Crna kronika

sve više kaznenih djela nad ženama

Žene trpe udarce i prijetnje, žrtve su kućnog ali i seksualnog nasilja

U Istri su lani, nažalost, zabilježena i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju, nepružanja pomoći i silovanja u pokušaju


 
1 min
Borka Petrović
Pixabay

U Istri su lani, nažalost, zabilježena i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju, nepružanja pomoći i silovanja u pokušaju

U prvih deset mjeseci prošle godine, prema statistikama koje su nam dostupne, na području Policijske uprave istarske evidentirano je bilo 361 kazneno djelo s elementima nasilja nad ženama, što je u odnosu na isto razdoblje 2020. godine porast od šest posto. Nasilje nad ženama u porastu je već godinama, a očito da su pandemija i zatvaranja tome još pridonijeli.

Najviše je bilo evidentirano kaznenih djela prijetnje, čak 175, a potom kaznenih djela nasilja u obitelji (96). Od ostalih kaznenih djela evidentirana su 34 kaznena djela nanošenja tjelesne ozljede, 34 kaznena djela nametljivog ponašanja te pet kaznenih djela teške tjelesne ozljede.

Tri prijavljena silovanja

Žene su u tri slučaja bile žrtve protupravnog oduzimanja slobode, tri su žene silovane, a nad isto toliko osoba nježnijeg spola zabilježeno je kazneno djelo bludnih radnji te spolnog uznemiravanja.

U Istri su, nažalost, zabilježena i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teškog ubojstvo u pokušaju, nepružanja pomoći i silovanja u pokušaju.

Žene žrtve nasilja u svakom se trenutku, osim policiji, mogu za pomoć obratiti i Sigurnoj kućni Istra čije podatke možete provjeriti na slijedećem linku https://www.sigurnakucaistra.hr/


Nastavite čitati

Istra
 

PODUZETNIČKI „MINDSET“: Svi uspješni poduzetnici u jednom su trenutku riskirali i usudili se učiniti nešto što nitko prije nije!

„ Točno je da smo bili prvi hrvatski jednorog, ali to je bilo davno. Treba se znati održati i uvijek imati novu viziju razvoja. Naš idući korak je svakako umjetna inteligencija, a ta će interakcija promijeniti svijet. Mi očekujemo pravu revoluciju, a ona se prirodno naslanja na našu tehnologiju“ najavio je jučer u Rovinju osnivač Infobipa Roberto Kutić

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.