalje, jer ono šteti cvijeću, a time povezano i pčelama i cijelom hranidbenom lancu, čiji su upravo pčele jedna od najvažnijih karika.


Nastavite čitati

Istra
 

Provaljeno u banku u Vrsaru

Policijski službenici će tijekom dana obaviti očevid te poduzimaju druge radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja

Istra
 

VIKEND NA PLANINI Očekuje vas adventski sajam, klaun Martiniuss, gastronomska ponuda...

Dolazak Djeda Božićnjaka na Poklon, očekuje se u petak, 13. prosinca, u 16 sati. U svojoj kućici na Učki, on će i ove godine darivati najmlađe posjetitelje, a prvi u redu bit će štićenici Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“ i Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ te Mali Učkari, za koje su Javna ustanova Park prirode Učka i pokrovitelji manifestacije i ove godine pripremili darove koje će im Djed Božićnjak uručiti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.