Komunal

REAKCIJE NA GRADNJU MULJARE U SRCU JUŽNE ISTRE

OPĆINA MEDULIN DONOSI REZOLUCIJU PROTIV IZGRADNJE CENTRA ZA SUŠENJE FEKALIJA Deković: 'Ako Zoričić drži do svojih riječi, neka zaustavi sušionicu mulja' RADOJČIĆ: 'Nema procjene utjecaja na okoliš i zdravlje stanovnika!'

Općina Medulin će 17. studenog donijeti Rezoluciju protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun * Moj osobni stav je kako se još uvijek može ići prema izmjeni lokacije sušionice budući da su se za projekte Pula sjever i Pula centar radile studije procjene utjecaja na okoliš, a za samu sušionicu ne, kaže SDP-ovka Sanja Radolović* 'Zoričićevo obećanje - ludom radovanje', komentirala je Dušica Radojčić iz pulskog Možemo! planove pulske vlasti oko sušionice fekalnog mulja


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Muljara se planira u neposrednoj blizini Kaštijuna

Općina Medulin će 17. studenog donijeti Rezoluciju protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun * Moj osobni stav je kako se još uvijek može ići prema izmjeni lokacije sušionice budući da su se za projekte Pula sjever i Pula centar radile studije procjene utjecaja na okoliš, a za samu sušionicu ne, kaže SDP-ovka Sanja Radolović* 'Zoričićevo obećanje - ludom radovanje', komentirala je Dušica Radojčić iz pulskog Možemo! planove pulske vlasti oko sušionice fekalnog mulja

Pulski gradonačelnik Filip Zorić sastat će se danas u 14 sati ispred ulaza u Županijski centar za gospodarenje otpadom s gradskim vijećnicima.

Iako bi se očekivalo da će gradske vlasti s vijećnicima održati sastanak o vrućoj temi vezanoj uz izgradnju sušionice fekalnog mulja na Kaštijunu, vijećnici su pozvani u obilazak saniranog starog odlagališta Kaštijun. Tijekom posjeta, očekuje ih stručno vodstvo i obilazak koji će potrajati sat vremena.

Medulinske vlasti donose Rezoluciju protiv gradnje muljare na Kaštijunu

Filip Zoričić potvrdio je da će vijećnici danas posjetiti sanirano odlagalište, a tema razgovora bit će prezentacija tog projekta.

Kao što smo nedavno objavili, gradnja sušionice mulja na noge je digla medulinsku vlast koja sprema konkretne akcije kako bi se odustalo od gradnje muljare u njihovoj blizini.

Upravo će gradnja sušionice fekalnog mulja trebala biti jedna od glavnih tema na sjednici Općinskog vijeća Medulina 17. studenog, kada će se znati i koje konkretne korake po tom pitanju spremaju medulinske vlasti. Na istoj će sjednici Općina Medulin donijeti Rezoluciju protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun

Poznato je da je gradonačelnik Pule u siječnju ove godine, na naš upit hoće li sušionica mulja biti na Kaštijunu, rekao da je zaustavio sve postupke na tu temu, dodajući da više ništa neće i ne može biti na Kaštijunu.

A onda je prije nekoliko dana u intervjuu za naš portal izjavio kako sušara mulja prema projektu ide na Kaštijun, a pročistač ide na Molo Carbone.

"Mi smo i dalje u pokušajima premještanja sušare, ali ne želimo izgubiti projekt i to je kao pat pozicija. Odustajanje od ovoga bi bila katastrofa i nitko od nas koji odgovaramo građanima na to nema pravo. Jednostavno nemam pravo uskratiti kanalizaciju za 5.000 građana, a premještanje bi značilo upravo to", izjavio je Zoričić.

Filip Zoričić

Provjerili smo što o gradnji muljare misle zastupnici u pulskom Gradskom vijeću. Za početak SDP-ovci čiji je kandidat za župana Danijel Ferić u kampanji zagovarao zabranu gradnje sušionice mulja na Kaštijunu, a to je tražio i na razini županijske Skupštine, ali taj prijedlog nije prihvaćen.

SDP će zauzeti stav

SDP-ovka Sanja Radolović kaže da će se stav i zaključak gradske organizacije o sušionici mulja donijeti na stranačkim tijelima, predsjedništvu i gradskom odboru.

- Moj osobni stav je kako se još uvijek može ići prema izmjeni lokacije sušionice budući da su se za projekte Pula sjever i Pula centar radile studije procjene utjecaja na okoliš, a za samu sušionicu ne. S druge strane, za Projekt Pula centar i dalje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno spor koji Grad/Luka Pula ima s DORH-om, vezano za lokaciju na Molo Carbonu gdje bi trebao biti smješten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta Pula centar. Pitanje je kako će to uopće završiti i da li će Grad dobiti zeleno svjetlo da se ide dalje s projektom Pula centar ako izgubi spor, kaže Sanja Radolović.

Sanja Radolović

Predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković potvrđuje da je primio poziv za današnji obilazak saniranog odlagališta Kaštijun.

- Koliko vidim, poziv je upućen samo vijećnicama i vijećnicima. Žalim što poziv nije upućen i predstavnicima medija, jer mislim da gradska uprava mora voditi više računa o otvorenosti, posebice kada je riječ o važnim projektima koji se tiču, između ostalog, i zdravlja građana, kaže Deković.   

Deković: 'Gradonačelnik za sve nepopularne odluke traži alibi u bivšoj vlasti'

Osvrnuo se na izgradnju sušionice. Treba podsjetiti da je u mandatu bivše IDS-ove vlasti izabrana lokacija na Kaštijunu.

- Kad govorimo o novom postrojenju za sušionicu mulja, po tko zna koji put, svjedočimo pokušaju gradonačelnika Zoričića da za sve svoje nepopularne odluke traži alibi u bivšoj vlasti i tvrdi da ima 'vezane ruke'. Gradonačelnik je u više navrata poručio da se ništa više neće graditi na Kaštijunu, za što je dobio određenu podršku javnosti. Ako zaista smatra da taj projekt nije dobar i ako imalo drži do svojih riječi, onda ima obavezu zaustaviti izgradnju sušionice na toj lokaciji te potom ponuditi drugo, bolje rješenje, kaže Deković i dodaje:

Daniel Deković

- U nastojanju da uspostavi suvremeni i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Istri, zahvaljujući kojem su zatvoreni deponiji diljem naše regije i prestalo s primitivnom praksom odlaganja smeća, bivša je vlast osigurala bespovratna EU sredstva u milijunskim iznosima. Isto to može učiniti i Zoričić. Gradonačelnik, naime, ima sve potrebne ovlasti i mogućnosti da kreira vlastitu politiku. Fondova će uvijek biti, zato ga pozivamo da se prestane skrivati iza populističkih opravdanja te da konačno preuzme odgovornost, rekao je Deković.

"Zoričićevo obećanje - ludom radovanje", komentirala je Dušica Radojčić iz pulskog Možemo! planove pulske vlasti oko sušionice fekalnog mulja.

- Zoričić je obećao da će se sušionica fekalnog mulja planirana na Kaštijunu maknuti, pa onda odustao od tog obećanja. Je li dao nalog da se razmotre druge lokacije za sušionicu? Za drugu tehnologiju umjesto solarnog sušenja? Uz sam pročistač? U kamenolomu Max? Trebao je ispitati i javnost obavijestiti o alternativama te o proceduri eventualne izmjene postojeće studije utjecaja na okoliš odnosno lokacijske dozvole u dijelu lokacije sušare. Imao je godinu dana za to. Tako da krivnju ne može svaljivati samo na one prije sebe, kaže  Radojčić.

Kako je moguće da nema utjecaja sušionice mulja na zdravlje i okoliš?

Istaknula je da argumenti za propitivanje vjerodostojnosti studije utjecaja na okoliš postoje.

- Utjecaj solarne sušionice fekalnog mulja na okoliš trebao je biti procijenjen u okviru Studije utjecaja na okoliš - SUO sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pula Centar. Ta je studija trebala procijeniti utjecaj na okoliš izgradnje kanalizacijskog sustava, pročistača i sušionice fekalnog mulja. Međutim, u SUO jest ukratko opisano samo postrojenje sušionice, ali gotovo ništa o njenom utjecaju na okoliš. Tako se njen utjecaj na zrak uopće ne spominje, navodi Radojčić.

Dušica Radojčić

Upozorava da se utjecaj sušionice ne spominje ni u poglavlju utjecaja na zdravlje stanovnika.

- Obavezni sadržaj SUO je i procjena utjecaja mogućih alternativnih rješenja, što za sušionicu nije napravljeno. Kumulativna procjena utjecaja planiranog zahvata s već postojećim emisijama u okoliš je zakonska obaveza - ni to se u SUO nije ispoštovalo, jer se utjecaj ŽCGO Kaštijun nije ni spomenuo. Takva studije nije smjela dobiti “prolaz”. Zbog zdravlja svih nas trebalo bi procijeniti kumulativni utjecaj dva Kaštijuna, starog i novog, i sušione fekalnog mulja, kaže Radojčić.

Naglasila je na kraju da je za postrojenje za solarno sušenje mulja predviđeno dogrijavanje korištenjem električne energije.

"U vrijeme planiranja te tehnologije, struja nije bila toliko skupa, pa bi trebalo danas izračunati koliko ćemo plaćati struju za njegov rad", zaključuje Dušica Radojčić.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.