IT & Tech

ČETIRI GODINE POREZNOG DUGA

Italija traži od Googlea podmirivanje poreznog duga od milijardu eura

"Pridržavamo se poreznih propisa u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Italiju", rekao je glasnogovornik Googlea u priopćenju, odgovarajući na Reutersov upit o tužbi


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

"Pridržavamo se poreznih propisa u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Italiju", rekao je glasnogovornik Googlea u priopćenju, odgovarajući na Reutersov upit o tužbi

Italija traži od Googlea da podmiri porezni dug i kazne od milijardu eura, rekla su u petak tri izvora, naznačivši da se novi spor protiv američkog digitalnog diva temelji na digitalnoj infrastrukturi.

Ured državnog tužitelja u Milanu tvrdi da Google nije plaćao porez na prihod u talijanskom poslovanju, navode izvori, dodavši da iznos poreznog duga i kazni obuhvaća razdoblje od 2018. do 2022. godine.

Istraga je pokrenuta u prosincu 2022. godine, uz istu optužbu kao i nekoliko godina ranije.

Godine 2017. Google je talijanskim poreznim vlastima platio 306 milijuna eura poreznog duga budući da je na temelju zaposlenih radnika utvrđeno da je registiran u Italiji.

Aktualna optužba temelji se pak na Googleovoj digitalnoj infrastrukturi u Italiji, koja mu omogućuje poslovanje i ostvarivanje prihoda, objašnjavaju izvori.

Digitalna infrastruktura bila je temelj i spora talijanskih poreznih vlasti s Netflixom koji je nedavno riješen nagodbom.

Porezna uprava pokrenula je, prema izvorima, postupak protiv Googlea koji može završiti nagodbom ili sudskim sporom.

U Googleu ističu da surađuju s talijanskim vlastima.

"Pridržavamo se poreznih propisa u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Italiju", rekao je glasnogovornik Googlea u priopćenju, odgovarajući na Reutersov upit o tužbi.

"Surađujemo s vlastima", dodao je.

Dva izvora napominju da će talijanske vlasti, ako se nagode s Googleom, bazirati i eventualne buduće istrage protiv multinacionalnih kompanija na digitalnoj infrastrukturi.


Nastavite čitati

Svijet
 

Kremlj s oprezom reagirao na mirovni samit o Ukrajini

Volodimir Zelenskij jučer je rekao da je za sudjelovanje Moskve na budućem samitu, a nakon konferencije o miru o Ukrajini organizirane sredinom lipnja u Švicarskoj. Konferenciji je tada prisustvovalo više desetaka svjetskih čelnika, no Rusija nije bila pozvana * Zelenskij nije spominjao prekid neprijateljstava, već uspostavu "plana" * Kremlj je dosad isključivao bilo kakve mirovne pregovore sve dok Ukrajina ne napusti pet regija koje Moskva želi anektirati i dok se ne odrekne savezništva sa Zapadom. To bi, de facto značilo kapitulaciju

Svijet
 

Gareth Southgate dao ostavku

Vrijeme je za promjene i za novo poglavlje. Nedjeljno finale u Berlinu protiv Španjolske bila je moja posljednja utakmica kao izbornika Engleske. Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što nosi tri lava na svojim majicama, i bili su zaslužni za svoju zemlju na toliko načina, poručio je Southgate

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.