Komunal

ANTON Kliman spasitelj?

HRVATSKE VODE RAZMATRAJU MOGUĆE IZMJENE VEZANE UZ SUŠIONICU MULJA NA KAŠTIJUNU Slijede razgovori s Gradom Pula, Pragrandeom, Vodovodom i Općinom Medulin

Nakon naših upita, danas su nam u Hrvatskim vodama potvrdili da ih je o svemu dodatno informirao saborski zastupnik i predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman, a u svom odgovoru otkrivaju da bi se određene promjene vezane uz sušionicu ipak mogle dogoditi


 
2 min
Danijela Bašić-Palković

Nakon naših upita, danas su nam u Hrvatskim vodama potvrdili da ih je o svemu dodatno informirao saborski zastupnik i predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman, a u svom odgovoru otkrivaju da bi se određene promjene vezane uz sušionicu ipak mogle dogoditi

Gradnja sušionice mulja na Kaštijunu ovih je dana aktivirala gotovo sve političke opcije. I dok jedni smatraju da lokaciju na Kaštijunu treba pod hitno mijenjati, drugi smatraju da o svemu treba odlučiti struka te da je umjesto promjene lokacije, prioritet osigurati suvremenu i modernu tehnologiju koja bi garantirala da na sušionici neće dolaziti do štetnih ispusta u zrak, a time i štetnih utjecaja po zdravlje građana.

Budući da je sušionica implementirana u projekte Pula Centar i Pula Sjever te se kao argument za ostanak muljare na Kaštijunu uzima činjenica da bi njenim izmještanjem došlo do ugroze tih kapitalnih projekata vrijednih preko milijardu kuna, pitali smo Hrvatske vode je li moguće sušionicu izmjestiti a da pritom u pitanje ne dođu projekti izgradnje fekalne odvodnje u južnoj Istri.

Podsjetimo i to, posebno se oko izmještanja sušionice angažirao istarski HDZ na čelu sa saborskim zastupnikom Antonom Klimanom koji je održao nekoliko sastanaka na ovu temu, o čemu smo ranije pisali.

Nakon naših upita, danas su nam u Hrvatskim vodama potvrdili da ih je o svemu dodatno informirao saborski zastupnik i predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman, a u svom odgovoru otkrivaju da bi se određene promjene vezane uz sušionicu ipak mogle dogoditi.

- Poznat nam je veliki interes javnosti stanovnika južne Istre, koji nam je dodatno ukazao saborski zastupnik Anton Kliman, a vezano uz lokaciju postrojenja za solarno sušenje mulja s toplinskim dogrijavanjem koji je ujedno i dio EU projekta aglomeracije „Pula Centar“. Prema Višegodišnjem programu gradnje komunalnih vodnih građevina za razdoblje do 2030. godine u cilju postizanja sukladnosti s EU Direktivama vezano na odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda planirana je gradnja Projekta aglomeracije Pula-Centar i Projekta aglomeracije Pula-Sjever, ističu u Hrvatskim vodama i dodaju:

- Budući da se oba projekta imaju namjeru sufinancirati EU bespovratnim sredstvima, ne želeći dovesti u pitanje provedbu samih projekata, a uvažavajući javnost, na inicijativu saborskog zastupnika Antona Klimana, Hrvatske vode će zajedno s tvrtkama Pragrande d.o.o. i Vodovod Pula d.o.o te s Gradom Pulom i Općinom Medulin sagledati europske procedure i tehnička rješenja u sklopu aplikacijskih paketa koji daju studijska i projektna dokumentacija u kontekstu mogućnosti redefiniranja tehničkih rješenja, ne dovodeći u pitanje dinamiku provedbe EU projekata, odgovorili su u Hrvatskim vodama.
 
Pitali smo ih i je li u ovoj fazi projekata uopće moguće izmještanje lokacije sušionice, no pojašnjenje na to pitanje nismo dobili.

Također, pitanje koje je ostalo bez odgovora je i "je li pulski gradonačelnik Filip Zoričić u razgovoru s Hrvatskim vodama tražio ili predlagao izmještanje sušionice mulja".

Budući da se oko ovog pitanja posebno angažirao Anton Kliman, željeli smo i njega pitati što misli o projektu, no nije bio dostupan za razgovor.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.