Komunal

reagiranje vodnjanskog gradonačelnika

Edi Pastrovicchio: Otpad zapaljen u Barbarigi nije tamo stajao duže razdoblje


 
2 min
HINA
Glomazni otpad besplatno se preuzima u Rec dvoristu ili na licu mjesta

Ako je požar otpada u turističkom naselju Barbariga u noći sa subote (13. kolovoza) na nedjelju (14. kolovoza) zaista podmetnut, onda je to za svaku osudu. Požar krupnog otpada usred naselja mogao je lako ugroziti objekte, ali i osobe koje borave u Barbarigi, posebno u ovom dugom i sušnom periodu. Hvala svima koji su gasili, sva je sreća da je sve dobro završilo.

O požaru krupnog otpada u Barbarigi izvijestili su neki portali, ali tako da su prenijeli pismo čitateljice, nekritički, sa svim navodima bez ikakve provjere činjenica. Zahvaljujući tome zaključuje se da je za požar kriva nebriga komunalnog poduzeća Contrada koja se, kako kaže čitateljica, oglušuje na upozorenja mjerodavnima. Zanimljivo je da se takve ocjene daju baš u godini kada je Contrada uložila poseban napor u uvođenju reda u Barbarigi i otkad su njeni djelatnici svakodnevno prisutni u tom naselju, uključujući i vikende, čega nije bilo unazad nekoliko godina!

Prema fotografiji požara, a poznajući i stanje u ulici Brajda, te je noći gorio glomazni otpad. Tamo mu nije mjesto s obzirom da se takav otpad besplatno zaprima u Reciklažnom dvorištu u Vodnjanu, koje baš zbog povećanih potreba radi šest dana u tjednu! Uz to, Contrada je po planu prikupljanja glomaznog otpada u ovoj godini pet (5) puta preuzimala otpad u Barbarigi, a preuzimat će ga i u subotu 27. kolovoza 2022.. Ukupno šest (6) preuzimanja glomaznog otpada od travnja do kolovoza - samo u Barbarigi, uvjerljivo najviše u odnosu na ostala naselja Vodnjanštine.

Ali, djelatnicima Contrade u najavljenim terminima, od 8 do 11 sati, u pravilu nitko ili gotovo nitko ne predaje glomazni otpad u Barbarigi, da bi po njihovom odlasku otpad po skrivečki bio izbačen na površinu. Djelatnici Contrade i po prijavi komunalnog redara ažurno čiste od glomaznog otpada sve površine u Barbarigi, kao i ulicu Brajda, što je vidljivo i na fotografiji.

Contrada azurno uklanja glomazni otpad iz ulice Brajda, tvrdi vodnjanski gradonačelnik

Zato sa sigurnošću možemo reći da otpad zapaljen spomenute noći, nije tamo stajao nagomilan kroz duže razdoblje!

Barbariga nam je važna kao i svako druge naselje i itekako smo svjesni tamošnje nekontrolirane situacije s otpadom. Od ove godine uvedeno je u Barbarigi odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu putem vrećica. Djelatnik Contrade je svaki petak prisutan u ulici Brajda, ali odaziv stanovnika ili vlasnika objekata da preuzmu vrećice i odvajaju otpad na ispravan način je jako loš. Contrada ipak neće odustati od svog rada.

Povećan je u Barbarigi i broj spremnika od 770 litara kao dodatni odvoz otpada izvan kalendara. Odvozilo se svakodnevno, iz spremnika, ali i s javnih površina koje onečišćuju nesavjesni korisnici, što iziskuje dodatni napor djelatnika Contrade. Dakle, spremnika u Brajdi je dovoljno za miješani komunalni otpad, a problem predstavlja glomazni otpad koji se gomila nekontrolirano, iako reciklažno dvorište u Vodnjanu radi šest dana u tjednu, a preuzimanje je besplatno!

Istina je da problem s otpadom u Barbarigi najviše stvaraju vlasnici kuća u njenoj okolici. Istina je da su problem i ilegalni objekti, koji uopće nisu u sustavu. Ne lažimo se, problem predstavlja i ilegalno iznajmljivanje apartmana u samoj Barbarigi! 

Sve su to problemi koji su se gomilali i zanemarivali desetljećima, a koje su ova gradska uprava i Contrada počeli rješavati. I bit ćemo uporni u tome - korak po korak. Nakon ljeta radit će se i analiza stanja da bi se Contrada još bolje pripremila za sljedeću sezonu.

Još jednom koristim priliku i pozivam sve da slikaju i prijavljuju zagađivače našeg prostora. Ako takvi i izbjegnu sankcije, objavljivat ćemo im fotografije javno – zaslužili su da ih stavimo na stup srama!

EDI PASTROVICCHIO, GRADONAČELNIK


Nastavite čitati

Tomašević: Kazne zbog otpada stanovnicima centra od 700 do tisuću kuna

Tomašević je pojasnio da novi, ali privremeni model u centru grada znači da će se s ulica u centru grada maknuti svi spremnici - za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, imaju mogućnost iznošenja miješanog komunalnog otpada u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.