IT & Tech

SVEMIRSKI OTPAD

Dio rakete past će danas na Mjesec

Tri tone težak dio rakete past će u petak na Mjesec, rekli su astronomi.


 
1 min
HINA
FOTO: Hina

Tri tone težak dio rakete past će u petak na Mjesec, rekli su astronomi.

Tri tone težak dio rakete past će u petak na Mjesec, rekli su astronomi.

Svemirski otpad past će na 'tamnoj' strani Mjeseca brzinom od 9334 kilometara na sat pri čemu će nastati krater širok 10 do 20 metara, dovoljan da se u njemu smjeste dva autobusa. 

No udarac neće biti vidljiv sa Zemlje, a trebat će mjeseci da ga se potvrdi satelitskim snimkama. 

Astronomi su prvo mislili da je riječ o raketi Falcon koju je 2015. lansirao SpaceX Elona Muska.

No poslije se sugeriralo da je riječ o kineskoj raketi lansiranoj 2014. u sklopu misije Chang'e 5-T1. Kina je to zanijekala.

Odbačena raketa ne zabrinjava jako stručnjake, a astronom Bill Gray, koji je u siječnju prvi utvrdio putanju sudara, rekao je da Mjesec rutinski prima puno jače udare.

Iako ovaj komad rakete nije naročito opasan, sve veća količina smeća u svemiru zabrinjava. Ono može oštetiti satelite koji nam pružaju razne usluge poput mobilnih mreža i internetskog bankarstva.  

Po podacima Europske svemirske agencije, u Zemljinoj orbiti nalazi se oko 9200 tona svemirskog otpada, od čega je 34.000 objekata veće od 10 centimetara, a 128 milijuna ih je veličine od 1 milimetra do 1 centimetra.


Nastavite čitati

Svijet
 

EU sankcionirao medij Voice of Europe i dvojicu povezanih pojedinaca

Češka je u ožujku sankcionirala tvrtku sa sjedištem u Pragu koja upravlja portalom voiceofeurope.com, tvrdeći da je riječ o alatu ruske propagande. Prag tvrdi da proruski ukrajinski političar i tajkun Medvedčuk, u egzilu u Rusiji od 2022., potajno financira kampanje Voice of Europea uoči europskih izbora u lipnju, što uključuje i financijsku podršku europskim političarima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.