Komunal

uoči sjednice Gradskog vijeća

SDP Rovinja upozorava: Plaćat ćemo kazne zbog malog postotka odvajanja otpada!

Iz rovinjskog SDP-a upozoravaju na manjkavosti novog prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. "Smanjenje količine miješanog komunalnog otpada potrebno je radi Kaštijuna te kako bismo ubuduće izbjegli brojne probleme uključujući smrad koji se stvara tijekom ljeta", tvrde


 
1 min
Martina Pereša
Foto: Facebook SDP Rovinj

Iz rovinjskog SDP-a upozoravaju na manjkavosti novog prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. "Smanjenje količine miješanog komunalnog otpada potrebno je radi Kaštijuna te kako bismo ubuduće izbjegli brojne probleme uključujući smrad koji se stvara tijekom ljeta", tvrde

Uoči sjednice Gradskog vijeća Rovinja zakazane za srijedu, 26. siječnja, medijima je poslano priopćenje koje potpisuje Maria Blažina, predsjednica SDP-a Rovinj i Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Rovinja.

Maria Blažina, privatna arhiva
Reakcija se, naime, odnosi na novi prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koji se nalazi u javnom savjetovanju do 24. siječnja, a uvršten je u dnevni red sjednice koja se održava dva dana kasnije.

Klub vijećnika SDP-a ukazivao je i tijekom pripreme prijedloga Odluke na određene manjkavosti, kroz primjedbe, prijedloge i amandmane dostavljene na prošlu sjednicu Gradskog vijeća.

“Veliki broj građana uočio je slične probleme te su ih istaknuli kroz javno savjetovanje. Radi velikog broja primjedbi, i s obzirom na naše brojne prijedloge za poboljšanje, donošenje spomenute odluke je odgođeno za kraj siječnja do kada je i zakonski rok za njeno donošenje.

Također smo naveli da bi bilo dobro da se prijedlozi Odluka usklade na nivou Istarske županije. Nažalost, novi prijedlog odluke koji je trenutno na javnom savjetovanju te na dnevnom redu iduće sjednice ne nudi kvalitetna rješenja, pogotovo vezano uz učestalost odvoza reciklabilnog otpada, veličinu spremnika za sakupljanje otpada, kriterije za umanjenje cijene javne usluge i ugovorne kazne”, navode iz rovinjskog SDP-a.

-Općenito se može reći da je Grad Rovinj relativno čist i da je odvoz komunalnog i ostalog otpada redovit, ali činjenica je da u postotku vrlo malo razdvajamo i selektivno zbrinjavamo reciklabilni komunalni otpad. Ako tako nastavimo teško ćemo postići Zakonom postavljene uvjete od minimalno 50 posto mase komunalnog otpada koji će se morati oporabiti recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu te ćemo morati plaćati kazne za nedostatni postotak selektiranog reciklabilnog otpada, upozorava Blažina.

Osnovna zadaća ove Odluke je smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, kao mjera usklađivanja sa Zakonom o gospodarenju otpadom i doprinosa kružnom gospodarstvu Europske unije. To je potrebno, između ostalog, i radi Kaštijuna, kako bismo ubuduće izbjegli brojne probleme uključujući smrad koji se stvara tijekom ljeta

SDP Rovinja

Nastavite čitati

Istra
 

"LA PROJEKCIJA": Sutra se u Vodnjanu prikazuju kratkometražni filmovi lokalnih autora

- Za obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Istarske županije, u  kontekstu filmske produkcije, odabran je Vodnjan. Tim povodom, prikazat ćemo filmove autora i tema vezanih za grad domaćin. Vodnjan je, naime, posljednjih godina obilježila produkcija kvalitetnih, uglavnom kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, svojevrsni „filmski val“, nazvan i Novi vodnjanski filmski val, navode iz Istarske kulturne agencije

Istra
 

PGS o direktorima Uljanika i pravomoćnoj presudi 3. maju: Riječ je o klasičnom stečajnom kriminalu, a DORH ŠUTI!

Riječ je o tvrtki „Uljanik Učilište“, a koja je bila dio stečajne mase „Uljanik PIS-a“. Dočepali su je se gospoda Boris Dvoršak i Goran Pikot, a „3. maj“ u novonastaloj je situaciji štošta osporavao u tim transakcijama. Riječki je škver pokrenuo i sudski postupak, ali ga je na kraju balade i izgubio, a, rekao bih, prvenstveno zahvaljujući postojećem hrvatskom pravosudnom sustavu, rekao je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš na konferenciji za novinare

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.