Biznis

nova dražba početkom 2023.

Pokrivenost 5G-om u Hrvatskoj doseže između 60 i 70 posto

U pripremi je i nova dražba za postojeće frekvencije, koja će biti održana početkom 2023., istaknuo je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen. Po njegovim riječima, teško je još procijeniti koliko će nova dražba donijeti novca u državni proračun, jer će se još razgovarati s telekomima, a i o tome kolike su njihove ambicije, a kako se većina spektra dodjeljuje na nacionalnoj razini, očekuje se da će u dražbi sudjelovati svi

 


 
2 min
HINA
Hina

U pripremi je i nova dražba za postojeće frekvencije, koja će biti održana početkom 2023., istaknuo je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen. Po njegovim riječima, teško je još procijeniti koliko će nova dražba donijeti novca u državni proračun, jer će se još razgovarati s telekomima, a i o tome kolike su njihove ambicije, a kako se većina spektra dodjeljuje na nacionalnoj razini, očekuje se da će u dražbi sudjelovati svi

 

Pokrivenost i dostupnost 5G mreže u Hrvatskoj porasla je od izdavanja dozvola za te frekvencije prošlog ljeta do sada na 60 do 70 posto, .

Naglasio je i da ih u HAKOM-u veseli što vide da se tržište elektroničkih komunikacija i 5G-a u Hrvatskoj razvija, što će sigurno pridonijeti i boljoj poziciji Hrvatske na digitalnoj karti Europe i u EU DESI indeksu o stupnju digitalizacije društva.

I ove godine na 5G danu se predstavljaju i razni startupovi koji razvijaju rješenja na 5G tehnologiji, pri čemu Obuljen kaže da neki od onih koji su bili na početku na prvom 5G danu, danas već imaju razvijene poslove, a mnogi i rade po cijelom svijetu.

Jedan od njih su i Rimac automobili, koji su i na današnjem 5G danu predstavili svoje vizije i proizvode, u čemu povezivost velikim brzinama 5G-a ima veliku ulogu.

„Očekujemo za pet-šest godina 'bum' usluga i rješenja na 5G -u, što je stvarno primjenjivo u svim segmentima života i rada, posebice u prometu, automobilskoj industriji, zdravstvu i medicini, energetici i svima drugima”, smatra Obuljen.

Oko stanja na tržištu i očekivanja ove godine, Obuljen je kazao da tržište stalno raste, ali ne više velikim skokovima, jer svi telekomi nude konvergentne usluge i puno ulažu, a stvar je i u zasićenosti tržišta, no rast se očekuje i ove godine.

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta smatra da će cijene i na tom tržištu morati rasti, jer i telekomima rastu svi inputi, a posebice ih brine porast cijena električne energije, koja je jako važna za njihovo poslovanje. Ipak, kako kaže, teško je procijeniti za koliko će cijene rasti i kada.

Srđan Skok iz Algebre na 5G danu je kazao je da je 5G novi katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih sustava i da 5G ima velike mogućnosti primjene u energetici. Postoji i tzv. smart grid kao nova napredna mreža odnosno nova tehnološka rješenja na staroj elektroenergetskoj mreži, u čemu će 5G biti važan, i što se veže i na automobilsku industriju, razvoj novih aplikacija i tehnoloških tvrtki.


Nastavite čitati

(VIDEO) POČINJE DORA 2024.! U prvoj polufinalnoj večeri LET3 s Baba Rogom pokušava dobiti novu 'vizu' za Eurosong

Ludilo može početi! Prvih dvanaest polufinalista ovogodišnje Dore predstavit će nam se večeras, dok nas preostalih dvanaest očekuje sutra. Prošlogodišnji pobjednici LET 3, koji tvrde da ih je kidnapirala zločesta perad, večeras će (pod prisilom) izvesti Babarogu, a najveći favorit, čudo iz Istre Baby Lasagna, prvu prepreku na putu za Malmö pokušat će prijeći sutra. Donosimo vam raspored natjecatelja po danima

Nekadašnji inspektor iz antikorupcijske službe optužen za - sudjelovanje u korupciji!

Uskok Luetića tereti da je, od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022., kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske, u vrijeme dok je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju Ana Kamen projekta, od direktorice ove tvrtke, talijanske državljanke Yan Xu, zatražio da mu pokloni rezane kamene ploče kako više ne bi imali problema s policijom koja ih istražuje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.