IT & Tech

CJELODNEVNI PROGRAM NA KOJI SU SVI DOBRODOŠLI

(FOTO) 3. LET'S GROW: U Puli otvorena konferencija o umjetnoj inteligenciji. U koje je sve pore života ušla i jesmo li za nju spremni?

Paneli koji su odabrani za današnji događaj obuhvaćaju primjenu umjetne inteligencije u praksi u različitim oblastima društvenog, poslovnog, ali i političkog života. U 14 sati Aleksandar Stanković će u susretu "Srijedom u 2" ugostiti Mislava Malenicu, nakon čega će predavanje održati Korado Korlević. Cijeli program je besplatan i otvoren za sve zainteresirane


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Paneli koji su odabrani za današnji događaj obuhvaćaju primjenu umjetne inteligencije u praksi u različitim oblastima društvenog, poslovnog, ali i političkog života. U 14 sati Aleksandar Stanković će u susretu "Srijedom u 2" ugostiti Mislava Malenicu, nakon čega će predavanje održati Korado Korlević. Cijeli program je besplatan i otvoren za sve zainteresirane

U Puli je danas započela treća po redu jednodnevna ICT konferencija naziva „Let's Grow“, u cijelosti posvećena temi umjetne inteligencije (AI).

-   Prve godine tema je bila obrazovanje, druge karijera, a ove godine pitanje konferencije nametnulo se samo. Umjetna inteligencija je doživjela enorman uzlet u posljednje dvije i pol do tri godine, rekao je Dean Verbanac, predsjednik udruge ICT Istra te organizator i idejni tvorac konferencije. Ne radi se, dodao je, o novoj disciplini, jer je početak razvoja umjetne inteligencije smješten još u ’50.-e godine prošlog stoljeća, no izniman razvoj kompjuterske tehnologije doveo je do njenog značajnog napretka u vrlo kratkom razdoblju i uveo je u svakodnevni život velikog broja ljudi.

Dean Verbanac

- Umjetna inteligencija već utječe posljednjih nekoliko godina na globalno ekonomsko tržište, utječe na razvoj, na obrazovanje, na socijalni i društveni aspekt našeg života. Mi smo samim time ovu konferenciju zamislili da ne bude samo tehnološka, gdje ljudi iz tehnologije i ICT sektora mogu saznati nove alate i načine rada. Baš suprotno, program sadrži i mnoge druge sektore koji su uključeni u ovaj program i dat će uvid u sve od pravnog, psihološkog, društvenog i psihološkog aspekta, rekao je Verbanac.

Čestitavši organizatoru na ustrajnosti, posjetiteljima konferencije obratio se na njenom otvaranju i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Ja kao humanist nisam sklon do kraja toj ideji, ali ona je neminovna, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić, najavivši današnji događaj kao pravo mjesto da se upravo u diskusijama dotakne tema etike i odgovornosti koja prati rast umjetne inteligencije.

Volonteri, studenti Fakulteta za informatiku, Luka, Lara, Roberta, Eugen, Elen

Daniel Benčić, predsjednik HGK - Županijske komore Pula, objašnjavajući važnost ovakvih tematskih skupova, osvrnuo se i na prijedlog da konferencija svake godine prelazi u neki drugi istarski grad, rekavši da se zalaže za njeno odražavanje u najvećem istarskom gradu.

-  Mislim da je dobra odluka da ona ostane u Puli. Mislim da time što se stacionira i pozicionira na nekom mjestu dobiva na svojoj vidljivosti i prepoznatljivosti, koja će s vremenom sve više rasti, kao što joj i samo ime govori. Puli treba ovakva konferencija i ovoj konferenciji treba Pula, rekao je Benčić na otvaranju događaja.

Prvi panel

Paneli koji su odabrani za današnji događaj obuhvaćaju primjenu umjetne inteligencije u praksi u različitim oblastima društvenog, poslovnog, ali i političkog života, pa su tako za sugovornike pozvani psiholog i predsjednik Global AI Ethics Institute Aco Momčilović, odvjetnica Katarina Bulić Bestulić koja će se osvrnuti na pravne aspekte korištenja AI, ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić na temu AI u medicini, te povjesničar umjetnosti dr.sc. Ivan Matejčić, koji će se osvrnuti na humanistički dio priče s umjetnom inteligencijom.

Suosnivač i direktor tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica u sati će gostovati na panelu Srijedom u koju će voditi Aleksandar Stanković, a sat vremena kasnije, Korado Korlević će održati predavanje „Umjetna inteligencija ne postoji?!“.

Uz navedene, u diskusijama će sudjelovati i brojni drugi stručnjaci iz oblasti marketinga, developeri te predstavnici tvrtki Infobip, Penta, IstraTech i Arena Hospitality Grupa. 

Program su prvim panelom na temu 'AI u službi zajednice' otvorili prof.dr.sc. Darko Etinger s Fakulteta informatike u Puli, koji je predstavio brzi rast ove discipline u posljednjih dvadesetak godina, najavivši da nas slične brze promjene očekuju i u bližoj budućnosti, gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnik Kabineta istarskog župana  Ivan Glušac, koji su približili kako u praksi izgleda primjena AI u institucijama lokalne samouprave, na koji način njena primjena olakšava rad i gdje predstavlja opasnost te Daniel Benčić iz HGK-a koji je ponudio presjek široke slike primjene umjetne inteligencije u gospodarstvu.

Konferencija se održava u Kongresnom centru hotela „Histria“ na Punta Verudeli i ulazi na sve panele, predavanja i završnu zabavu besplatni su. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu poslušati teme koje ih zanimaju i upoznaju se s ostalim sudionicima.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.