Biznis

I dalje u rastu

Svjetska tržišta: Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji

Posljednjih godina rast tog tržišta poticala je vrlo labava monetarna politika Feda, uz izdašne fiskalne poticaje američke vlade, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju


 
2 min
HINA

Posljednjih godina rast tog tržišta poticala je vrlo labava monetarna politika Feda, uz izdašne fiskalne poticaje američke vlade, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 305 bodova ili 0,86 posto, na 35.768 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,45 posto, na 4.587 bodova, a Nasdaq indeks 2,08 posto, na 14.490 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posebice tehnoloških divova.

Među ostalim, dionica Microsofta poskupila je više od 6 posto, dok je cijena Mete, krovne kompanije Facebooka, porasla više od 5 posto, nakon što je u prethodna četiri dana ta kompanija izgubila gotovo trećinu svoje vrijednosti.

Skok tehnološkog sektora uslijedio je nakon što su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice skliznule s najviših razina u više godina.

„Tržište obveznica u osnovi poručuje da postoje granice do kojih bi Fed mogao povećati kamatne stope, a to je pozitivno za tržište dionica, posebice onih koje se temelje na rastu”, kaže Tim Ghriskey, portfelj menadžer u tvrtki Ingalls & Snyder.

Glavno pitanje na tržištu već dulje vrijeme je ono koliko će oštar biti Fed kako bi suzbio inflaciju, koja je krajem prošle godine dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u siječnju, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija dosegnula 7,3 posto, nakon što je u prosincu iznosila 7 posto.

Budu li podaci ispod očekivanja, to bi značilo da Fed ne bi trebao biti previše agresivan u podizanju ključnih kamatnih stopa.

Bude li, pak, inflacija iznad očekivanja, ojačat će špekulacije da bi Fed već u ožujku mogao povećati kamate za čak 0,50 postotnih bodova, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

Posljednjih godina rast tog tržišta poticala je vrlo labava monetarna politika Feda, uz izdašne fiskalne poticaje američke vlade, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju.

Podršku tržištu pružaju, pak, dobri kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od 318 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća za posljednje lanjsko tromjesečje, njih 78 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Unatoč rastu u posljednja dva tjedna, S&P 500 indeks i dalje je na gubitku od početka ove godine oko 4, a Nasdaq oko 7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 posto, na 7.643 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 posto, na 15.482 boda, a pariški CAC 1,46 posto, na 7.130 bodova.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Svijet kasni u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

UN-ovo godišnje izvješće o održivom razvoju rangira učinak svoje 193 države članice u provedbi 17 opsežnih „ciljeva održivog razvoja“ (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti. Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje „ograničen napredak ili nazadovanje“

Svijet
 

NATO razlišlja o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

"Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet" * Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.