Kultura

Novi filmski tjedan u Kinu Valli:

Ryan Gosling kao kaskader, Taksist i gostovanje ekipe filma Vitić pleše

U tjednu od 25. travnja do 1. svibnja Kino Valli prikazuje novitete - horor “Bezgrešna”, akcijski film “Kaskader” sa slavnim Ryanom Goslingom i Emily Blunt te dirljivu dramu “20.000 vrsta pčela”. U programu ostaje i animirani film “Priča o leptiru”, a gledamo i dva naslova Alexandera Paynea: “The Holdovers” i “Nebraska”. U Doku danu gostuje ekipa filma “Vitić pleše”, a posebno izdvajamo film “Taksist”, klasik koji se prikazuje u programu Kino 15+


 
5 min
Istra24

U tjednu od 25. travnja do 1. svibnja Kino Valli prikazuje novitete - horor “Bezgrešna”, akcijski film “Kaskader” sa slavnim Ryanom Goslingom i Emily Blunt te dirljivu dramu “20.000 vrsta pčela”. U programu ostaje i animirani film “Priča o leptiru”, a gledamo i dva naslova Alexandera Paynea: “The Holdovers” i “Nebraska”. U Doku danu gostuje ekipa filma “Vitić pleše”, a posebno izdvajamo film “Taksist”, klasik koji se prikazuje u programu Kino 15+

 U tjednu od 25. travnja do 1. svibnja Kino Valli prikazuje novitete - horor “Bezgrešna”, akcijski film “Kaskader” sa slavnim Ryanom Goslingom i Emily Blunt te dirljivu dramu “20.000 vrsta pčela”. U programu ostaje i animirani film “Priča o leptiru”, a gledamo i dva naslova Alexandera Paynea: “The Holdovers” i “Nebraska”. U Doku danu gostuje ekipa filma “Vitić pleše”, a posebno izdvajamo film “Taksist”, klasik koji se prikazuje u programu Kino 15+.

NOVI NASLOVI

U akcijskom filmu “Kaskader” redatelja Davida Leitcha (i sam je bio kaskader) Ryan Gosling u ulozi Colta Seaversa, bivšeg vrhunskog kaskadera koji više ne može parirati mlađim kolegama, oporavlja se od nesreće u kojoj je gotovo izgubio život. Kad ga zamole da se uključi u filmski projekt svoje bivše djevojke Jody Moreno (Emily Blunt), vraća se u akciju. Kako nevolja nikad ne dolazi sama, osim što radi za bivšu djevojku, nestaje glavni glumac u filmu pa Colt sve vještine koje koristi na setu koristi i kako bi ga pronašao.

 

“Bezgrešna” je “samostanski” horor sa Sydney Sweeney, zvijezdom serije „Euphoria” u glavnoj ulozi. Cecilia, žena duboke vjere, započinje novo poglavlje u svom životu kad je s velikim entuzijazmom dočekana u talijanskom samostanu. Na prvi pogled samostan izgleda kao oaza spokoja, a Cecilija je sretna što može doprinijeti zajednici koja ju je srdačno prihvatila. Međutim, njen san o mirnom životu brzo se pretvara u noćnu moru dok otkriva užasne tajne koje skrivaju samostanske zidine.

 

Film “20.000 vrsta pčela” premijerno je prikazan na Berlinaleu, a impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero (Cocó) mladoj je glumici donijela Srebrnog medvjeda. Redateljica Estibaliz Urresola Solaguren, koju je na stvaranje filma potaknula istinita sudbina trans dječaka iz Baskije, svoj cjelovečernji prvijenac opisuje kao intergeneracijski portret obitelj, konstrukcije rodnih odnosa, tradicije i promjene. Riječ je o nježnoj drami o ranjivom periodu odrastanja ispunjenom pitanjima identiteta.  “Kako to da ti znaš tko si, a ja ne?” pita se osmogodišnja junakinja pred svojom majkom Anom. Roditelji su je nazvali Aitor, svi je zovu Coco, ali ona ni jedno od dvaju imena ne osjeća kao svoje. Kada šeće ulicom, svi komentiraju kako je lijepa djevojčica. No obitelj i prijatelji uporno je zovu dječakom. Coco se zbližava sa starom pratetom pčelaricom u kojoj pronalazi podršku i slobodu da si sama odabere ime.

FILM ZA DJECU

Na programu Kina Valli i dalje je animirani film “Priča o leptiru” o simpatičnom leptiru Patricku s jednim krilom koji sa svojim najboljim prijateljem, zabavnom gusjenicom Martyjem, i Jennifer, leptiricom koja se boji visina, postaje nevjerojatan heroj.

No prije svega, mora se suočiti sa svojim strahovima i prihvatiti svoju posebnost. Ovo je obiteljski animirani film koji kombinira avanturu, romansu i herojstvo uz humor, ističući poruku da su naše razlike manje važne od veza koje dijelimo, te da se pravi karakter pokazuje u teškim situacijama.

KINO 15+

U programu “Kino 15+” koji kuriraju mladi filmofili prikazuje se klasik redatelja Martina Scorsesea “Taksist” iz 1976. koji je ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu.

Istovremeno zastrašujuća i dirljiva priča vješto dočarava osjećaj otuđenosti u periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje ponajbolje uloge, a redatelju Martinu Scorseseu ’Taksist’ je otvorio ulazak u svijet redateljskih velikana. ’Taksist’ je zaslužan i za jednu od najpoznatijih filmskih scena - onu u kojoj de Niro uperi revolver u ogledalo izgovarajući rečenicu: “Meni govoriš?” (Are you talking to me?).

DOKU DAN

Dugometražni dokumentarni film “Vitić pleše” redatelja Borisa Bakala priča je o 20-godišnjoj borbi stanara Vitićeva nebodera da obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koja tako postaje metafora cijelog društva. Obuhvaća razdoblje od petnaestak godina te kroz arhivske snimke i svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeva nebodera, arhitekata, aktivista i ostalih involviranih aktera pokušava uspostaviti svijest o infrastrukturi u službi zajednice.

Vitićev neboder izgrađen krajem 1950-ih u Zagrebu kao primjer implementacije modernističke arhitekture u urbani krajolik. Zgrada je to na kojoj su se reflektirali svi presudni društveni momenti i razmimoilaženja. Vrijedan i dugo godina zanemarivan spomenik kulture, Vitićev neboder je ujedno pokazatelj sustavnog nemara prema socijalističkom nasljeđu, ali i paradoksa bivšeg sustava. Na projekciju dolaze redatelj Bakal te arhitekt Emil Jurcan.

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE

Komedija “The Holdovers” Alexandera Paynea bila je nominirana u pet kategorija za Oscara ove godine, a Da’Vine Joy Randolph osvojila je zlatni kipić za najbolju sporednu žensku ulogu. Film prati drskog profesora u prestižnoj američkoj školi koji ostaje na kampusu tijekom božićnih praznika kako bi čuvao šačicu učenika koji nemaju kamo otići. Naposljetku uspostavi nevjerojatnu vezu s jednim od njih - oštećenim, pametnim izazivačem problema i s glavnom kuharicom škole, koja je upravo izgubila sina u Vijetnamu.

FILMOVI ZA SVA VREMENA

Travanjski program „Filmova za sva vremena“ zaključuje drama “Nebraska” redatelja Alexandera Paynea iz 2013. Priča je to o starcu koji neprestano pokušava pobjeći iz svoje kuće u Montani kako bi otišao u Nebrasku pokupiti nagradu za koju misli da je dobio na okladi.

Obitelj mu je izluđena njegovom rastućom demencijom te raspravljaju da ga smjeste u dom – sve dok jedan od njegove dvojice sinova ne odluči udovoljiti ocu i odvesti ga autom po nagradu, bez obzira na beskorisnost takvog putovanja. Otac se na putu ozlijedi, te njih dvojica bivaju primorani zadržati se par dana u malom gradiću u Nebraski, mjestu gdje je otac rođen i gdje će se nanovo susresti sa svojom prošlošću. Glavne uloge tumače Bruce Dern, Will Forte i June Squibb.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.