Komunal

VODNJANCI DOBIVAJU KOMPOSTERE

Grad Vodnjan nabavio je 500 kompostera od 350 litara za kompostiranje biootpada iz kućanstva i vrtova

Trećina prosječne kante za otpad svakog kućanstva sadržava otpad koji se može kompostirati. Procesom kompostiranja se reciklira biootpad tj. stvara se kvalitetno gnojivo za biljke te se sprječava njegovo odlaganje na odlagališta i smanjuje ukupna količina nastalog otpada u kućanstvu


 
1 min
Istra24

Trećina prosječne kante za otpad svakog kućanstva sadržava otpad koji se može kompostirati. Procesom kompostiranja se reciklira biootpad tj. stvara se kvalitetno gnojivo za biljke te se sprječava njegovo odlaganje na odlagališta i smanjuje ukupna količina nastalog otpada u kućanstvu

Grad Vodnjan nabavio je 500 kompostera od 350 litara za kompostiranje biootpada iz kućanstva i vrtova na otvorenom te 30 uličnih setova za selekciju otpada papira, plastike i stakla za razvrstavanje otpada na javnim površinama.

Ukupna vrijednost opreme iznosi 414.500,00 kn s PDV-om a od kojih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 40%.

Edukacija i poticanje stanovništva na kućno kompostiranje putem kompostera ili u svojim vrtovima jedna je od najvažnijih mjera Plana gospodarenja otpadom Grada Vodnjana za razdoblje od 2017. do 2022.

Skoro 35% prosječne kante za otpad svakog kućanstva sadržava otpad koji se može kompostirati. Procesom kompostiranja se reciklira biootpad tj. stvara se kvalitetno gnojivo za biljke te se sprječava njegovo odlaganje na odlagališta i smanjuje se ukupna količina nastalog otpada u kućanstvu. Kućno kompostiranje je jedan od ekološki najprihvatljivijih načina smanjivanja količine otpada.

Trgovačko društvo Contrada d.o.o. će u narednom periodu organizirati edukaciju „Kako pravilno kompostirati“ te podijeliti kompostere korisnicima bez naknade i postaviti 30 uličnih setova. Sve informacije biti će dostupne na njihovim stranicama www.contrada.hr.


Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.