Komunal

u nedjelju u Šajinima

Komemoracija za žrtve Drugog svjetskog rata

Prigodne govore će, prema najavi, održati Eduard Grgorinić, predsjednik Mjesnog odbora Šajini, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban i Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije


 
1 min
Borka Petrović
S prošlogodišnje komemoracije

Prigodne govore će, prema najavi, održati Eduard Grgorinić, predsjednik Mjesnog odbora Šajini, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban i Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije

U nedjelju, 9. siječnja, u mjestu Šajini u Općini Barban, održat će se komemoracija u znak sjećanja na nevine civilne žrtve Drugog svjetskog rata. 

Naime, u noći sa 8. na 9. siječnja 1944. godine selo su opkolili nacifašisti te u nekoliko sati ubili 50 mještana. U neke se pucalo, neki su zaklani, a neki su i živi zapaljeni. Sva njihova imovina pokradena je ili uništena, a domovi, štale i poljoprivredna imanja zapaljena. 

Ova će 78. godišnjica, zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, proteći u ponešto drugačijim okolnostima, navode iz Općine Barban.

Tako će se s početkom u 12.30 sati u crkvi svetog Petra u Šajinima služiti sveta misa. Potom, u 14.45 sati slijedi okupljanje ispred Mjesnog doma Šajini te polaganje vijenaca na spomeniku žrtvama. Prigodne govore će, prema najavi, održati Eduard Grgorinić, predsjednik Mjesnog odbora Šajini, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban i Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije.


FOTO: Arhiva Općine Barban

Nastavite čitati

Istra
 

Ana Peruško Lampić, predsjednica istarske podružnice Hrvatske udruge dadilja: "Mi nismo luksuz već potreba. Pula je jedini grad u Istri koji nas ne sufinancira"

Mi smo, u svakom pogledu fleksibilniji, možemo nuditi i posebne vrste prehrane, sami kuhati djeci, a osim osmosatnog čuvanja nuditi i ostale usluge kao svaka dadilja, primjerice pratnju u popodnevnim satima na treninge, navodi Peruško Lampić. Druga velika prednost manjih skupina je što su ovdje djeca manje bolesna *  Još 2019. godine krenula je borba obrta za gradske subvencije, no rezultata za sada i dalje nema

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.