Komunal

SEZONA JE TU, A NADZORNO TIJELO NE POSTOJI

Blokiran rad Nadzornog odbora Kaštijuna. I dalje se čeka prijedlog Županije

Na pitanje imaju li oni ikakvu informaciju zašto se odugovlači s formiranjem novog sastava Nadzornog odbora, čiji je rad itekako pod povećalom uoči nadolazeće turističke sezone kada Kaštijun može očekivati nove probleme s viškovima otpada, članovi koje je predložio gradonačelnik Pule Neven Iveša i Dragan Sokolović potvrđuju da o tome ne znaju ništa


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na pitanje imaju li oni ikakvu informaciju zašto se odugovlači s formiranjem novog sastava Nadzornog odbora, čiji je rad itekako pod povećalom uoči nadolazeće turističke sezone kada Kaštijun može očekivati nove probleme s viškovima otpada, članovi koje je predložio gradonačelnik Pule Neven Iveša i Dragan Sokolović potvrđuju da o tome ne znaju ništa

Iako je prije mjesec i pol dana kompletan Nadzorni odbor Kaštijuna dao ostavku, novi sastav tog tijela koje kontrolira poslovanje ovog trgovačkog društva i nadzire vođenje poslova, još nije formiran.

I dalje se čeka odluka, odnosno prijedlog Istarske županije koja kao manjinski vlasnik treba predložiti dva člana novog Nadzornog odbora. Naime, prema Društvenom ugovoru ovog gradsko-županijskog poduzeća, Grad Pula kao većinski vlasnik predlaže dva člana, Istarska županija isto toliko, a jedan član Nadzornog odbora bira se iz redova zaposlenika. No niti je Županija imenovala predstavnike, niti je poznato jesu li to među osobom učinili i zaposlenici.

Grad Pula predložio je iz svoje kvote nove članove i to u kratkom roku nakon raspuštanja sada već bivšeg Nadzornog odbora. To su Neven Iveša, nekadašnji ravnatelj Javne ustanove Kamenjak, inače diplomirani inženjer biologije  koji je doktorirao na Agronomskom Fakultetu u Zagrebu u području biotehničkih znanosti. Prijedlog Grada Pule je i Dragan Sokolović, suosnivač i direktor Smart Aqua d.o.o. koji se bavi digitalnom transformacijom vodnog sektora primjenom modernih i inovativnih IT rješenja.

No dvojac je samo prijedlog kojeg još mora i formalno potvrditi Skupština društva kojoj je na čelu gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Na pitanje imaju li oni ikakvu informaciju zašto se odugovlači s formiranjem novog sastava Nadzornog odbora, čiji je rad itekako pod povećalom uoči nadolazeće turističke sezone kada Kaštijun može očekivati nove probleme s viškovima otpada, Iveša i Sokolović potvrđuju da o tome ne znaju ništa.

-Zaista ne znamo zašto se toliko čeka. Kontaktirao sam kolegu Sokolovića i oboje smo po tom pitanju razočarani, kaže Iveša.

- Mi de facto službeni nismo ni imenovani, jer to je samo prijedlog gradonačelnika Zoričića. Što se tiče Nadzornog odbora i dalje je sve status quo. Prvo treba sazvati Skupštinu, formalno potvrditi sve članove i izabrati predsjednika Nadzornog odbora i tek onda možemo krenuti s radom. Već smo detektirali problematične situacije i spremni smo dati svoj doprinos, no ruke su nam zasad vezane. Na neki način gubimo vrijeme i čekam da se to riješi. Ovo je očito samo pokazatelj, odnosno sindrom našeg društva- sve stoji i nešto se čeka, kaže Iveša, dodajući da se nije čuo ni s direktorom Kaštijuna Draženom Stilinovićem.

Dragan Sokolović potvrđuje da konstituirajuća sjednica još nije organizirana, pa praktički on i Iveša nemaju mandat nastupati kao predstavnici Nadzornog odbora.

- Grad je svoje članove predložio, a koliko znam, na potezu je Istarska županija koja treba predložiti svoje. Nakon toga se može odrediti datum za konstituirajuću sjednicu, kaže Sokolović.

Budući da funkcija u Nadzornom odboru i nije neka lutrija s obzirom na probleme u kojim se nalazi Centar za gospodarenje otpadom, Županiji očito nije lako odabrati predstavnike, tim više što je ostavku u tom tijelu pred mjesec i pol dana dao i dugogodišnji županijski operativac Valerio Drandić koji je od 2020. do 2022. godine bio na čelu Nadzornog odbora na Kaštijunu. 

Moguće je da će Županija preslikati model koji je nedavno provela kod odabira predstavnika Nadzornog odbora u županijskoj-državnoj tvrtki Brijuni rivijera, kada su u to tijelo, nakon dugogodišnjeg instaliranja kadrova po stranačkom ključu, u Nadzorni odbor Brijuni rivijere imenovali zaposlenike Istarske županije.

Sastav tijela koji je itekako bitan u donošenju odluka i kreiranju svih važnih smjernica po pitanju funkcioniranja Kaštijuna, mijenjao se u mandatu gradonačelnika Filipa Zoričića. Tako je ostavku s mjesta predsjednice dala i aktualna županijska vijećnica Koviljka Aškić, a nije dugo izdržao ni član Nadzornog Andrej Koštomaj.

Kompletan Nadzorni odbor Kaštijuna odstupio je pred mjesec i pol dana

I direktorske funkcije bile su podložne učestalim promjenama. Dolaskom nove vlasti u Pulu predvođene Filipom Zoričićem, na čelonoj funkciji ovog trgovačkog društva izmijenila su se čak četiri direktora. Bili su to Vesna Dukić koju Zoričić mijenja s Fabiom Giacomettijem, no potom i njega smjenjuje, pa čelnu funkciju u prijelaznom periodu preuzima tadašnja gradonačelnikova najbliža suradnica i bivša pročelnica Anja Ademi. Dražen Stilinović četvrti je direktor koji se još uvijek "drži"na funkciji.

Dodajmo i to kako je na stranicama Kaštijuna i dalje naveden stari sastav Nadzornog odbora, a radi se o članovima koji su odstupili pred mjesec i pol dana. To su, podsjetimo, predsjednik Marino Drandić i članovi Bojan Blagonić, Valerio Drandić i Darko Brborović. Predstavnik radnika, odnosno peti član, nije ni naveden.

U dva smo navrata, unazad mjesec dana pitali Istarsku županiju kada planira imenovati svoje predstavnike kako bi Nadzorni odbor počeo s radom, no do danas nisu odgovorili.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.