Sinoć su, uz brojnu nazočnu publiku, proglašeni ovogodišnji pobjednici jubilarnog 10. Festivala istarske supe koji se održao u Rovinjskom Selu.
U kategoriji 'Tradicionalne istarske supe' najviše bodova osvojio je tim "Čuvari Istrijanskeh užanci" iz Žminja.
Tim Srednje strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinja je osvojio najviše bodova u kategoriji Kreativne (inovativne) istarske supe.
Lijepo usklađeni i vrijedni bili su iz tima "Barbanci" iz Barbana te su osvojili nagradu za „najbolju kumpaniju“.
Titula prema odabiru publike pripala je timu "Rekreativo" iz Rovinjskog Sela.
Istarska supa nije juha, naglašavao je pokojni kolega Davor Šišović na svom portalu Bookaleta. Istarska supa je tradicionalni istarski napitak pripremljen od zagrijanog crnog vina, najčešće terana, s dodatkom vrućeg prepečenog kruha, šećera, maslinovog ulja i papra.
Istarska supa se najčešće pripremala u bukaleti, ali i u drugačijim posudama. Ključno je za istarsku supu da se ona priprema i konzumira isključivo u društvu, na slavljima i svečanostima, te je stoga ona napitak za druženje, nadahnuće za razgovor i veselo raspoloženje, ili kako u Istri kažu: „hrana za dušu i tilo“.
Navođenje, u nekim turističkim i gastro-vodičima, da je istarska supa neka vrsta juhe, je zabluda koja proistječe iz njezinog naziva, ali treba imati na umu da u istarskim dijalektima riječ supa ne znači juha. U Istri je supa naziv za fetu odnosno krišku nečega, u ovom slučaju kruha, a s tim značenjem je povezan i pojam supati, što znači: umakati, u ovom slučaju umakati kruh u vino.
Posvećen izradi i čuvanju tradicije istarske supe, festival daje mogućnost i kreativnog izražavanja uključenih timova u natjecanje za najbolju supu.
Sinoć se deset timova natjecalo u kategoriji kreativne i tradicionalne istarske supe, i to "Lady's" Rovinjsko Selo, "Rekreativo" Rovinjsko Selo, Srednja strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, "Studis" Veleučilište u Rijeci Poljoprivredni odjel Poreč, "Ova supa trupa" Pazin, "Čuvari Istrijanskeh užanci" Žminj, "Konoba Bokoon" Funtana, "Barbanci" Barban, "Vrsarani" Vrsar i tim Udruge Agrorovinj koji nije sudjelovao u natjecateljskom dijelu.
Titula publike timu
Ocjenjivačku komisiju za tradicionalnu istarsku supu činili su: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Anton Nino Fariš i Goran Mühlstein dok su za kreativnu činili Ticijana Ikica Piutti, predsjednica ocjenjivačke komisije za kreativnu istarsku supu, Lenka Šajina i Franko Milotić.
Po drugi put se ocjenjivala i „najbolja kumpanija" – najbolje prezentirani i ekipirani tim te „najbolja supa po izboru publike".
Timu "Barbanci" nagrada za najbolju kumpaniju
Zahvalnicu za sudjelovanje na 1. Festivalu istarske supe i doprinos u razvoju istarske supe dobili su Milan Medak, William Uljanić, Odete Sapač, Sandi Paris, Zvezdana Kliman, Janja Debeljuh i Milan Hrvatin.
Zahvalnice za poseban doprinos razvoju i promociju istarske supe dobili su: Milan Antolović, Damir Dobravac, Josip Pino Kuhar (posthumno-preuzeo sin), Davor Šišović (posthumno-preuzela kćer), Remiđo Sošić i Dubravka Svetličić.
Tim Srednje strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinja osvojio najviše bodova u kategoriji
Zahvalnicu su dobile i neke institucije za poseban doprinos i potporu u razvoju i promociji istarske supe, kao što su: Mjesni odbor Rovinjsko Selo, Grad Rovinj-Rovigno, Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno, Srednja strukovna škola „Eugen Kumičić“, Turistička zajednica Istarske županije, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te Istarska županija.
Nakon uručivanja zahvalnica, nastavilo se s degustiranjem istarskih supa svih timova, sve do donošenja rezultata ocjenjivanja.
Nakon podjele nagrada, veseli glazbeni program i zabava počeli su uz DJ Krizu i EL Duo Luka & Eleonora te će trajati još dugo u noć.