Crna kronika

policijska akcija

Pješaci često nepropisno prelaze ceste, iz policije upozoravaju - u ovoj godini dva su pješaka smrtno stradala

Negativan trend stradavanja pješaka nastavljan je i u ovoj godini pa je tako do sada stradalo 11 pješaka - dva pješaka su smrtno stradala, jedan je zadobio teške tjelesne ozljede, a osam pješaka je lakše ozlijeđeno


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Negativan trend stradavanja pješaka nastavljan je i u ovoj godini pa je tako do sada stradalo 11 pješaka - dva pješaka su smrtno stradala, jedan je zadobio teške tjelesne ozljede, a osam pješaka je lakše ozlijeđeno

Policijski službenici su jučer na području Policijske uprave istarske proveli prometnu akciju u cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu. Tijekom provođenja prometne akcije utvrdili su ukupno 95 prekršaja, od čega:

  • 25 prekršaja pješaka u prometu (nekorištenje obilježenog pješačkog prijelaza)
  • 18 prekršaja vozača spram pješaka (nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu)
  • 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje
  • 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Tijekom protekle godine na istarskim prometnicama stradalo je više pješaka nego godinu dana ranije. Dok je u 2020. godini stradalo 25 pješaka, prošle godine zabilježeno je ukupno 68 stradalih pješaka - tri pješaka su poginula, 12 ih je teže ozlijeđeno, a 53 pješaka su zadobila lakše tjelesne ozljede.

Negativan trend stradavanja pješaka nastavljan je i u ovoj godini pa je tako do sada stradalo 11 pješaka - dva pješaka su smrtno stradala, jedan je zadobio teške tjelesne ozljede, a osam pješaka je lakše ozlijeđeno.
 
Kako bi se smanjilo stradavanja pješaka u prometu, policija ponovno poziva vozače da uvažavaju pješake i da povećaju oprez kada se približavaju pješačkim prijelazima.
 
Rezultati prometne akcije pokazali da velik broj pješaka nepropisno prelazi cestu te stoga policija podsjeća pješake da su se i oni dužni pridržavati prometnih propisa.
 
Pješaci su obvezni koristiti pješački prijelaz uvijek kad nije udaljen od njih više od 50 metara u naselju. Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, kolnik trebaju prijeći najkraćim putem, i to tako da ne ometaju promet vozila.
 
Prije stupanja preko obilježenog pješačkog prijelaza, dužni su pogledati lijevo i desno te se uvjeriti da mogu prijeći cestu na siguran način, vodeći računa o položaju i brzini vozila koje se približava pješačkom prijelazu. Isto tako, prilikom prelaženja ceste ne bi trebali tipkati po mobilnim uređajima, već bi trebali gledati ispred sebe i biti svjesni drugih sudionika u prometu.


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.