Biznis

američko gospodarstvo oporavlja se od koronakrize

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao drugi dan zaredom

A da se američko gospodarstvo oporavlja od koronakrize pokazuju sva posljednja izvješća. Tako je jučer objavljeno da je broj novih radnih mjesta u privatnom sektoru u prosincu porastao više nego što se na tržištu očekivalo


 
2 min
HINA

A da se američko gospodarstvo oporavlja od koronakrize pokazuju sva posljednja izvješća. Tako je jučer objavljeno da je broj novih radnih mjesta u privatnom sektoru u prosincu porastao više nego što se na tržištu očekivalo

Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi pali, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom agresivnijeg stava čelnika američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike. Agresivnijeg nego što se očekivalo. 

Dow Jones oslabio je 170 bodova ili 0,47 posto, na 36.236 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 posto, na 4.696 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 15.080 bodova.

Pritisak na indekse ipak je jučer bio manji nego dan prije, kada su potonuli više od 1,5 posto jer je ulagače neugodno iznenadio agresivan stav čelnika Feda o zaoštravanju monetarne politike.

Naime, u srijedu je zapisnik s prosinačke sjednice Feda pokazao da čelnici središnje banke smatraju da se tržište rada oporavilo, a da inflacija postaje sve veća prijetnja.

Stoga je za očekivati da će Fed, prije nego što se očekivalo, povećati ključne kamatne stope, nakon što je na sjednici u prosincu ubrzao plan ukidanja programa kupnje obveznica.

Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što negativno utječe na tehnološke dionice, koje zbog toga postaju manje privlačne.

Jučer je S&P 500 indeks tehnološkog sektora skliznuo daljnjih 0,5 posto, nakon oštrog pada dan prije.

S druge strane, kako se očekuje povećanje kamata Feda, rastu cijene dionica banaka, kojim odgovara okruženje s višim kamatama.

S&P 500 indeks bankarskog sektora skočio je 2,6 posto, a pratili su ga sektori koji su također vrlo osjetljivi na kretanja u gospodarstvu.

Tako je energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte i drugih sirovina, ojačao daljnjih 2,3 posto, pa je povećao dobitak od početka godine na devet posto.

A da se američko gospodarstvo oporavlja od koronakrize pokazuju sva posljednja izvješća.

Tako je jučer objavljeno da je broj novih radnih mjesta u privatnom sektoru u prosincu porastao više nego što se na tržištu očekivalo.

Stoga će u fokusu ulagača u petak biti izvješće vlade o zapošljavanju u proteklom mjesecu, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,88 posto, na 7.450 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,35 posto, na 16.052 boda, a pariški CAC 1,72 posto, na 7.249 bodova.


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.