Komunal

u sklopu eu projekta KLIK

DANAS U ROVINJU Konferencija "Zeleni okvir za plavi Jadran": Turizam s naglaskom na održivo korištenje morskih resursa

Cilj je konferencije ukazati na usku povezanost turizma i poduzetničkih projekata vezanih uz more i vodu te zaštitu mora i okoliša kao i njihovu obvezu održivosti


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Cilj je konferencije ukazati na usku povezanost turizma i poduzetničkih projekata vezanih uz more i vodu te zaštitu mora i okoliša kao i njihovu obvezu održivosti

U Velikoj dvorani Doma kulture u Rovinju, danas se održava konferencija pod nazivom "Zeleni okvir za plavi Jadran".

Konferenciju organiziraju Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula kao partner na projektu.

Cilj je konferencije ukazati na usku povezanost turizma i poduzetničkih projekata vezanih uz more i vodu te zaštitu mora i okoliša kao i njihovu obvezu održivosti.

Kroz panel rasprave raspravljat će se o ekološkim  utjecajima obalnog i morskog turizma na Mediteranu, odnosno na Jadranskom moru s ciljem osnaživanja znanja s terena i razvoja zajedničkih preporuka za kreatore politike, dionike u turizmu i druge relevantne dionike.

Konferencija će nastojati odgovoriti na pitanje kako možemo iskoristiti „plavo gospodarstvo“ te morske i pomorske resurse za poticanje ukupnog gospodarskog rasta zemalja u jadranskom i mediteranskom području. Pritom su razmjena najboljih praksi i preporuke za poticanje te snaženje sinergije u području „plavog rasta“, posebno važni.

Organiziranjem  ove konferencije HGK – Županijska komora Pula ujedno obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja (26. rujna do 2. listopada)  - nacionalnu obrazovnu kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja.

Turizam, navode organizatori, uvelike ovisi o kvaliteti prirodnih ekosustava, ali istovremeno snažno pridonosi njihovu iscrpljivanju i krhkosti čime ugrožava vlastitu održivost. Ovom će se konferencijom nastojati dodatno osnažiti svijest najšire ciljane skupine vezane uz tu važnu problematiku.

Uključivanje lokalne zajednice i edukacija bitni su element daljnje senzibilizacije donositelja politika, dionika u turizmu, institucionalnih aktera te civilnog društva kao i svih relevantnih pratećih industrija. Konferencija će nastojati odgovoriti na pitanje kako možemo iskoristiti „plavo gospodarstvo“ te morske i pomorske resurse za poticanje ukupnog gospodarskog rasta zemalja u jadranskom i mediteranskom području. Pritom su razmjena najboljih praksi i preporuke za poticanje te snaženje sinergije u području „plavog rasta“, posebno važni.

Valorizacija mora s naglaskom na njegovo očuvanje

Vrhunski stručnjaci te ostali važni dionici vezani uz navedenu tematiku doprinijet će promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu. Kroz dvije panel diskusije, koje su tematski povezane - no istovremeno i sasvim različite - nastojat će se prikazati konkretni primjeri dobre prakse korištenja morskih resursa te konkretno implementirati spoznaje o zaštiti mora u javni, privatni i
civilni sektor odnosno u cjelokupno turističko poduzetništvo na ovom prostoru.

Težnje u turizmu s naglaskom na održivo korištenje morskih resursa danas su aktualnije no ikada ranije, a kroz konferenciju želi se izravno doprinijeti promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu.


Nastavite čitati

Istra
 

PODACI IZ 153 MILIJARDE INTERAKCIJA I nakon 30 godina jedan od najpopularnijih kanala komunikacije je SMS

“Originalna SMS poruka koju je prije 30 godina poslao 22-godišnji developer Neil Papworth pomogla je otvoriti put prema globalnoj povezanosti. Ta se povezanost razvila i posljednjih godina ubrzano širila, a Infobip danas svake godine obrađuje stotine milijardi poruka, dosežući 75 posto mobilnih telefona u svijetu”, istaknuo je Ivan Ostojić, član Uprave za razvoj poslovanja Infobipa

 

ROVINJSKA LUKA Valdibora ima potencijal za ogromni lučki prostor, ali bez zaštite sa zapada nema budućnosti

Pogoni Mirne blijeda su kopija nekadašnje veličine. Rovinjski soljeni inćuni bili su pojam kvalitete na europskom nivou * Mračnim kanalima hrvatske privatizacije sjevernojadranski proizvodni dragulj predan je u ruke Miroslava Kutlea pa je uspostava nove države označila početak kraja prehrambenog giganta. Projekt lukobrana ostao je na papiru: znam da se projektna dokumentacija čuva u jednoj bečkoj arhivi ili muzeju. Prošla je Italija, a istim ritmom i Jugoslavija bez značajnih zahvata

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.