Crna kronika

nije samozapaljenje, motiv nepoznat

(VIDEO) Tko je zapalio vatru u šumi Lungomare?

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor


 
1 min
Zoran Angeleski

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor

Našoj je redakciji, uz fotografije, poslan video snimak ostataka veće paleži u šumi Lungomare, u njenom početnom dijelu iznad Valkana. Pretpostavlja se da je do paleži došlo prije tri do pet dana.

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. Do paljenja nije sigurno došlo slučajno, samozapaljenjem, a motiv ostaje do daljnjeg nepoznat. 

O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor.

Žućo, naziv iza kojeg stoji pulska građanska inicijativa, kaže nam da su palež prijavili putem aplikacije Policijskoj upravi istarskoj i gradskim vlastima te da čekaju njihov odgovor.

- Protiv smo bilo koje devastacije prirode. Mi se borimo za to da interes zajednice uvijek bude ispred interesa pojedinca, a ne obrnuto", ističe Žućo. 

Nadzor Lungomarea je nužan bio posrijedi nemar, piromanstvo, ludost, što je vjerojatnije ili  svjesni pokvareni plan u svjetlu burne aktualne političke rasprave o izmjeni urbanističkog plana Lungomare koji predviđa sječu 100-tinjak stabala, što je manje vjerojatno, ali ne i posve isključivo.

Snimke pokazuju da je vatra mogla lako zahvatiti i puno veći dio šume, što bi i za ovaj zeleni pojas i za sve građane koju su za Lungomare svakodnevno i fizički i emotivno vezani, bilo tragično.

- Dojavu za Lungomare nismo dobili, kaže nam zamjenik zapovjednika pulskog JVP-a Matko Juršić. No, dodaje, u ovom razdoblju, u usporedbi s proteklom godinom, imaju 120 posto povećanja intervencija na otvorenim prostorima.

Treba podsjetiti da je prije točno mjesec dana netko na Lungomareu, u istoj zoni, na lokaciji 'Rupe', zapalio logorsku vatru.


Nastavite čitati

Pula
 

Maksimalnih 1,2 milijuna kuna za energetski učinkovitiju Gradsku palaču

Riječ je o projektu zamjene klimatizacije Gradske palače čiji sustav nije u upotrebi zbog zastarjele tehnologije, a za ovaj poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost udio sufinanciranja nije uvjetovao indeksom razvijenosti, poput onog za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, te je i iznos koji je Pula dobila znatno viši

Pula
 

NISU POZVALI INVESTITORA NA TRIBINU ZA LUNGOMARE Aleksej Orel: "Pozvali smo sve gradske vijećnike i gradonačelnika Zoričića, nitko nam nije odgovorio"

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"

Pula
 

BIRA SE UMJETNIČKI RAVNATELJ PULA FILM FESTIVALA Pavo Marinković: "Prijavit ću se na natječaj, posao nije završen" - Zlatko Vidačković: "Kandidirat ću se"

Prije godinu i pol dana za mjesto umjetničkog ravnatelja PFF-a, osim tada izabranog Pava Marinkovića i Zlatka Vidačkovića, kandidirali su se i povjesničarka umjetnosti i kustosica Paola Orlić, producentica Zdenka Gold, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić, redatelj David Lušičić, redatelj i pisac Sergej Stanojkovski, glumac Igor Galo i skladatelj filmske glazbe Ozren K. Glaser * Ovaj put umjetnički ravnatelj bira se na četiri godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.