Komunal

režu se suha i opasna stabla

MOTORNE PILE PONOVNO RADE Tvrtka Hotel Valkane i Hrvatske šume uređuju šumicu Lungomare

Zanimljivo je da se i u ovom slučaju radovi uređenja šume obavljaju na parcelama oko kojih se, temeljem tužbe Republike Hrvatske, vode sudski postupci. Iz Hotela Valkane odlučili su se na radove iako postoji realna mogućnost da parcele izgube


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Zanimljivo je da se i u ovom slučaju radovi uređenja šume obavljaju na parcelama oko kojih se, temeljem tužbe Republike Hrvatske, vode sudski postupci. Iz Hotela Valkane odlučili su se na radove iako postoji realna mogućnost da parcele izgube

Brojni čitatelji tijekom protekla dva dana ukazali su na obimnu sječu stabala u dijelu šumice Lungomare između ceste za pročistač i Sisplaca. Na terenu smo zatekli nekoliko grupa radnika Hrvatskih šuma koji su uklanjali suha stabla i raslinje, kao i opasna stabla uz staze. Kako smo prije nekoliko dana izvijestili, radove financira tvrtka Hotel Valkane.

- Plan uređenja sastavljen je od strane ovlaštenih stručnjaka iz Hrvatskih šuma i oni su ti koji će ga i provesti, a na nama kao vlasniku je isključivo da platimo radove kako bi šuma bila što sigurnija za sve posjetitelje. Kako smo više puta naglasili, cijelo to područje u potpunosti je otvoreno za sve građane i tako će i ostati, a želja nam je urediti ga i maksimalno obnoviti kako bi postalo prava urbana šuma uređenih površina i staza, poručio je tada Zoran Kostić, predstavnik tvrtke Hotel Valkane. 

U samoj šumici na više lokacija vidljiva su posječena stabla od kojih pojedina izgledaju sasvim zdravo. Na naš upit radnici Hrvatskih šuma odgovorili su da pojedina od tih stabala imaju preplitko korijenje i predstavljaju opasnost za prolaznike koji šeću po stazama šumice Lungomare.

Ono što je u cijeloj priči pozitivno, za sva srušena stabla još su u veljači ishodovane zakonom predviđene doznake.

 

Zanimljivo je da se i u ovom slučaju radovi uređenja šume obavljaju na parcelama oko kojih se, temeljem tužbe Republike Hrvatske, vode sudski postupci. Iz Hotela Valkane odlučili su se na radove iako postoji realna mogućnost da parcele izgube.

Bez obzira na vlasništvo, bila šuma gradska, državna ili privatna, na terenu je vidljivo da je desetljećima nitko nije održavao a na nekim dijelovima vidljive su i višegodišnje nakupine smeća.

S druge strane ceste prema pročistaču na Valkanama intenzivno se obavljaju radovi postavljanja vodovodne cijevi koje za potrebe budućeg hotela izvodi Gajana kop.

Službeno, investitor je pulski Vodovod a radove  vrijedne 250.000 eura financira tvrtka Hotel Valkane.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.