Politika i društvo

SANIRANJE ŠTETE

NAKON POPLAVE-POMOĆ RIJECI Filipović: Dogodile su se poplave epskih razmjera!

Ovoliko količine oborina oborinski sustav ni jednoga grada u Hrvatskoj ne bi mogao apsorbirati. Bitno je da se situacija normalizirala, rekao je ministar Oleg Butković


 
1 min
HINA

Ovoliko količine oborina oborinski sustav ni jednoga grada u Hrvatskoj ne bi mogao apsorbirati. Bitno je da se situacija normalizirala, rekao je ministar Oleg Butković

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je razgovarao s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom o modelima pomoći nakon poplava u Rijeci.

Nakon sastanka u Rijeci, ministar Butković je rekao da je stigao na zahtjev premijera Andrej Plenkovića da se procijeni mogućnost sudjelovanja države u saniranju šteta nezapamćenih poplava u Rijeci.

"Ovoliko količine oborina oborinski sustav ni jednoga grada u Hrvatskoj ne bi mogao apsorbirati. Bitno je da se situacija normalizirala", rekao je Butković.

"Razgovarali smo o mogućnosti unapređenja postojećeg sustava u Rijeci. Sad radimo ovdje niz infrastrukturnih projekata i obnova državnih cesta. Bitno je da se pri tom sagledaju i mogućnosti poboljšavanja sustava oborinske odvodnje i kanalizacije", istaknuo je ministar.

Razgovaralo se i o velikom teretu koji su podnijeli vatrogasci.

"Njihova je oprema dobra, ali država može učiniti iskorak i kroz predviđene novce iz EU fondova pomoći u obnavljanju vozila i opreme, u prvom redu za ovakve situacije", dodao je Butković. Nadležno ministarstvo će pomoći u obnovi škola i dječjih vrtića, dodao je.

Ministar je istaknuo da je tijekom razgovora predstavljeno stanje radova na prometnici D 403 i projektiranja nove željeznice kroz Rijeku. To je projekt željeznice Škrljevo-Rijeka-Jurdani vrijedan 350 milijuna eura, koji će se kandidirati za financiranje iz instrumenta za povezivanje Europe ove godine, rekao je.

Ocijenio je da je suradnja s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom jako dobra. 

Filipović: Dogodile su se poplave epskih razmjera, zahvaljujem interventnim službama

Gradonačelnik Marko Filipović je izrazio zadovoljstvo spremnošću županije i države da pomognu u sanaciji šteta.

"Dogodile su se poplave epskih razmjera, a interventne službe su reagirale pravovremeno te svima zahvaljujem", rekao je.

Promet gradom se normalizirao od ranog jutra, nastava se u školama se odvijala normalno, kao i rad u vrtićima, dodao je.

Vatrogasci su imali više od 150 intervencija, a najveće štete su na zgradama ustanova za kulturu u Art-kvartu, rekao je. Znat ćemo koliko možemo pomoći kad se sve štete zbroje, zaključio je. 

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je voda prodrla u 17 škola širom županije, kojima je Primorsko- goranska županija osnivač.

Samo u Građevinskoj školi u Rijeci se nastava nije održala, a u svim ostalim školama je bila redovna. Naveo je da je, osim u Rijeci, teško stanje s poplavama bilo ponovno u gornjem toku Kupe, pri čemu je vodostaj bio i viši nego u prošloj poplavi. No, Kupa je u opadanju, pa se stanje normalizira.

Komadina je naglasio da ostaju otvoreni za nastavak dobre suradnje s ministrom Butkovićem.   


Nastavite čitati

Paladina najavio promjene u korporativnom upravljanju državnim poduzećima

U završnoj je fazi priprema novog zakona o trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a kao neke od njegovih smjernica Paladina je apostrofirao buduću centralizaciju modela upravljanja tim trgovačkim društvima, uspostavu sustava jasnih i mjerljivih financijskih i nefinancijskih ciljeva te njihovo praćenje od strane vlasničkih tijela, kao i transparentan postupak izbora članova nadzornih odbora, od kojih će većina biti neovisna od vlasnika

"Cijenimo doprinos nacionalnih manjina izgradnji moderne hrvatske države i društva"

Na konferenciji "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 20 godina poslije: politička zastupljenost nacionalnih manjina kao preduvjet za jačanje manjinskih prava" istaknuto je kako je donošenje tog akta otvorilo vrata ulaska Hrvatske u EU, utjecalo na položaj Hrvatske u svijetu te imalo važnu ulogu u procesu integracije nacionalnih manjina u hrvatsko društvo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.