Biznis

radi uvođenja naknade na pošiljke

AZTN pokrenuo postupak protiv Hrvatske pošte

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a, budući da će se ona donijeti tek nakon što se utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti koje treba utvrditi u samom postupku, priopćeno je iz AZTN-a


 
2 min
HINA
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a, budući da će se ona donijeti tek nakon što se utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti koje treba utvrditi u samom postupku, priopćeno je iz AZTN-a

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u četvrtak je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Hrvatske pošte kako bi utvrdila je li uvođenjem naknade za pregled pošiljaka kupljenih on-line iz trećih zemalja ta tvrtka narušava tržišno natjecanje zloporabom vladajućeg položaja.

Kako je priopćeno iz te regulatorne agencije, postupak protiv te kompanije pokrenut je radi utvrđivanja predstavlja li uvođenje naknade za kontrolni pregled pošiljaka odnosno troškova zastupanja pri izradi carinskih deklaracija za pošiljke realizirane unutar IOSS sustava od strane tog poduzetnika, narušavanje tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu uvoznih pošiljaka iz trećih zemalja koje se u Hrvatsku isporučuju na temelju prodaje na daljinu (e-trgovine).

Povod za pokretanje postupka bila je inicijativa podnositelja, kažu iz AZTN-a te dodaju da je u konkretnom slučaju postupak pokrenut i na temelju članka 102. Ugovora o funkcioniraju EU-a, budući da u pravilu postoji utjecaj na trgovinu između država članica, ako je riječ o poduzetniku koji ima vladajući položaj koji pokriva cijelu državu članicu.

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a, budući da će se ona donijeti tek nakon što se utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti koje treba utvrditi u samom postupku, priopćeno je iz AZTN-a.

Hrvatska pošta uvela je tu naknadu u srpnju 2021., nakon što su stupila na snagu nova pravila o PDV-u, prema kojima se naplaćuje PDV i na pošiljke male vrijednosti koje pristižu izvan EU-a,  poput Kine ili Ujedinjenog Kraljevstva


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.