Komunal

šetnja po velikom pulskom gradilištu

MODERNIZACIJA VALKANA Igle, stadion, šetnica, vodovod i uređenje šume FOTOROMANZA U 13 SLIKA

Vrlo je intenzivno ovih dana na Valkanama. U susret početku radova na novom hotelu radi se na četiri fronte. Dosad zapuštena šuma otkriva razno smeće i vidljivo je i da je bila jedna od omiljenih lokacija pulskih narkomana


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Vrlo je intenzivno ovih dana na Valkanama. U susret početku radova na novom hotelu radi se na četiri fronte. Dosad zapuštena šuma otkriva razno smeće i vidljivo je i da je bila jedna od omiljenih lokacija pulskih narkomana

Krenimo od najbolje vijesti.

Nakon više desetljeća uređuje se šumica Lungomare. Proteklog tjedna radnici Hrvatskih šuma - Šumarije Pula uređivali su područje između 'Školskog' i Gortanove uvale.

Veća osušena stabla režu se i izvlače dok se manje grane na licu mjesta malčiraju u sitnu piljevinu. Očišćena šuma otkriva i neke dosad manje vidljive detalje.

Iako su navodni vlasnici već 30 godina, Stevan Muidža & Co dosad se o svom šumskom posjedu nisu nimalo brinuli.

Štoviše, u prijateljskim su medijima upravo zapuštenost vlastite šume uzimali kao argument da se stabla moraju žrtvovati na oltaru progresa, u njihovom slučaju Hotela Valkane.

Šuma je godinama bila prepuna smeća.

Dosad uređeni dijelovi šume izgledaju znatno zdravije. Zapuštenost privlači prljavštinu, nadajmo se da će se šuma i dalje redovno održavati.

U donjem dijelu šume, prema nogometnom terenu u izgradnji, ovih se dana radi na šetnici čija je svrha osigurati siguran dolazak djece iz NK Uljanika na treninge.

Na šetnicu koja će gradski proračun koštati 100.000 eura ovih se dana postavljaju finalni materijali. 

Najbliže susjedstvo budućeg hotela sve je urednije. Možda se zatrpaju i rupe od američkih bombi na kojima smo, davno prije 'mountain bike' ere, naučili letjeti na biciklima.

Uz samu stazu postavljeno je i desetak rasvjetnih bandera.

Za budući hotel pojačava se i vodovodni sustav.

Osim po cesti za pročistač, izvođač radova Gajana Kop duž trotoara kopa i prema bazenu (Sisplac) i prema Valkanama.

Zanimljiv je dio nove vodovodne trase koji vodi do ulaza na samo kupalište Valkane.

Zasad trasa vodi da hidrofora, a kamo će dalje vjerojatno ovisi i o budućem koncesionaru.

Zatvarajući krug, vraćamo se na početak priče - nogometno igralište.

Iako su obustavljeni radovi na krčenju šume gdje bi trebala narasti nova tribina, na ostatku terena radi se punom parom.

Evo i pogleda na teniske terene koji će uskoro nestati.

Pri kraju su i stepenice koje šumsku šetnicu spajaju s terenom i budućim hotelskim kapacitetima.

Oko većeg dijela šumskog područja vode se sudski postupci između Republike Hrvatske i Grada Pule te Hotela Valkane.

Na većini gradilišta, bez obzira na investitora, isti je izvođač radova (Gajana Kop), dok je projektant iz nazornik također isti - Filip Banovac.


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.