Crna kronika

nije samozapaljenje, motiv nepoznat

(VIDEO) Tko je zapalio vatru u šumi Lungomare?

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor


 
2 min
Zoran Angeleski

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor

Našoj je redakciji, uz fotografije, poslan video snimak ostataka veće paleži u šumi Lungomare, u njenom početnom dijelu iznad Valkana. Pretpostavlja se da je do paleži došlo prije tri do pet dana.

Na videu je vidljiva linija paljenja od stabla do stabla; što ukazuje na namjeru paljenja. Do paljenja nije sigurno došlo slučajno, samozapaljenjem, a motiv ostaje do daljnjeg nepoznat. 

O požaru na tom području, nakon našeg upita, nisu upoznati ni vatrogasci, ni policija, čijim smo predstavnicima poručili da to područje ipak zaslužuje bolji, pojačani nadzor.

Žućo, naziv iza kojeg stoji pulska građanska inicijativa, kaže nam da su palež prijavili putem aplikacije Policijskoj upravi istarskoj i gradskim vlastima te da čekaju njihov odgovor.

- Protiv smo bilo koje devastacije prirode. Mi se borimo za to da interes zajednice uvijek bude ispred interesa pojedinca, a ne obrnuto", ističe Žućo. 

Nadzor Lungomarea je nužan bio posrijedi nemar, piromanstvo, ludost, što je vjerojatnije ili  svjesni pokvareni plan u svjetlu burne aktualne političke rasprave o izmjeni urbanističkog plana Lungomare koji predviđa sječu 100-tinjak stabala, što je manje vjerojatno, ali ne i posve isključivo.

Snimke pokazuju da je vatra mogla lako zahvatiti i puno veći dio šume, što bi i za ovaj zeleni pojas i za sve građane koju su za Lungomare svakodnevno i fizički i emotivno vezani, bilo tragično.

- Dojavu za Lungomare nismo dobili, kaže nam zamjenik zapovjednika pulskog JVP-a Matko Juršić. No, dodaje, u ovom razdoblju, u usporedbi s proteklom godinom, imaju 120 posto povećanja intervencija na otvorenim prostorima.

Treba podsjetiti da je prije točno mjesec dana netko na Lungomareu, u istoj zoni, na lokaciji 'Rupe', zapalio logorsku vatru.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Pula
 

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.