Crna kronika

PROVJERAVAJTE SVE ZAHTJEVE!

Riječka tvrtka računalnom prijevarom oštećena za 180 tisuća eura

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da je djelatnica oštećene riječke tvrtke zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te joj je dostavljena poveznica putem koje to može učiniti


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da je djelatnica oštećene riječke tvrtke zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te joj je dostavljena poveznica putem koje to može učiniti

Tvrtka iz Rijeke u računalnoj prijevari oštećena je za više od 180 tisuća eura, izvijestila je u petak primorsko-goranska policija i upozorila građane i poduzetnike da provjeravaju adrese pošiljatelja elektroničke pošte i ne šalju im osobne ili bankovne podatke svojih tvrtki.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da je djelatnica oštećene riječke tvrtke zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te joj je dostavljena poveznica putem koje to može učiniti.

Nakon što je ažurirala aplikaciju, telefonski ju je kontaktirala nepoznata žena, predstavivši se kao djelatnica banke te ju je uputila kako će ažurirati i podatke internet bankarstva.

Djelatnica tvrtke je kasnije obavještena iz banke da je s bankovnog računa tvrtke obavljena transakcija više od 180 tisuća eura eura te je shvatila da je prevarena.

Kako ne bi postali žrtvom takvog i sličnog kaznenog djela policija savjetuje građanima i poduzetnicima da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta, provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebice da na njihove zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te se u slučaju primanja sumnjive elektronske pošte, putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci, potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima vaše banke, ističu iz policije.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.