Biznis

Eurostat u Uniji zabilježio rast od 7 %

Hrvatska druga u EU po rastu turističkih noćenja

Najveći porast noćenja stranih turista u EU, po podacima Eurostata, zabilježen je na Cipru, od 28 posto, te u Hrvatskoj od 22 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2023.


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Najveći porast noćenja stranih turista u EU, po podacima Eurostata, zabilježen je na Cipru, od 28 posto, te u Hrvatskoj od 22 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2023.

U turističkim smještajnim objektima u EU u prvom tromjesečju ostvareno je ukupno 452,6 milijuna noćenja, 7 posto više nego u istom razdoblju 2023., a Hrvatska je na drugom mjestu među svim članicama s najvećim porastom stranih noćenja, pokazuju podaci Eurostata.

Većinu od ukupnih noćenja ili 55 posto ostvarili su u prvim mjesecima 2024. domaći turisti po svojim zemljama, i to za 4 posto više nego u isto vrijeme 2023., dok se ostatak od 45 posto odnosi na noćenja stranih turista, koja su, po Eurostatu, u smještajnim objektima diljem EU u prvom tromjesečju porasla za 11 posto.

Najveći porast noćenja stranih turista u EU, po podacima Eurostata, zabilježen je na Cipru, od 28 posto, te u Hrvatskoj od 22 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2023.

Slijede Malta i Luksemburg s porastima stranih noćenja od po 21 posto, dok je najmanji porast bio u Litvi, Poljskoj i Grčkoj, u svima po 3 posto.

Malta i Luxemburg su među svim zemljama EU-a u prva tri mjeseca 2024. zabilježile i najveći udjel noćenja stranih turista, od 91 i 82 posto, kao i Cipar koji se sa 87 postotnim porastom u odnosu na 2023. 'smjestio' između te dvije zemlje, dok je Austrija četvrta sa 78 postotnim udjelom noćenja stranih turista. 

Po tom udjelu na petom mjestu je Portugal, a Hrvatska na šestom s udjelom stranih noćenja u ukupnima od oko 70 posto, a iza nje su Španjolska, Slovenija, Latvija, Belgija i druge, dok su na začelju te 'liste' Njemačka, Rumunjska i Poljska s udjelima stranih noćenja u ukupnima od oko 20 posto.

Osim po zemljama, iz Eurostata iznose i podatak da je i u svakom mjesecu u prvom kvartalu 2024. na razini EU-a ostvaren porast turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2023. - u siječnju od 3 posto, u veljači od 6, a u ožujku od 9 posto.

Od vrsti turističkih smještajnih objekata ističu hotele, u kojima je u EU u prva tri mjeseca 2024. ostvareno 6 posto ili 18 milijuna više hotelskih noćenja u odnosu na godinu ranije.


Nastavite čitati

Svijet
 

Plenković očekuje da se izborni uspjeh Europske pučke stranke odrazi na izbor čelnih ljudi u EU-u

Najviše izgleda za šefa Komisije ima sadašnja predsjednica Ursula von der Leyen iz EPP-a, glavni favorit za predsjednika Europskog vijeća je bivši portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, dok se estonska premijerka Kaja Kallas spominje kao najizglednija kandidatkinja za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku. Mjesto predsjednika Europskog parlamenta također bi trebalo pripasti EPP-u, sadašnja predsjednica Roberta Metsola trebala bi ostati na tom mjestu u sljedeće dvije i pol godine, a u drugo polovici mandata tu bi dužnost trebao preuzeti netko iz redova socijalista

Svijet
 

Izrael tvrdi da će ciljevi ofenzive u Rafi biti uskoro postignuti

Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska. Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, kaže vojska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.