Jesensko blago vrijeme u Istri, regiji skladnih suprotnosti gdje se more susreće s kopnom, prošlost sa sadašnjošću, priroda s kulturom i jednostavnost s profinjenošću, kao da je stvoreno za biciklističke izlete. Upravo se zato sprema novi Weekend Bike & Gourmet Tour, dvodnevni rekreativni i gurmanski događaj koji se ove jeseni održava 7. i 8. listopada, a već trinaesti put zaredom biciklistima i sladokuscima stvara nezaboravne uspomene. Pridružite im se na putovanju kroz slikovite (i slasne!) dijelove Istre na stazama Mare i Monti, gdje su svaki pogled i svaki zalogaj užitak za osjetila.
Prvog dana, sve one koji vole more i njegove darove oduševit će staza Mare. Polazi iz srednjovjekovnih ulica šarmantnog Rovinja, zatim prati obalu i stiže do prekrasnih pogleda na Limski zaljev, jedan od najljepših i najraznovrsnijih prirodnih fenomena u Istri. Između ostalih zanimljivosti, staza prolazi kroz Stanciju Meneghetti, povijesno imanje koje proizvodi nagrađivana vina i maslinova ulja, te Fort Forno, utvrdu iz 19. stoljeća koja je nekoć čuvala rovinjsku luku. Sudionici će putem kušati svježe morske delicije i domaće specijalitete koje pripremaju vrhunski kuhari na gourmet punktovima. Staza Mare dugačka je ukupno 62,6 km i obuhvaća 509 m visinske razlike.
Drugog dana, staza Monti dojmit će se ljubitelja prirode i njezinih okusa. Započinje u središtu Kanfanara i vodi kroz zaleđe Istre, koje skriva bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Biciklisti će zastati kraj Dvigrada, srednjovjekovnog gradića napuštenog zbog kuge i rata, u slikovitom Svetvinčenatu, kraj Štrike ferate, jedinstvene stijene koja podsjeća na iglu za pletenje, te na brojnim drugim mjestima. Na gourmet punktovima bit će poslužene delicije istarskog zaleđa poput tartufa, sireva, pršuta i tjestenine. Staza Monti proteže se na 53 km i ima visinsku razliku od 561 m.
Partneri Weekend Bike & Gourmet Toura su obrt “Kalčić” iz Vrsara koji se već 30 godina bavi maslinarstvom i proizvodnjom i prodajom maslinovog ulja, te nudi i autohtone istarske proizvode kao što su pršut, vina, tartufi, salame od boškarina i još mnogo toga; zatim nagrađivana uljara “Grubić” iz Bala, gdje će se biciklisti upoznati s cjelokupnim maslinarskim procesom od uzgoja do prerade i saznati kako se profesionalno kuša maslinovo ulje; te konoba “Grimani dvorac” iz Svetvinčenata, imanje obitelji Marić iz Kanfanara i restoran “Lovor” iz Rovinja. Organizatori i idejni začetnici ovog projekta su Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno, općina Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, Udruženje obrtnika grada Rovinja, te Maistra Hospitality Group, a za ovo su događanje osigurali i profesionalnog vodiča i pratitelja te obroke i pića na gourmet odmorištima. Po završetku biciklističkog doživljaja, sudionike će razveseliti i prigodni poklon!
Start je u subotu, 7.10. u 10.00 sati s parkirališta Sportskog centra hotela Eden u Rovinju, a u nedjelju, 8.10. također u 10.00 sati s parkirališta u središtu Kanfanara. Paket od dva dana ovoga biciklističkog i gurmanskog doživljaja (subota i nedjelja) iznosi €80 po osobi, a jednodnevni biciklistički program (subota ili nedjelja) €45 po osobi i danu programa. Prijave se zaprimaju putem e-maila: outdoor@maistra.hr ili na sam dan biciklističkog doživljaja na startnoj lokaciji, od 8-9.30.
Weekend Bike & Gourmet Touru otvoren je za sve starije od 14 godina, a osim brdskih bicikala, pogodni su i električni ili trekking bicikli. U slučaju lošeg vremena aktivnosti se odgađaju za termin o kojem ćemo vas pravovremeno obavijestiti na internet stranicama i društvenim mrežama najkasnije 3 dana prije održavanja manifestacije. O događanjima možete doznati više na stranici https://www.maistra.com/hr/ideje-za-putovanja-i-eventi/weekend-bike-gourmet-tour/#/ ili se javiti putem maila na: outdoor@maistra.hr. Očekujemo vas na nezaboravnim biciklističkim doživljajima u Istri!
13. Weekend Bike & Gourmet Tour: Biciklističko i gurmansko otkrivanje Istre
Ako uz biciklizam volite i gastronomiju, ne propustite trinaesti po redu Weekend Bike & Gourmet Tour, dvodnevni rekreativni i gurmanski događaj koji se održava 7. i 8. listopada. Biciklistička tura kombinira stazu Mare uz obalu i stazu Monti kroz unutrašnjost Istre. Na stazi Mare sudionici će uživati u morskim specijalitetima, dok staza Monti nudi gastronomske delicije istarskog zaleđa.
7. listopada staza Mare kreće u 10 s parkirališta Sportskog centra hotela Eden u Rovinju. Ova staza prati obalu i doseže prekrasne vidike na Limski kanal. Biciklisti će se, među ostalim, provesti pokraj Stancije Meneghetti, povijesnog imanja koje proizvodi nagrađivana vina i maslinova ulja, i Fort Forna, utvrde iz 19. stoljeća koja je nekad čuvala luku Rovinja. Kušat će svježe morske i lokalne specijalitete koje pripremaju vrhunski kuhari na gurmanskim punktovima. Mare staza je duga 62,6 km i ima visinsku razliku od 509 m.
8. listopada staza Monti kreće u 10.00 s parkirališta u središtu Kanfanara. Ova staza prolazi kroz unutrašnjost i otkriva bogatu istarsku kulturnu i prirodnu baštinu. Zaustavlja se kod Dvigrada, slikovitog Svetvinčenta, kod Štrike ferate i na mnogim drugim mjestima. Na gurmanskim punktovima svi će uživati u delicijama istarskog zaleđa, poput tartufa, sireva, pršuta i tjestenine. Staza Monti proteže se na 53 km i ima visinsku razliku od 561 m.
Biciklističke ture otvorene su za sve starije od 14 godina. Pogodne su za različite vrste bicikala, kao što su brdski, električni ili trekking bicikli, te različite razine kondicije i iskustva. Prijave za sudjelovanje potrebno je poslati outdoor@maistra.hr, a moguće je i osobno se prijaviti na mjestu polaska na dan događaja od 8.00 do 9.30. Osigurali smo i profesionalnog vodiča i pratitelja kao i obroke i pića na odmorištima.
Organizatori i idejni začetnici ovog projekta su Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno, općina Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, Udruženje obrtnika grada Rovinja, te Maistra Hospitality Group. Pridružite nam se na sportskom i gurmanskom putovanju Istrom, regijom prirodne ljepote i nenadmašnih okusa. Doživite zadivljujuće krajolike i uživajte u izvrsnoj hrani i vinu, te svježim lokalnim sastojcima koji odražavaju srž istarske kulture i kuhinje.