Kultura

KOLIKO JE POLITIKE U KULTURI?

NOVI ČLANOVI KAZALIŠNOG VIJEĆA Sanela Pliško i Vito Paoletić, a trećeg člana gradonačelnik Zoričić bira između Nikše Minića i Majkla Mikolića

Vito Paoletić je član vladajuće Nezavisne liste Filipa Zoričića, a na pitanje smatra li to otežavajućom činjenicom na natječaju, kaže: "Nismo politička stranka, mi se družimo. Mjesto člana Kazališnog vijeća nije radno mjesto. Javio sam se na natječaj kao slobodni građanin, stavio sam na raspolaganje svoje vještine" * "Izdvajam povjesničarske krugove od krugova s kojim se družim u privatnoj sferi", kazao nam je kandidat Nikša Minić, komentirajući stručne veze s Ivanom Žagarom, sada članom Povjerenstva za natječaj


 
3 min
Zoran Angeleski
Sanela Pliško i Vito Paoletić (gore), Majkl Mikolić i Nikša Minić (dolje)

Vito Paoletić je član vladajuće Nezavisne liste Filipa Zoričića, a na pitanje smatra li to otežavajućom činjenicom na natječaju, kaže: "Nismo politička stranka, mi se družimo. Mjesto člana Kazališnog vijeća nije radno mjesto. Javio sam se na natječaj kao slobodni građanin, stavio sam na raspolaganje svoje vještine" * "Izdvajam povjesničarske krugove od krugova s kojim se družim u privatnoj sferi", kazao nam je kandidat Nikša Minić, komentirajući stručne veze s Ivanom Žagarom, sada članom Povjerenstva za natječaj

Sanela Pliško, glasnogovornica, arhivarka i poslovna tajnica Pulskog filmskog festivala te Vito Paoletić, profesor njemačkog jezika u pulskoj Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri" (usput, član Nezavisne liste Filipa Zoričića) po svemu sudeći novi su članovi Kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta.

Njima dvoma je nakon obavljenih individualnih razgovora prošlog utorka Povjerenstvo dalo maksimalan broj bodova, dok će gradonačelnik Pule Filip Zoričić do kraja idućeg tjedna odlučiti hoće li preostali, treći birajući član Kazališnog vijeća INK-a biti povjesničar Nikša Minić, voditelj Ureda za studente i obrazovne programe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ili Majkl Mikolić iz Teatra Naranča.

Povjerenstvom za natječaj predsjeda pročelnica za kulturu u odlasku Lena Radunić (koja nam je i potvrdila našu neslužbenu gornju informaciju), a članovi su pročelnica pulskog Odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, njena pomoćnica Elvira Krizmanić Marjanović, vijećnik NLFZ-a Ivan Žagar, vijećnica IDS-a Elena Puh Belci, vijećnik SDP-a Igor Belas, vijećnik Možemo Noel Mirković, vijećnik HDZ-a Juraj Kovačević i vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula.

Na razgovoru s kandidatima nisu se pojavili članovi Povjerenstva Noel Mirković i Juraj Kovačević.

Čini se da kandidate ocjenjuje previše političara i ljudi izvan kulture s obzirom da se "kandidat za člana Kazališnog vijeća bira iz redova uglednih umjetnika i radnika u kulturi na razdoblje od četiri godine".

Vito Paoletić je član vladajuće Nezavisne liste Filipa Zoričića, a na pitanje smatra li to otežavajućom činjenicom na ovom natječaju, on kaže: "Nismo politička stranka, mi se družimo. Mjesto člana Kazališnog vijeća nije radno mjesto. Javio sam se na natječaj kao slobodni građanin, stavio sam na raspolaganje svoje vještine".

Treći kandidat mogao bi biti Nikša Minić. On je koautor monografije „Turizam medulinske rivijere”, zajedno s Davidom Orlovićem i Ivanom Žagarom, sada članom Povjerenstva ispred NLFZ-a. Predstavljanje ove monografije u travnju 2018. u Gradskoj knjižnici moderirao je tada još ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić.

- Izdvajam te povjesničarske krugove od krugova s kojim se družim u privatnoj sferi, kazao nam je Minić.

Na ovaj treći natječaj prijavilo se 13 osoba, a u uži izbor ušlo je sedmero kandidata - Nikša Minić, Majkl Mikolić, Sanela Pliško, Vito Paoletić, Tatjana Tomaić, Maja Šimić i Valter Milovan. Potonji se nije, kao i drugi, pojavio na razgovoru prošlog utorka, a što se prema proceduri smatra povlačenjem prijave na javni natječaj.

Gradonačelnik Zoričić sada može, a i ne mora potvrditi izbor Povjerenstva, no to je teško očekivati s obzirom na vremensku stisku. Naime, ovo je već treći natječaj za popunu peteročlanog Kazališnog vijeća (dva člana predstavljaju zaposlenike i umjetnike INK-a), a novo Kazališno vijeće preduvjet je izbora novog ravnatelja pulskog kazališta koji je trebao biti izabran još u veljači, nakon čega je trebao pripremati program slijedeće kazališne sezone.

Mandat aktualne ravnateljice Gordane Jeromela Kaić istječe 18. studenog ove godine.

Dosad su propala dva natječaja za izbor tri nova člana, a nakon što su koncem travnja u Gradskim vijeću razriješeni dotadašnji članovi Kazališnog vijeća u ime osnivača Grad Pule Robert Raponja, Sandra Burić i Elvis Orbanić, a zbog, kako je smatrala tadašnja većina vijećnika Možemo i IDS-a, prekoračenja ovlaštenja kada su 31. siječnja ove godine poništili natječaj za imenovanje novog ravnatelja/ice INK-a.

Poništenje tog natječaja za novog ravnatelja zimus je pulski gradonačelnik Filip Zoričić pravdao potrebom izmjena Statuta INK-a koji će imati jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi grada.


Foto: Facebook, Tomislav Pliško

Nastavite čitati

Pula
 

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Pula
 

Sutra na parkiralištu Karolina veliki Eko Party

Zainteresirani će moći pratiti izradu gadgeta od plastičnih boca / papira, bit će ondje kuglana sa čunjevima od plastičnih boca, rušit će se toranj od limenki, održat će se natjecanje u brzom razvrstavanju otpada, bacanje čepa u dalj…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.