IT & Tech

Prekrasna supernova

Veličanstvene fotografije s NASA-ine nove misije: ostaci eksplodirane zvijezde Kasiopeje A

Eksplozija se zbila prije 340 godina. Najnoviji uređaj omogućuje da vidimo svemirske objekte kao nikada prije, a prizori su zadivljujući


 
2 min
Istra24
Foto: NASA

Eksplozija se zbila prije 340 godina. Najnoviji uređaj omogućuje da vidimo svemirske objekte kao nikada prije, a prizori su zadivljujući

Ostatci eksplodirane zvijeze okruženi sjajnim ljubičastim oblacima plina - prizor kao iz Sci-Fi filmova u stvarnoj, autentičnoj fotografiji iz svemira.NASA je, u suradnji s talijanskom svemirskom agencijom, prije dva mjeseca započela novu misiju u sklopu koje je u svemir poslan novi par "rendgenskih očiju", riječ je o novom exploreru Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE), piše CNN, a prenosi Večernji.Eksplozija se zbila prije 340 godina. Najnoviji uređaj omogućuje da vidimo svemirske objekte kao nikada prije, a prizori su zadivljujući. Slike nude pogled na Kasiopeju A, poznati ostatak supernove ili zvijezde koja eksplodira. Oko ostataka zvijezde mogu se vidjeti ljubičasti oblaci plina koji su nastali kada su valovi nastali eksplozijom zagrijali okolni plin i tako ubrzali čestice visoke energije zvane kozmičke zrake.

- Slika je prekrasna i radujemo se analizi podataka polarimetrije da bismo saznali još više o ovom ostatku supernove - rekao je Paolo Soffitta, glavni talijanski istraživač za IXPE s Nacionalnog instituta za astrofiziku u Rimu.

Objašnjava da letjelica nosi tri teleskopa, a iako je Kasiopeja A prethodno promatrana pomoću drugih teleskopa, IXPE je dizajniran na način da otkrije nove uvide o nekim od najekstremnijih objekata u svemiru, kao što su supernove, crne rupe i neutronske zvijezde.

Foto: NASA
Prekrasni ostaci supernove Kasiopeje A nalaze se oko 11.000 svjetlosnih godina udaljeni od Zemlje. To je, laički rečeno, divovski mjehur vrućeg plina, a najmlađi je poznati ostatak od eksplozije supernove, koja se dogodila prije 340 godina. Svjetlost ove supernove prvi je put stigla do Zemlje 1670-ih. Put do odgovora na temeljna pitanja fizike Ovoj slici prethode rendgenski podaci koje je snimio NASA Chandra X-Ray Observatory, a gdje se sve vidi u plavoj boji. Chandra je lansirana 1999. godine. - IXPE slika Kasiopeje A povijesna je kao i Chandra slika istog ostatka supernove. To pokazuje potencijal IXPE-a da dobije nove, nikad prije viđene informacije o Kasiopeji A - rekao je Martin C. Weisskopf, glavni istraživač IXPE sa sjedištem u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall u Huntsvilleu u Alabami.Korištenje IXPE za proučavanje polarizacije kozmičkih X-zraka moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ostatke eksplodiranih zvijezda, poput crnih rupa i neutronskih zvijezda, njihovog okruženja i načina na koji proizvode X-zrake. Ova perspektiva na ekstremne kozmičke objekte također bi mogla otkriti odgovore na veća temeljna pitanja o fizici.


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.