Crna kronika

sve više kaznenih djela nad ženama

Žene trpe udarce i prijetnje, žrtve su kućnog ali i seksualnog nasilja

U Istri su lani, nažalost, zabilježena i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju, nepružanja pomoći i silovanja u pokušaju


 
1 min
Borka Petrović
Pixabay

U Istri su lani, nažalost, zabilježena i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju, nepružanja pomoći i silovanja u pokušaju

U prvih deset mjeseci prošle godine, prema statistikama koje su nam dostupne, na području Policijske uprave istarske evidentirano je bilo 361 kazneno djelo s elementima nasilja nad ženama, što je u odnosu na isto razdoblje 2020. godine porast od šest posto. Nasilje nad ženama u porastu je već godinama, a očito da su pandemija i zatvaranja tome još pridonijeli.

Najviše je bilo evidentirano kaznenih djela prijetnje, čak 175, a potom kaznenih djela nasilja u obitelji (96). Od ostalih kaznenih djela evidentirana su 34 kaznena djela nanošenja tjelesne ozljede, 34 kaznena djela nametljivog ponašanja te pet kaznenih djela teške tjelesne ozljede.

Tri prijavljena silovanja

Žene su u tri slučaja bile žrtve protupravnog oduzimanja slobode, tri su žene silovane, a nad isto toliko osoba nježnijeg spola zabilježeno je kazneno djelo bludnih radnji te spolnog uznemiravanja.

U Istri su, nažalost, zabilježena i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teškog ubojstvo u pokušaju, nepružanja pomoći i silovanja u pokušaju.

Žene žrtve nasilja u svakom se trenutku, osim policiji, mogu za pomoć obratiti i Sigurnoj kućni Istra čije podatke možete provjeriti na slijedećem linku https://www.sigurnakucaistra.hr/


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.