IT & Tech

Multisenzorni doživljaj

Japanski profesor stvorio televizijski ekran s okusima

Japanski profesor razvio je prototip televizijskog ekrana koji može oponašati okuse hrane, što je još jedan korak prema stvaranju multi-senzornog doživljaja gledanja televizijskih programa


 
2 min
Matea Čelebija

Japanski profesor razvio je prototip televizijskog ekrana koji može oponašati okuse hrane, što je još jedan korak prema stvaranju multi-senzornog doživljaja gledanja televizijskih programa

Profesor sa Sveučilišta Meiji, Homei Miyashita, osmislio je uređaj Taste the TV (TTTV) koji gledateljima omogućuje stvarni osjet hrane koja se nalazi na ekranu. Uređaj je koncipiran na način da koristi vrtuljak od 10 spremnika okusa koji u kombinaciji raspršuju okuse određene hrane. Uzorak okusa se zatim kotrlja na higijenskom filmu preko TV ekrana kako bi ga gledatelj mogao isprobati. Miyashita radi s timom od 30-ak učenika s kojima proizvodi razne uređaje za okus, uključujući vilicu koja čini okus hrane bogatijim. Rekao je da je sam napravio prototip TTTV-a tijekom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko 100.000 jena (875 dolara).

– U eri COVID-19, ova vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju s vanjskim svijetom – rekao je profesor Miyashita.

Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće.

Miyashita je također bio u pregovorima s tvrtkama o korištenju svoje tehnologije raspršivanja za aplikacije poput uređaja koji može primijeniti okus pizze ili čokolade na krišku tostiranog kruha. Također se nada da će napraviti platformu na kojoj će korisnici moći preuzimati okuse iz cijelog svijeta i uživati ​​u njima, slično kao što je sada glazba.

Studentica sa sveučilišta Meiji demonstrirala je TTTV za novinare, rekavši na ekranu da želi kušati slatku čokoladu. Nakon nekoliko pokušaja, automatizirani glas je ponovio narudžbu i mlaznice okusa su raspršile uzorak na plastičnu ploču.

– Sladak je poput čokoladnog umaka – rekla je.


FOTO: Pikwizard

Nastavite čitati

Svijet
 

BiH: Izetbegović na policiji, pod istragom zbog širenja mržnje

"Da vidite ono što ste stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerojatnim da se takve stvari inkriminiraju. Jedino je nevjerojatnije da se ne inkriminira negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Šta se sve tolerira u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske, a uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebice za političare Bošnjake", kazao je predsjednik SDA

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.