Biznis

Završen proces kupnje

Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

"Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju - formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji", rekao je Fabris Peruško


 
1 min
Istra24
Foto: Wikipedia

"Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju - formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji", rekao je Fabris Peruško

Fortenova grupa je u ponedjeljak izvijestila da je u petak, 1. travnja, stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora.

Prijenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora, navodi se u priopćenju.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je istaknuo kako je tom transakcijom završen proces kupnje koji je zapravo započeo još 2014. godine.

Posebna simbolika, kako je kazao, je u tome da je zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe.

"Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju - formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji", rekao je Peruško.

Naveo je i kako je u protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključen postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli su ostvarivati pune potencijale svog poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiraju natrag u Grupu.

Peruško je naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinirani udio u Bosni i Hercegovini.

"Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima", istaknuo je Peruško.

Izvršni direktor Fortenova grupe za financije James Pearson je kazao kako je isplata manjinskim dioničarima od 22,4 milijuna eura izvršena korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje njihovu sve veću financijsku i poslovnu snagu.

"Grupa je ostvarila velik napredak tijekom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast“, izjavio je povodom te transakcije Pearson.


Nastavite čitati

Vjerovali ili ne: Služba općih informacija i telefonske govornice i dalje postoje. Stare će zamijeniti suvremene, s besplatnim internetom i dodatnim uslugama

Da bi opstale u vremenu nevjerojatno brzog tehnološkog razvoja, započet je i projekt zamjene javnih telefonskih govornica s multifunkcionalnim govornicama. Dosad ih je u Zagrebu, Trogiru, Zadru i Rovinju postavljeno nešto više od 30. Nude mogućnosti poput bežičnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku i interaktivnu mapu na šest jezika koja nudi upute kako doći do određene lokacije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.