IT & Tech

ROĐENDAN GT-NETA

DESET GODINA PRVOG ISTARSKOG TELEKOMA Benazić: 'Želimo poticati domaću pamet i ulagati u nove tehnologije!'

Naša prednost u odnosu na velike nacionalne operatere jest lokalna podrška. Znači, kad korisnik prijavi kvar ili smetnju – ne čeka na javljanje operatera već se odmah javi netko od kolega i kvar bude riješen danas, najkasnije sutra. To je cilj koji smo si zadali i kojeg se držimo, govori nam Dean Benazić, osnivač i direktor GT-neta


 
5 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Dean Benazić, osnivač i direktor GT-neta

Naša prednost u odnosu na velike nacionalne operatere jest lokalna podrška. Znači, kad korisnik prijavi kvar ili smetnju – ne čeka na javljanje operatera već se odmah javi netko od kolega i kvar bude riješen danas, najkasnije sutra. To je cilj koji smo si zadali i kojeg se držimo, govori nam Dean Benazić, osnivač i direktor GT-neta

Unatoč tome što je tržište bilo zasićeno jakom konkurencijom, GT-net kao Gradski Telekom nije stao u svom konstantnom razvoju još otkako je 2013. godine ugledao svijetlo dana zahvaljujući pulskoj ekipi iz tvrtke Info network d.o.o.

Prvi lokalni telekom u Istri

U samom početku pružali su prvenstveno usluge pristupa internetu i telefonu, bazirajući se na korisnike koji nisu imali žicu pa za slogan logično odabiru krilaticu „GT-net, za one koji nemaju žicu!“

- Na tržištu smo odmah uočili nedostatak operatera s našim karakteristikama i tako postajemo prvi lokalni telekom u Istri. Dotad je to bilo rezervirano za velike igrače kao što su T-Com i A1. Kroz ovih deset godina rada iskalili smo zanat i postali prepoznatljiv brend na području južne Istre, kaže nam osnivač i direktor GT-neta, Dean Benazić.

Tvrtka danas ima 2.500 korisnika, a 80 posto njih čine privatne osobe. Ostatak su poslovni korisnici. O svima njima brine dvanaest djelatnika GT-neta. Vlastita infrastruktura u svim segmentima posla, poput sustava za izdavanje računa i pristupnih točaka baziranih na Wi-Fi tehnologiji, činjenica je na koju su itekako ponosni.

Neovisni o drugim operaterima

Kad su telekomunikacije u pitanju, djelatnici sami obavljaju cijeli postupak; od postavljanja i konfiguriranja opreme na terenu, do montaže i nadzora. Stoga vole reći kako je njihova mreža posve neovisna o drugim operaterima.

- Otkako je firma nastala želimo poticati „domaću pamet“, i zato surađujemo s pulskim Fakultetom informatike koji je od nas na korištenje dobio rutere za praktičnu nastavu. Intencija nam je da lokalna sredina uvidi kako ima podosta malih, lokalnih firmi koje sa svojim resursima mogu stvoriti održivo poslovanje. S Fakultetom surađujemo od lani. Osobno sam angažiran kao stručni suradnik na kolegiju Mrežni sustavi, na drugoj godini preddiplomskog studija. Cilj predavanja je generiranje kadrova, da se studentima približe iskustva iz prakse te da kroz praktične primjere nauče osnove mrežne komunikacije, govori nam Benazić.

Suradnju s lokalnom zajednicom tvrtka ostvaruje i kroz sponzorstva, pa tako potpomažu Odbojkaški klub Veli Vrh, Nogometni klub Fažana te niz udruga koje se bave kulturom i sportom.

Svojim korisnicima danas nude usluge interneta, televizije, telefona te sezonskih, jednokratnih polugodišnjih priključaka namijenjenih iznajmljivačima, a što ih čini jedinstvenima na tržištu. Poslovnim korisnicima nude pak virtualnu telefonsku centralu, zatim umrežavanje, kabliranje i VPN povezivanje udaljenih poslovnica u zajedničku mrežu.

- Kako tehnologija napreduje, tako napreduju i naši paketi. U ponudi sada imamo i one do 500 megabita, za razliku od početnih 10. Potreba za stabilnim internetom svake je godine u porastu. Sve više gledamo televiziju preko interneta, uključujući i brojne sadržaje na zahtjev, poput Netflixa, Disney plusa, Paramounta i slično. Tu se mi razlikujemo od fiksnih operatera koji nude uslugu preko žice, ali i od 4G i 5G mreža koje tu uslugu nude putem zraka. Mi smo negdje u sredini, a naš target su korisnici koji žele stabilan i neograničeni internet, pojašnjava Benazić.

Stabilna usluga i brza lokalna podrška

Paketi koje trenutno oglašavaju brzine su od 300 megabita, a zakonski su dužni ispoštovati 70 posto od ugovorene brzine, za razliku od nacionalnih mobilnih operatera.

Foto: GT-net

- Naša instalacija je fiksna. Mi dolazimo na objekt kod samog korisnika, postavljamo prijemnik na antenski stup, provlačimo kabel do rutera, na koji zatim spajamo sve ostale uređaje. Dakle, korisnik dobije Wi-Fi, mogućnost spajanja žicom te od 2018. i uslugu televizije preko IPTV-a s više od stotinu kanala te dvadesetak radio postaja, govori nam direktor o aktualnim uslugama tvrtke.

Pritom, navodi, ne žele da cijena bude presudan faktor radi kojeg će korisnici odabrati upravo njih. Cilj im, naime, nije biti najjeftiniji, ali ipak svoje pakete smatraju prilično konkurentnima.

- Naša prednost u odnosu na velike nacionalne operatere jest lokalna podrška. Znači, kad korisnik prijavi kvar ili smetnju – ne čeka na javljanje operatera već se odmah javi netko od kolega i kvar bude riješen danas, najkasnije sutra. To je cilj koji smo si zadali i kojeg se držimo. Nekad je problem u nedovoljnoj educiranosti korisnika, no i tu rado uskočimo, jasan je Benazić.

Partneri projekta RUNE Networks

Zadnjih nekoliko godina GT-net je partner projekta RUNE Networks koji za cilj ima dovođenje svjetlovodne infrastrukture u ruralna područja. Time su svoje djelovanje proširili na sjevernu i središnju Istru te dodatno povećali kapacitete internetskih priključka do 1000Mbps, za privatne i poslovne korisnike.

- Veliki problem hrvatskih telekomunikacija jest to što jedan telekom operater drži cjelokupnu infrastrukturu. U drugim zemljama to nije tako već se ona daje u najam. Kod nas je vlasnik infrastrukture isti onaj koji prodaje uslugu krajnjim korisnicima. RUNE je stoga u projekt krenuo tako da gradi infrastrukturu, primjerice optički priključak u Buzetu, a onda preko njega mi možemo dati uslugu korisniku. Dakle, razlika je u konceptu, pojašnjava nam osnivač i direktor GT-neta.

Projekt Giga mreža

Giga mreža jest projekt koji se tiče urbanih sredina, budući da je namijenjen zgradama i neboderima.

- Razvili smo projekt potaknuti tehnologijom, ali i konkurencijom koja putem optičke infrastrukture može nuditi velike brzine. Krenuli smo u izgradnju naše optičke infrastrukture. Zasad postoji na području Pule i Rovinja, a uskoro će biti dostupna i u Poreču, a preko nje korisnici dogovaraju svoje gigabitne brzine, veli nam Benazić o projektu pokrenutom 2020. godine.

Sjedište tvrtke u pulskoj Valturskoj ulici

Tvrtka s velikim ambicijama

GT-net se trenutno širi i na Poreštinu. Potrebu za njihovim uslugama na tom području, procjenjuju, ima barem 10.000 objekata. I nadalje im ostaje bitno očuvanje okoliša i zdravlja, radi čega koriste zelenu tehnologiju s vrlo malo struje, uz također malu snagu emitiranja.

Osim toga, kažu, voljeli bi pokriti dio Barbanštine i Umaga. No, to su ipak dugoročni planovi čiju realizaciju očekuju u 2024. godini.

- Jedna od želja je i povećati broj internetskih usluga, poput pametnih kuća i uređaja s različitim senzorima, video nadzorima i slično. To je nešto na čemu ćemo raditi idućih pet do deset godina. Trenutno intenzivno radimo na razvoju naše aplikacije za pametne telefone i televizije, najavio je na koncu Benazić dajući naslutiti kako će prvi istarski lokalni telekom svoj idući okrugli rođendan dočekati sa znatno povećanim asortimanom usluga, kao i brojem korisnika.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.