Baštardini i Pravi

NAJEZDA MORSKIH PLUĆA

GOLEMA JATA MEDUZA UMAŠKIM RIBARIMA KIDAJU MREŽE Profesor Paliaga: 'Jato može dosegnuti težinu jedne tone'

"Možete samo zamisliti s kojim se teškoćama susreću ribari kada u mrežu ulove jato meduza koje teži do nekoliko stotina kilograma, a može dosegnuti i jednu tonu", komentira profesor Paolo Paliaga jučerašnje izjave umaških ribara da im mreže pucaju od svih tih silnih morskih pluća


 
3 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Možete samo zamisliti s kojim se teškoćama susreću ribari kada u mrežu ulove jato meduza koje teži do nekoliko stotina kilograma, a može dosegnuti i jednu tonu", komentira profesor Paolo Paliaga jučerašnje izjave umaških ribara da im mreže pucaju od svih tih silnih morskih pluća

U posljednjih nekoliko dana na obali Umaga primijećen je izrazito velik broj morskih pluća, vrste meduze tipične za podučje sjevernog Jadrana. Iako nisu opasne za ljude, problem izaziva njihova prekomjerna brojnost, koja najviše muka zadaje ribarima. Naime, zbog njihove brojnosti i veličine, koja ponekad dosegne i do 12 kilograma, ribarima pucaju mreže za lov, a jato može doseći težinu jedne tone!

- Meduze imaju nepredvidljivi ciklus kroz četiri, pet, a ponekad i sedam godina kada se pojave u jako velikom broju. Ovdje se radi o vrsti koja je tipična za Jadran i na sreću, nije ni najmanje invazivna. Ove su meduze kod nas prisutne svake godine, samo što ih je ove puno više, kazao nam je Paolo Paliaga, profesor na fakultetu Znanosti o moru.

Od nekoliko milimetara do 40 centimetara

Profesor nam je objasnio da se pretjerana brojnost meduza ne može predvidjeti zbog njihovog životnog stadija u kojemu su kao polipi veličine svega nekoliko milimetara pa samim time i gotovo neuočljivi golim okom.

- Meduze imaju dva životna stadija - stadij koji mi vidimo, kada se one spolno razmnožavaju i plutaju kao plankton te stadij u kojemu su one vrlo malene, veličine svega nekoliko milimetara i žive pričvršćene za morsko dno. Te polipe je jako teško za vidjeti pa samim time i predvidjeti kada će se oni nespolno razmnožavati i stvarati nove meduze. Sve što znamo je da se pojavljuju u varijacijama. Nekih ih godina ima jako puno, dok ih je ponekih godina u umjeren broj, kazao nam je Paliaga.

Brojne meduze iz umaškog priobalja izrazito su velike, a mogu dosegnuti veličinu od 40 centimetara i težiti preko deset kilograma.

- Možete samo zamisliti s kojim se teškoćama susreću ribari kada u mrežu ulove jato meduza koje teži do nekoliko stotina kilograma, a može dosegnuti i jednu tonu, komentira Paliaga jučerašnje izjave umaških ribara da im mreže pucaju od svih tih silnih morskih pluća.

Imaju istu prehranu kao i ribe

Meduze pripadaju u zoo plankton, hrane se drugim zoo planktonom poput račića, a mogu jesti i larve, školjkaše ili jajašca riba. Jedu sitni dio morskog svijeta, a profesor Paliaga kaže da to ponekad predstavlja problem jer istu prehranu imaju i ribe, koje tako znaju ostati bez hrane.

- Meduze su ribama kompetitori u prehrani i kada ih je ovako velik broj, našoj ribi može ponestati hrane. Stoga je ovakva proliferacija želatinoznih organizama i inače u svijetu nepoželjna pojava jer meduze skoro nitko ne jede osim pokoje kornjače, čiji je broj limitiran. Sve što meduze pojedu, raspadne se nakon njihove smrti u organsku tvar kojom se u moru hrane samo bakterije, kazao nam je.

Meduze su najpoznatije po svojim žarnjacima, kojih se ljudi najviše plaše, no vrsta koja je nastanila sjeverni Jadran nije opasna i ne nanosi opekline kupaćima.

- Morska pluća su blaga, znaju zasmetati, najviše ribarima, ali ne izazivaju opekline, već blago peckanje. Uostalom, imaju kratke lovke i vidljive su u moru, kazao je profesor Paliaga.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.