Crna kronika

nije samozapaljenje, motiv nepoznat

(VIDEO) Tko je zapalio vatru u šumi Lungomare?

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor


 
2 min
Zoran Angeleski

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor

Našoj je redakciji, uz fotografije, poslan video snimak ostataka veće paleži u šumi Lungomare, u njenom početnom dijelu iznad Valkana. Pretpostavlja se da je do paleži došlo prije tri do pet dana.

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. Do paljenja nije sigurno došlo slučajno, samozapaljenjem, a motiv ostaje do daljnjeg nepoznat. 

O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor.

Žućo, naziv iza kojeg stoji pulska građanska inicijativa, kaže nam da su palež prijavili putem aplikacije Policijskoj upravi istarskoj i gradskim vlastima te da čekaju njihov odgovor.

- Protiv smo bilo koje devastacije prirode. Mi se borimo za to da interes zajednice uvijek bude ispred interesa pojedinca, a ne obrnuto", ističe Žućo. 

Nadzor Lungomarea je nužan bio posrijedi nemar, piromanstvo, ludost, što je vjerojatnije ili  svjesni pokvareni plan u svjetlu burne aktualne političke rasprave o izmjeni urbanističkog plana Lungomare koji predviđa sječu 100-tinjak stabala, što je manje vjerojatno, ali ne i posve isključivo.

Snimke pokazuju da je vatra mogla lako zahvatiti i puno veći dio šume, što bi i za ovaj zeleni pojas i za sve građane koju su za Lungomare svakodnevno i fizički i emotivno vezani, bilo tragično.

- Dojavu za Lungomare nismo dobili, kaže nam zamjenik zapovjednika pulskog JVP-a Matko Juršić. No, dodaje, u ovom razdoblju, u usporedbi s proteklom godinom, imaju 120 posto povećanja intervencija na otvorenim prostorima.

Treba podsjetiti da je prije točno mjesec dana netko na Lungomareu, u istoj zoni, na lokaciji 'Rupe', zapalio logorsku vatru.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.