Biznis

NAKON ČETIRI TJEDANA PADA

DOLAR OJAČAO prema svim važnim valutama

Oporavak američke valute posljedica je jasnih poruka čelnika Feda da će središnja banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa * Cijena eura skliznula na 1,0325 dolara.


 
1 min
HINA
ILUSTRACIJA: Pixabay

Oporavak američke valute posljedica je jasnih poruka čelnika Feda da će središnja banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa * Cijena eura skliznula na 1,0325 dolara.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon četiri tjedna pada, jer čelnici američke središnje banke ponavljaju da će nastaviti s podizanjem kamata, premda možda usporenijim tempom.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,45 posto, na 106,90 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,25 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0325 dolara.

Još je više, 1,1 posto, tečaj dolara porastao prema japanskoj valuti, pa je dosegnuo 140,35 jena.

Oporavak dolara, nakon četiri tjedna pada, posljedica je jasnih poruka čelnika Feda da će središnja banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Prošloga su tjedna podaci o rastu proizvođačkih cijena za 8 posto u 12 mjeseci do listopada, što je manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo, potvrdili da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Međutim, čelnici Feda poručuju da preostaje još dug put do suzbijanja inflacije zbog čega će i dalje podizati kamatne stope.

Doduše, neki od njih signaliziraju da bi se tempo povećanja kamata mogao usporiti.

Nakon što je početkom studenoga Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u prosincu na 0,50 postotnih bodova.

Među ostalim, guverner Feda Christopher Waller kazao je nedavno da će trebati niz slabijih izvješća o inflaciji da bi središnja banka odmaknula nogu s kočnica.

„Tržišta bi se sada trebala koncentrirati na krajnju točku povećanja kamata, a ta je točka vjerojatno još dosta udaljena”, poručio je Waller.

Stoga je najvažnije pitanje na koje će razine do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Premda je prošloga tjedna blago oslabio, tečaj eura prema dolaru stabilno se održava iznad psihološki važne razine od 1 dolara, a prošloga je tjedna dosegnuo i najvišu razinu u više mjeseci.

Očekuje se da će Europska središnja banka, kao i Fed, nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, no vjeruje se da će usporiti tempo povećanja kamata.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.