Komunal

Super-brzi internet

Do kraja 2023. godine u Općine Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban ulaže se preko 46 milijuna kuna za mrežu širokopojasnog interneta

Projekt se realizira kombinacijom državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije i investicijskim sredstvima Hrvatskog Telekoma u iznosu od 23,3 milijuna kuna


 
1 min
Istra24

Projekt se realizira kombinacijom državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije i investicijskim sredstvima Hrvatskog Telekoma u iznosu od 23,3 milijuna kuna

Do kraja 2023. godine u Općine Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban ulaže se preko 46 miliona kuna u izgradnju mreže širokopojasnog interneta, čime će se omogućiti brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima na prostornom obuhvatu tog projekta (7.533 "bijelih" adresa na kojima se nalazi 11.205 potencijalnih korisnika).

Projekt se realizira kombinacijom državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije i investicijskim sredstvima Hrvatskog Telekoma u iznosu od 23,3 milijuna kuna, a prezentiran u DVD Domu u Medulinu.

Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imati će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i sl. Riječ je o 50 puta većoj brzini od one koja je trenutno dostupna građanima, priopćuju iz Općine Medulin.

Također, optička infrastruktura doprinijeti će povećanoj atraktivnosti općina na način da će omogućiti lokalnoj zajednici privlačenje poduzetnika i stimuliranje konkurentskog okruženja. Iz HT-a su napomenuli da je dokazano kako ona područja u kojima je osigurana takva vrsta infrastrukture bilježe porast BDP-a od 1,5%, a ista potiče i nove projekte, investicije te otvaranje novih radnih mjesta. kažu iz Općine.

Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Medulina odabran je kao jedan od 16 planova među ukupno 72 plana za koje je HAKOM izdao potvrdu o usklađenosti sa Okvirnim nacionalnim programom.

                                             

 

 

Trenutno je u tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana građenja pasivnog dijela FTTH mreža između izvođača i HT-a kao investitora, a nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa postavljanja optičke mreže. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine.


Nastavite čitati

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.