republika - dugi
Biznis

PRAVNA ZEMLJA HRVATSKA

Nakon 26 godina suđenja prvostupanjski okončan spor vrijedan oko pola milijuna eura. U međuvremenu su tri tužiteljice preminule

Pravda je u Lijepoj našoj spora, ali za mnoge i nedostižna. Zemljišni spor koji se vodi oko parcela u poznatim vrsarskim nudo kampovima prvostupanjski još nije gotov. Kada će tužitelji dobiti svoj novac - samo nebo zna


 
2 min
Dražen Majić
Foto: Maistra

Pravda je u Lijepoj našoj spora, ali za mnoge i nedostižna. Zemljišni spor koji se vodi oko parcela u poznatim vrsarskim nudo kampovima prvostupanjski još nije gotov. Kada će tužitelji dobiti svoj novac - samo nebo zna

Rovinjska turistička korporacija Maistra mora vlasnicima privatnih parcela na kojima se desteljećima nalaze kampovi Koversada i Portosole platiti više stotina tisuća eura odštete. Sud je odredio da obitelj Janko, koja trenutno živi u Švedskoj, dobije 102.000 eura, dok će Vilijam R. iz Pule dobiti 203.000 eura.

S obzirom da se radi o tužbi iz 2011. godine navedene će se svote značajno uvećati pa se pretpostavlja da će Maistra na kraju platiti oko pola milijuna eura odštete.

Spor za određivanje odštete trajao je punih 13 godina, vlasnici privatnih parcela podnijeli su tužbe u veljači 2011. tražeći obeštećenje, sukladno zakonu, za period od 2006. godine.

Pravna bitka počela je još ranije 1998. godine, kada su tužitelji pokrenuli zahtjev za razvrgnuće suvlasničke zajednice a što je tuženik ustrajno odbijao. Spor je dakle trajao 26 godina, od 4 tužiteljice tri su u međuvremenu preminule.

Iz Maistre su otpočetka osporavali tražbinu tvrdeći da se radi o parcelama koje koriste još iz doba Jugoslavije, točnije od 1961.godine. Dodatno, sporno zemljište nije procijenjeno prilikom privatizacije njihovih prednika (tvrtke Anita.d.o.o.), te za njega Republici Hrvatskoj redovno plaćaju koncesijsku naknadu. Sud je odbio sve te argumente.

Treba naglasiti da Maistra na izrečenu prvostupanjsku presudu ima 15 dana za žalbu, tako da 26 godina možda i nije konačno razdoblje trajanja ovog procesa.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.