Komunal

ZABRINJAVAJUĆE TVRDNJE

Grupa građana Walter: Cesta Lungomare ispred budućeg hotela Valkane u javnim registrima i katastru prenamijenjena u pomorsko dobro

U priopćenju navode da je od 2017. godine kada je donesen novi GUP pa do danas, provedena je serija preparcelizacije područja Valkane i Lungomare


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija/Arhiva

U priopćenju navode da je od 2017. godine kada je donesen novi GUP pa do danas, provedena je serija preparcelizacije područja Valkane i Lungomare

Grupa građana Walter jučer je medijima uputila priopćenje u kojem tvrde da  je cesta Lungomare ispred budućeg hotela Valkane u javnim registrima i katastra prenamijenjena u pomorsko dobro.

- To znači da će Hotel Valkane  imati pravo ispred hotela zatražiti koncesiju na pomorskom dobru za potrebe privatne plaže koja bi se po novom stanju u zemljišnim knjigama i katastru prostirala od samoga teniskog terena (odnosno budućeg hotela) do mora, ustvrdili su.  

Proglašenje pomorskog dobra umjesto javne ceste, navode dalje u priopćenju, jasno govori u prilog svima onima koji su tvrdili da je cilj Gradske uprave zatvoriti pristup građanima cijeloj zoni i obali Lungomare u korist ekskluzivnog kompleksa hotel - nogometni teren - privatna plaža i privatno šetalište za goste hotela.  

- Ukoliko intencija nije privatizacija i zatvaranje  pristupa za građane cijeloj zoni i obali Lungomare, neka onda gradska uprava i vijećnici objasne koji je cilj brisanja javnoga šetališta i ceste iz zemljišnih knjiga i katastra baš na lokaciji ispred budućeg hotela Valkane koji se planira graditi na mjestu sadašnjeg SRC Vlakane, zapitali su se među ostalim.  

Nadalje, u priopćenju navode da je od 2017. godine kada je donesen novi GUP pa do danas, provedena je serija preparcelizacije područja Valkane i Lungomare.

- Tiho, bez znanja medija i građana, te uz prešutnu suglasnost vijećnika gradskoga Vijeća, javna prometna infrastrukura i javno šetalište Lungomare nestali su, a na njihovom mjestu registrirano je pomorsko dobro ispred budućeg hotela, a od hotela do raskrižja za Valkane je na mjestu ceste i šetališta registrirana privatna šuma!, ustvrdili su.

-Daljnjim proučavanjem podataka iz elektronskog javnog registra zemljišne knjige i katastra u Puli -  javnosti dostupni na stranicama uredjenazemlja.hr - dolazimo do saznanja da je čitava šumica i obala rasparcelizirana na dijelove vrlo znakovitih oblika i položaja koje sasvim slučajno savršeno odgovaraju potrebama budućeg ekskluzivnog hotelsko-nogometnog kompleksa sa privatnom plažom, od raskrsnice na kojoj se skreće na Valkane pa sve do Gortanove uvale, tvrdi se u priopćenju građana Walter. 

Zbog svega toga, od gradske uprave zahtijevaju objašnjenje, a u nedjelju će na Valkanam održati protesni performans.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.