republika - dugi
Kultura

posljednjeg dana sajma knjige

FOTOGRAFKINJA IVANA VAREŠKO dobitnica je nagrade 'Doktor Ivo Borovečki' za naj čitatelja

Objavljeno je i šestero finalista Književne nagrade Fric * To su Magdalena Blažević ('U kasno ljeto'), Miljenko Jergović ('Trojica za Kartal'), Kabil Namik ('Yesterday'), Đorđe Matić ('Niotkud s ljubavlju'), Dalibor Šimpraga ('Izvještaj o generaciji') i Martina Vidaić ('Stjenice')


 
3 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ivana Vareško, snimateljica i fotografkinja te direktorica sajma Magda Vodopija

Objavljeno je i šestero finalista Književne nagrade Fric * To su Magdalena Blažević ('U kasno ljeto'), Miljenko Jergović ('Trojica za Kartal'), Kabil Namik ('Yesterday'), Đorđe Matić ('Niotkud s ljubavlju'), Dalibor Šimpraga ('Izvještaj o generaciji') i Martina Vidaić ('Stjenice')

Upravo je na pulskom sajmu knjiga, u danu zatvaranja njegova 28. Izdanja, nagrada 'Doktor Ivo Borovečki' dodijeljena Puležanki Ivani Vareško, fotografkinji, snimateljici i strastvenoj čitateljici koja se nakon studija u Dublinu vratila u rodnu Pulu.

Ova nagrada dodjeljuje se deset godina, i to "naj" čitatelju Sajma, osobi za koju se zna da istinski voli čitati i da je cjeloživotno vezan za knjigu.

Objavljeni su i finalisti Književne nagrade Fric, koju dodjeljuje tjednik Express, a podržava Barcaffe sa 75.000 kuna. Nagrada Fric dodjeljuje se godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine. 

U top šest finalista ušli su Magdalena Blažević ('U kasno ljeto'), Miljenko Jergović ('Trojica za Kartal'), Kabil Namik ('Yesterday'), Đorđe Matić ('Niotkud s ljubavlju'), Dalibor Šimpraga ('Izvještaj o generaciji') i Martina Vidaić ('Stjenice').

Prvo je žiri u sastavu Jagna Pogačnik (predsjednica), Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen odabralo 13 knjiga koji su ušli u širi izbor, u kojem su pored gore navedenih šestero, još bili Puležan Amir Alagić (Ogledalo za krletku), Marija Andrijašević ('Zemlja bez sutona'), Goran Ferčec ('O životu radnice krajem dvadeset stoljeća'), Elvedin Nezirović ('Ono o čemu se ne može govoriti'), Ivica Prtenjača ('Sine, idemo kući'), Borivoj Radaković ('Ne plači, dušo'), Adnan Repeša ('Iza šutnje su planine') i Dalibor Šimpraga ('Izvještaj o generaciji').

Vrijedi podsjetiti da je dobitnik Nagrade Fric za godinu 2016/17 bio je Damir Karakaš za roman „Sjećanje šume“, za 2017/18 Jurica Pavičić za roman „Crvena voda“, za 2018/19 Darko Cvijetić za roman „Schindlerov lift“, za sezonu 2019/20 Marko Gregur za roman „Vošicki“ i za sezonu 2020/21 Damir Uzunović za roman „Ja sam“.

Najprodavanije knjige na sajmu

Analizom prodaje objavljeni su i najprodavanije knjige na Sajmu, što dokazuje da pulska publiku čita kvalitetne naslove: to su redom "Blank" Feđe Štukana (Buybook), "Kod Kože 1 – 4" Borisa Dežulovića (Art Rabic – Atelje Figure) i "Godine" nobelovke Annie Ernaux (OceanMore), časopis „Jurina i Franina“ za 2023. godinu (5do12) te „Rat je i ništa se ne događa“ (Bodoni) Semezdina Mehmedinovića, bosanskohercegovačkog pisca koji je ove godine prvi put gostovao na pulskom Sajmu

***

Preostali današnji program, prije zatvaranja sajma:

17.00, DHB, Crveni salon, Istra ispod kore

Vjekoslav Gašparović: KAMENI BLIZANCI: kontinuirani ponoćni sat u Savičenti i Dvigradu (vlastita naklada); sudjeluju Vjekoslav Gašparović, Danijela Doblanović Šuran, Maurizio Levak, Aljoša Pužar

18.00, DHB, Crveni salon, Istra ispod kore

Božo Milanović: SABRANA DJELA (Josip Turčinović); sudjeluju Ilija Jakovljević, Vlaho Bogišić, Josip Grbac, Stipan Trogrlić, Aljoša Pužar

19.00, DHB, Crveni salon; skupina autora: ‘TRENUTAK KAD JE MENI POČEO RAT’ (Forum ZFD); sudjeluju Olja Savičević Ivančević, Dejan Dukovski, Andrej Blatnik, Nataša Govedarica, Emir Imamović Pirke


Nastavite čitati

Pula
 

TREĆI GRADSKI CENTAR: Izradit će se Idejno arhitektonsko-urbanističkog rješenja zone Vallelunga

Zbog veličine i zahtjevnosti zone, kako u financijskom tako i operativnom smislu, razvoj je predviđen u više faza. Prvu fazu čini obnova i stavljanje u funkciju dviju građevina unutar zone – Poduzetničko inovacijski centar * Idejnim arhitektonsko urbanističkim rješenjem namjerava se urbanistički postaviti temelje cjelokupnog područja koje obuhvaća oko 250 tisuća četvornim metara i veliki broj postojećih građevina te iznimno vrijedan zeleni fond

Pula
 

U Puli radionica za umirovljenike: izrada kratkog autobiografskog filma

Cilj ovog programa jest napraviti vlastiti autobiografski film od 3 minute * Ciklus se sastoji od tri međusobno povezane radionice koje će se održati u Čitaonici kluba umirovljenika (Giardini 14) 8., 15. i 22. travnja, Sudjelovanje se ne plaća, no zbog ograničenog broja polaznika, prijave su obvezne

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.