Biznis

SUD PRESUDIO U KORIST AUSTRALSKE KOMPANIJE

HBOR ima rok od 14 dana za isplatu 80 milijuna kuna zbog nezavršenog Uljanikovog broda

Nakon što je Brodogradilište Uljanik 2018. godine raskinulo ugovor o izgradnji broda za prijevoz stoke MV Ocean Kelpie iz 2015. godine, HBOR je izdao Wellardovoj podružnici u Singapuru, Wellard Ships, jamstvo za povrat novca


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
Foto Manuel Angelini
Uljanik je raskinuo ugovor o izgradnji broda za prijevoz stoke

Nakon što je Brodogradilište Uljanik 2018. godine raskinulo ugovor o izgradnji broda za prijevoz stoke MV Ocean Kelpie iz 2015. godine, HBOR je izdao Wellardovoj podružnici u Singapuru, Wellard Ships, jamstvo za povrat novca

Australska kompanija Wellard objavila je da je okončan postupak koji se vodio protiv Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) pred arbitražnim sudom u Londonu, piše portal Pomorac.hr, pozivajući se na vijest sa singapurskog portala Splash247.com

Sud je naime presudio u korist australske kompanije, a HBOR ima rok od 14 dana za isplatu potraživanja plus kamata u iznosu od oko 12 milijuna dolara, odnosno nešto manje od 80 milijuna kuna, javljaju strani mediji.

Podsjetimo, nakon što je Brodogradilište Uljanik 2018. godine raskinulo ugovor o izgradnji broda za prijevoz stoke MV Ocean Kelpie iz 2015. godine, HBOR je izdao Wellardovoj podružnici u Singapuru, Wellard Ships, jamstvo za povrat novca.

Nakon raskida ugovora, Wellard je 2019. godine pokrenuo arbitražni postupak protiv Uljanika. Međutim, brodogradilište je u međuvremenu otišlo u stečaj, što je na kraju dovelo do potpune nelikvidnosti i onemogućilo isplatu potraživanja Wellardu.

Naknadno je pokrenut i arbitražni postupak protiv HBOR-a, a banka je osporila isplatu povrata novca za predujam kojeg je Wellard isplatio Uljaniku. Jamstvo povrata odnosilo se na uplate u iznosu od 8 milijuna dolara (53,2 milijuna kuna) i 1,8 milijuna dolara (gotovo 12 milijuna kuna), plus kamate koje se obračunavaju, dok se ne izvrši potpuni povrat. Iz Wellarda su rekli da će točan iznos objaviti u svojem financijskom izvješću.

Izvršni direktor Wellarda John Klepec je rekao  "kako je Wellard zadovoljan što je uspio povratiti taj novac nakon duge i kompleksne arbitraže. "Ovo je pošten i primjeren ishod, koji pokazuje važnost učinkovitog ublažavanja rizika koje jamstva povrata pružaju u brodogradnji", naveo je Klepec.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.