Komunal

TRAGOM INFORMACIJE DA JE SUSTAV OPET U KVARU

SERVIS NA KAŠTIJUNU Kabelska MBO staza nije u kvaru

Planirano je pojačano održavanje u tjednu u godini kada je najmanji dovoz miješanog komunalnog otpada i to od 900-950 tona. Planirano je oko 700 tona zaprimiti u prihvatnu jamu MBO postrojenja, dok će se ostatak miješanog komunalnog otpada iz pretovarnih stanica privremeno skladištiti u poluprikolicama ili na plohi za odlaganje, a sve do dovršetka radova održavanja koji su planirani do kraja ovog tjedna, kaže direktor Kaštijuna Dražen Stilinović


 
2 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Planirano je pojačano održavanje u tjednu u godini kada je najmanji dovoz miješanog komunalnog otpada i to od 900-950 tona. Planirano je oko 700 tona zaprimiti u prihvatnu jamu MBO postrojenja, dok će se ostatak miješanog komunalnog otpada iz pretovarnih stanica privremeno skladištiti u poluprikolicama ili na plohi za odlaganje, a sve do dovršetka radova održavanja koji su planirani do kraja ovog tjedna, kaže direktor Kaštijuna Dražen Stilinović

Tragom informacije da je kabelska staza na Kaštijunu ponovno u kvaru, provjerili smo s Upravom Kaštijuna o čemu je riječ.

Prema informacijama koje smo dobili, tegljači koji voze otpad s pretovarnih stanica iz cijele Istre na centar, iskrcavaju otpad na polje, kao što se radilo kada se desila havarija sa kabelskom stazom.

Ostali komunalci poput Herculanee, Med Eka, Kontrade voze otpad u prihvatnu jamu dok se ista ne napuni.

Direktor Kaštijuna Dražen Stilinović kratko je u telefonskom razgovoru poručio da je u tijeku servis, a potom je inzistirao da mu pitanja pošaljemo mailom.

O kakvom se servisu radi, koliko košta i tko ga provodi, pitali smo Stilinovića.

Odgovorio je da kabelska staza u MBO postrojenju nije u kvaru.

- MBO postrojenje je u kontinuiranom radu od 2018. godine. Biološki dio postrojenja radi 24 sata 7 dana u tjednu. Pojedine radnje održavanja moguće je izvršiti samo kada postrojenje nije u radu i kada je manja količina otpada u postrojenju. Tehnološki proces ima linijski tok te naredna faza obrade odnosno oprema i strojevi ovise o prethodnoj fazi, a što ne omogućava parcijalno zaustavljanje ili bajpas tijeka obrade, kaže Stilinović i dodaje:

- U tijeku je planirano pojačano održavanje MBO postrojenja, a u sklopu kojeg se istovremeno vrše redovni servisi i pojačano održavanje na strojevima, kazao je Stilinović.

Potom je naveo što se sve radi: "mijenjanje traka i servisi na transporterima; zamjena filterske opreme postrojenja, zamjena statorskih i rotorskih noževa na finim drobilicama; uklanjanje istrošenih zubi na dozirnom bubnju, izmjena dijela lanca na lančanom transporteru biološkog dijela obrade u postrojenju; sanacija presipa ispod magnetnog separatora; nadogradnja - sanacije, navarivanja i "hard facing" noževa, rotora i reznog stola primarne drobilice; industrijsko čišćenje kompletnog sustava ventilacije mehaničkog dijela postrojenja; industrijsko čišćenje 3 pročišćivača zraka i industrijsko čišćenje rashladnog tornja te detaljna provjera kranskih dizalica te zamjena habajućih dijelova (klizača) kao i na radnim strojevima…"

- Radove održavanja izvode zaposlenici Kaštijuna kao i ovlaštene tvrtke koje su odabrane na temelju prethodno provedenih nabava (Trgometal d.o.o, Montelektro d.o.o., Rijeka servisi d.o.o., Mlakar viličari d.o.o., SKELARSKA MONTAŽA j.d.o.o.,  VALTORTA Rising Group Srl i dr.). Okvirne količine i jedinične cijene definirane su ugovorima, a obračun će se vršiti po stvarno izvedenim količinama, istaknuo je Stilinović.

Naglasio je da je dozvolom za gospodarenje otpadom za ŽCGO Kaštijun utvrđeno da je "tehnološkim procesom osigurano da se premoste eventualni privremeni zastoji odnosno period remonta. Dodao je da je u takvim situacijama  predviđeno da se otpad privremeno skladištiti na posebno pripremljeno površini na dijelu plohe za otpad.

- Planirano je pojačano održavanje u tjednu u godini kada je najmanji dovoz miješanog komunalnog otpada i to od 900-950 tona. Planirano je oko 700 tona zaprimiti u prihvatnu jamu MBO postrojenja, dok će se ostatak miješanog komunalnog otpada iz pretovarnih stanica privremeno skladištiti u poluprikolicama ili na plohi za odlaganje, a sve do dovršetka radova održavanja koji su planirani do kraja ovog tjedna, kaže Stilinović.

Po njegovim riječima, prethodno navedeno rasterećenje prijema u jamu postrojenja je u svrhu osiguranja boljih uvjeta rada svih radnika koji sudjeluju u  održavanju.

- Privremeno skladišteni otpad će se nakon završetka održavanja vratiti u MBO postrojenje na obradu u ukupnoj količini do kraja studenog, ove godine, odgovorio je Stilinović.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Istra
 

"MA ŠTO REĆI, DOBRO SE DOBRIM VRAĆA!" Dobri duh Vodnjana Grga Softić i društvo 'Rovinjske njuškice' macama lutalicama osigurali krov nad glavom. Pomogao je i Grad Rovinj

Rovinjske mačke ove su godine pod bor unaprijed dobile jedan sasvim jedinstven poklon – krov nad glavom. Siguran dom. Grad Rovinj odlučio je financirati izradu kućica za četveronožne lutalice, a koje posredstvom i na inicijativu Društva za zaštitu životinja i prirode 'Rovinjske njuškice' izrađuje dobro poznati Vodnjanac dobrog srca Zajim Softić Grga. I nisu to bilo kakve kućice. To su Grgine unikatne kućice za životinje! Personalizirane, ručno oslikane * "Radi se tutta forza. Osim što me zovu privatno, radim i za udruge. To je moj život! Uvijek se na kraju uspije napraviti kućica. Napravi se  kućica i kad mislim da nemam za kupiti materijal. Na kraju se uvijek nađe. Ali pretresem i sve baje u potrazi za paletama", veli Grga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.