Baštardini i Pravi

ČITATELJICA UPOZORAVA NA ZANEMARIVANJE

TUGA, JAD I BIJEDA ISTARSKIH PASA Unutar zidina Motovuna psi se drže u neprimjerenim uvjetima

Usred motovunskih zidina srce zaboli prolaznike kada vide u kakvim se uvjetima drže psi. I nitko od nadležnih ne može reći da nije vidio ili nije znao jer dovoljno je prošetati zidinama - psi u groznim uvjetima su na svakom koraku, navodi naša čitateljica


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Iza idiličnih kulisa, psi ne žive idiličan život

Usred motovunskih zidina srce zaboli prolaznike kada vide u kakvim se uvjetima drže psi. I nitko od nadležnih ne može reći da nije vidio ili nije znao jer dovoljno je prošetati zidinama - psi u groznim uvjetima su na svakom koraku, navodi naša čitateljica

Vidjevši članak o kujici Neri, koja je svoj život zbog zanemarivanja skončala na lancu, u redakciju nam se javila čitateljica te upozorila na neprimjereno držanja pasa u Općini Motovun kojemu je nedavno svjedočila. To joj je, navodi, upropastilo izlet Motovunom na koji je otišla.

Kako prenosi, o ovom je problemu već pisala TZ-u Motovun i njihovoj općini, ali nije dobila nikakav odgovor. Pisala je i veterinarskoj inspekciji.

- Usred motovunskih zidina srce zaboli prolaznike kada vide u kakvim se uvjetima drže psi. I nitko od nadležnih ne može reći da nije vidio ili nije znao jer dovoljno je prošetati zidinama: psi u groznim uvjetima  na svakom su koraku, navodi naša čitateljica.

Još joj se više smučilo, dodaje, kada je vidjela da se istarska Turistička zajednica hvali sloganom da je Istra "Dog friendly destinacija". Nakon što turisti prošeću Motovunom, teško da će dobiti takav dojam.

- Vjerujem da su TZ i općina upoznati sa situacijom, ali tužno je da se ništa ne poduzima. Tuga, jad i bijeda istarskih pasa i velika sramota lokalne zajednice. Kao što kažu iz udruge Snoopy, da svako istarsko selo ima svog mučenika, na žalost, svako mjesto ima ne jednog nego puno pasa mučenika, a primjer toga je upravo Motovun, zaključuje.

Podsjetimo, upravo su danas izglasane Izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojima se zlostavljanje životinja kažnjava kaznama od 200 do 1.000 eura, umjesto dosadašnjih 20 do 100 eura.

Odredbom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, građani mogu odmah pozvati policiju kada svjedoče zlostavljanju i maltretiranju životinja na javnome mjestu, a policija pritom jedina ima ovlasti zaustaviti loše postupanje prema životinjama i poduzeti mjere za sankcioniranje prekršitelja, ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Hoće li ove zakonske odredbe napokon zaživjeti i u praksi, na terenu? Gledajući ovakve prizore u "modernoj Istri" 21. stoljeća, vrijedi se zapitati.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.