Komunal

bogat program na nekoliko lokacija

MLADA STABLA DOBIT ĆE VREĆE ZA NAVODNJAVANJE Grad Pula obilježava Svjetski dan okoliša i europski Zeleni tjedan

U urbanim vrtovima na Gregovici, od 19 do 20 sati, održat će se edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela - oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića, uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

U urbanim vrtovima na Gregovici, od 19 do 20 sati, održat će se edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela - oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića, uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja

Grad Pula će povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša i europskog Zelenog tjedna organizirati edukativnu predstavu u Parku grada Graza nazvanu „Recikloman spašava budućnost“ koju izvodi Teatar Naranča.

Predstava je edukativnog karaktera te, uz puno pjesme i humora, djeci približava problematiku otpada, odnosno nudi im rješenje. Predstava „Recikloman spašava budućnost“ će se održati u Parku grada Graza u ponedjeljak, 5. lipnja u 9:30 sati. 

Povodom Svjetskog dana okoliša u ponedjeljak, 5. lipnja Grad Pula organizira i sljedeće aktivnosti:

•  Trg Portarata, od 9 do 10:15 sati, radionice i izložbe za djecu predškolske i školske dobi u kojem će sudjelovati OŠ Monte Zaro, OŠ Centar te Dječji vrtić - Scuola dell’infanzia Rin Tin Tin Pula-Pola. Predviđeno je izlaganje dječjih crteža, predstavljanje projekta „Navike okreni, promjenu pokreni“, te podjela bojanki djeci i sadnica mediteranskog bilja građanima.

•  Urbani vrtovi na Gregovici, od 19 do 20 sati, edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela - oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića korisnicima urbanih vrtova te ostalim zainteresiranim građanima uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja.

Kako bi ozelenili naš grad i sačuvali četrdeset novo posađena stabla, Pula Herculanea će postaviti floraworld vreće za navodnjavanje mladih stabala u cilju očuvanja od suše.

Opasnosti plastike

Ujedinjeni narodi ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana okoliša „Pobijedite zagađenje plastikom“, pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena –  zagađenja plastikom.

Plastika ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koju koristimo je jednokratno korištena.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do oceana dođe oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u oceanu raspadne, mogu proći i stotine godina.


Nastavite čitati

Pula
 

Fešta na pulskoj tržnici i promocija Hrvatske stranke umirovljenika

Tijekom programa dijelit će se leci o stranci i stotinjak sadnica lavande, za glazbeni ugođaj pobrinut će se Sergio Valić i Duo Magnolija, dok će članovi Gradske organizacije Crvenog križa Pula mjeriti građanima tlak i šećer u krvi * "U Hrvatskoj je umirovljenika 1,25 milijuna, a smo u Puli s okolicom između 15 i 17 tisuća. Veliki je to i birački potencijal, ali i intelektualni kojeg treba iskoristiti", istaknuo je predsjednik Županijske organizacije HSU-a Enco Crnobori

Pula
 

POČINJE VRUĆA POLITIČKA JESEN U srijedu prva sjednica pulskog Gradskog vijeća nakon ljetne stanke

Na sjednici će doći do formaliziranja onog o čemu smo prvi izvijestili, a to je da će redove Možemo! napustiti Miha Paus, kojeg će zamijeniti kolega Davor Vuković. Paus je imao tu sreću ili nesreću da samo njega od četvoro vijećnika/vijećnica kluba Možemo! zahvati "određena rotacija", a na dnevnom redu je i polugodišnje izvršenje proračuna kao i izvještaj o radu gradonačelnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.