Komunal

žestoko oko popularnog kupališta

(FOTO) Janko Žužić HVIDRA: Belas politizira Mornar pred superizbornu godinu

- Ružno je da je na račun hrvatskih branitelja, i to invalida, koji su za slobodu dali najvrijednije što su imali, a to je svoje zdravlje i dijelove tijela, Belas koristi Mornar u politikantske svrhe. Sve to na ulazu u superizbornu godinu kada se kreće u start za skupljanje političkih poena. Mislim da im ne bi bilo dobro da sa nama idu u neki duel. Možda malo nezgrapno rečeno, ali ako nas se bude napadalo, potražit ćemo zaštitu središnjice i institucija, kaže Žužić, inače utjecajan član pulskog HDZ-a


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

- Ružno je da je na račun hrvatskih branitelja, i to invalida, koji su za slobodu dali najvrijednije što su imali, a to je svoje zdravlje i dijelove tijela, Belas koristi Mornar u politikantske svrhe. Sve to na ulazu u superizbornu godinu kada se kreće u start za skupljanje političkih poena. Mislim da im ne bi bilo dobro da sa nama idu u neki duel. Možda malo nezgrapno rečeno, ali ako nas se bude napadalo, potražit ćemo zaštitu središnjice i institucija, kaže Žužić, inače utjecajan član pulskog HDZ-a

Nakon našeg teksta o propadanju potpornog zida na Mornaru javio se predsjednik HVIDRA-e Janko Žužić i predložio obilazak cijelog kompleksa radi detaljnog objašnjenja nadležnosti i odgovornosti. Uvodno je još jednom ponovio da je obalni dio Mornara pomorsko dobro kojim upravlja Grad Pula i priložio dokument koji to potvrđuje.

- Svi dijelovi Mornara koji su pod našom upravom u dobrom su stanju i o njima se stalno vodi briga. Dio koji je ugrožen u nadležnosti je Grada Pule i ronilačkog centra i s nama nema nikakve veze. Ronioci s tim dijelom Mornara gospodare već 60 godina. Prostor uz more je u potpunosti gradski, plaža je gradska i oni tu cijelog ljeta imaju svoje spasioce. Pritom bi naglasio da su veći dio plaže uredili branitelji, objasnio je Žužić.

- S druge strane je dio kojim upravljaju jedriličari. Na njihovoj je strani također bilo urušavanja obalnog zida ali oni su se sami organizirali i to sanirali. Dodao bi da je njihova zgrada i okoliš puno bolje održavana. Sljedećeg vikenda organizira se velika regata na kojoj očekujemo 2.000 ljudi, kaže Žužić.

Janko Žužić smatra da iza kritika upravljanjem Mornarom postoji neki poslovni i poltički interes.

- Problem se pojavio kad je netko poželio na Mornaru organizirati dječji kamp jer im je na Ferijalnom bilo skupo. Međutim, to nije prošlo jer ovdje nema uvjeta za dječji kamp. Tada se u igru uključio Igor Belas koji se navodno jako brine o vaterpolistima. Pogledajte kako oni ovdje drže svoju opremu. Sve je razbacano! Još je gore u prostoriji unutra koja je potpuno zapuštena. Belasu to očito ne smeta, oštar je Žužić.

- Ružno je da je na račun hrvatskih branitelja, i to invalida, koji su za slobodu dali najvrijednije što su imali, a to je svoje zdravlje i dijelove tijela, Belas koristi Mornar u politikantske svrhe. Sve to na ulazu u superizbornu godinu kada se kreće u start za skupljanje političkih poena, kaže Žužić, inače utjecajan član pulskog HDZ-a.

- Taj dio nije bitan jer ja svoj politički rad na vezujem za rad u HVIDRI. U udruzi imamo članove koji djeluju u raznim strankama: IDS-a, SDP-a ili HDZ-a. Mi jednostavno pomažemo svim braniteljima, čak i onim koji nisu invalidi, kaže Žužić.

Sa gradskom upravom HVIDRA ima dobar odnos a s gradonačelnikom dosad nije razgovarao.

- Mislim da im ne bi bilo dobro da sa nama idu u neki duel. Možda malo nezgrapno rečeno, ali ako nas se bude napadalo, potražit ćemo zaštitu središnjice i institucija. Bila je nedavno komisija iz ministarstva i ministar Tomo Medved. Oni su prilično zadovoljni kako mi upravljamo Mornarom. Mnogi su državni objekti u zapuštenom stanju a ovdje su bili ugodno iznenađeni. Rekli su da je to primjer kako treba gospodariti, pohvalio se Žužić. 

Na Mornaru je problematičan nekadašnji restoran koji dominira cijelim Mornarom i koji godinama nije u funkciji.

- Povremeno ga koristimo za naše sastanke i susrete te za proslave branitelja, krizme i slično. U održavanje tog objekta uloženo je dosta truda. Dio objekta iznajmljujemo za salon ljepote. Trenutno smo u pregovorima oko eventualnog iznajmljivanja restoranskog dijela, najavljuje Žužić čija udruga ima oko 400 članova. 

Potom nam ponosno pokazuje boćarski klub, morsku školu i prostore u kojima su razne sportski klubovi.

- Vidite, ovdje je sve uredno i redovno održavano, pohvalio se Žužić pokazujući prostore na prvom katu. Predsjednik HVIDRE nema ništa protiv ideje Igora Belasa da se na Mornaru dio kapaciteta pretvori u neku vrstu smještajnih kapaciteta.

- Može hotel, ali za branitelje i invalide rata. Po cijeloj Hrvatskoj se otvaraju veteranski centri, u planu su i veteranski domovi. Zašto jedan ne bi bio ovdje? Neki hotel s 20-30 soba sigurno bi dobro došao, čak i neka vrsta zdravstvenog turizma, zaključio je Žužić. Međutim, gospođa koja već 25 godina radi u HVIDRI kaže da bi za hotel najprije trebalo izmijeniti prostorni plan.

Oko urušavanja zida jučer su se kratko oglasili su i iz Grada Pule.

- S obzirom na nastalo oštećenje u tijeku je izvid te utvrđivanje stupnja oštećenja kako bi se mogle provesti adekvatne mjere na zaštiti i sanaciji oštećenog zida, piše u odgovoru iz pulske gradske uprave.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.