Pregršt medalja za Plivački klub Pula na Županijskom prvenstvu
Puljani su osvojili 92 zlatne, 118 srebrnih i 107 brončanih medalja
Brionka nam, za sada, nije potvrdila poskupljenje cijene kao ni dala informaciju koliko su išle gore, no nekoliko nam je manjih pulskih pekara kazalo da je daljnja poskupljenja jednostavno nemoguće izbjeći. Doduše, njihove su cijene još uvijek osjetno manje nego Brionkine koje smo zapisali * Ne možemo se boriti s velikim trgovačkim lancima i njihovim cijenama. Moj je kruh domaći, ručno rađen, ali i meni je bolno jasno da većina kupaca ne može birati kvalitetu, nego im je jedino bitna cijena. U velikim se lancima kruh može naći i po šest, sedam kuna. Moj je skuplji, no diktiraju ga cijene ulaznih sirovina koje naprosto divljaju, iskrena je Gordana Kopić vlasnica obiteljske pekare Corona koja peče kruh i kolače više od dva desetljeća
Brionka nam, za sada, nije potvrdila poskupljenje cijene kao ni dala informaciju koliko su išle gore, no nekoliko nam je manjih pulskih pekara kazalo da je daljnja poskupljenja jednostavno nemoguće izbjeći. Doduše, njihove su cijene još uvijek osjetno manje nego Brionkine koje smo zapisali * Ne možemo se boriti s velikim trgovačkim lancima i njihovim cijenama. Moj je kruh domaći, ručno rađen, ali i meni je bolno jasno da većina kupaca ne može birati kvalitetu, nego im je jedino bitna cijena. U velikim se lancima kruh može naći i po šest, sedam kuna. Moj je skuplji, no diktiraju ga cijene ulaznih sirovina koje naprosto divljaju, iskrena je Gordana Kopić vlasnica obiteljske pekare Corona koja peče kruh i kolače više od dva desetljeća
Šokirala se naša čitateljica kada je, u svom kvartovskom dućanu, štrucu Brionkinog kruha platila 18,99 kuna! Riječ je, kako navodi, o Obiteljskom kruhu od 700 grama.
Kako dodaje, tijekom vikenda su promijenjene cijene i ostalom kruhu pa tako sada Goricijan od 600 grama košta također 18,99 kuna, Pulski od 500 grama (ili kako ga često zovemo - rezani) je 15,99 kuna. U istom dućanu krofna s čokoladom skočila je do nevjerojatnih 8,50 kuna.
Najjeftiniji je, kako smo i sami vidjeli, polubijeli kruh po 8,50 kuna i njemu se cijena nije dirala, a potom kruh koji im doprema jedna lokalna pekara po cijeni od 9,99 kuna za štrucu.
"Još malo će kruh biti skuplji od mortadele koju stavljam u panin, pa ovo nije normalno, više od dva eura za štrucu kruha", ljuti se naša sugovornica jer u svom mjestu nema lokalne pekare u kojoj bi mogla kupiti jeftiniji kruh, a i godinama je naučena na onaj od Brionke.
Brionka nam, za sada, nije potvrdila poskupljenje cijena, ni dala informaciju koliko su one išle gore, no nekoliko nam je manjih pulskih pekara kazalo da je daljnja poskupljenja nemoguće izbjeći.
Doduše, njihove su cijene još uvijek osjetno manje nego ove Bionkine koje smo zapisali.
Kurioziteta radi na njihovim Facebook stranicama našli smo cijenu Goricijana iz 2018. godine kada je s redovne cijene od 9,98 kuna, na akciji koštao 7,49 kuna. Je li doista u roku od samo četiri godine poskupio više nego duplo?!
- Ne možemo se boriti s velikim trgovačkim lancima i njihovim cijenama. Moj je kruh domaći, ručno rađen, ali i meni je bolno jasno da većina kupaca ne može birati kvalitetu, nego im je jedino bitna cijena. U velikim se lancima kruh može naći i po šest, sedam kuna. Moj je skuplji, no diktiraju ga cijene ulaznih sirovina koje naprosto divljaju, iskrena je Gordana Kopić vlasnica obiteljske pekare Corona koja peče kruh i kolače više od dva desetljeća.
Tuži nam se kako je strašno poskupjelo sve - posebne vrste brašna od kojih rade kruh, ulje i margarin, a u ponedjeljak su im dobavljači dostavili nove cijene za sir koji je išao za desetak kuna gore dok je svježi poskupio za više od duplo!
- Sada bih trebala dignuti cijene bureka, ali i tosta koji školarci jedu za marendu. U šoku sam, ne znam što napraviti. Neugodno je i meni, čak je i dobavljače koji mi dugo godina nose robu sram, svaki dan nešto poskupljuje i ne vidi se tome kraj. Da vam ne govorim da je duplo gore išla struja, da nam je račun za smeće s 200 skočio na 800 kuna. Imam dvije pekare, na tržnici i na Vidikovcu i iskreno razmišljam da stavim ključ u bravu, ovo je neizdrživo, veli nam Kopić, nadajući se da će uspjeti sačuvati barem ovu u gradu.
Dodaje da su male obiteljske pekare u velikim problemima i da će se mnoge od njih jako teško izvući jer ovise o cijenama dobavljača i ne mogu konkurirati velikim trgovačkim centrima koji si mogu dozvoliti i nekvalitetniji kruh, ali i to da na njemu nemaju zarade, dok oni od toga žive i moraju platiti radnike.
Inače, ovdje njihov kruh Corona od 300 grama košta devet kuna, bobule (500 grama) 11 kuna, raženi od pola kile 14, a kukuruzni od 400 grama 11 kuna.
- Koliko će ove cijene ostati zaista ne znam, jasno mi je da je to kupcu teško platiti, ali isto tako moraju shvatiti i nas, jako nam je teško zadržati cijene dok sve oko nas divlja, zaključuje naša sugovornica.
Zdravka Vukić, direktorica pekare Nello, veli kako oni sada neće dizati cijene, no korigirali su ih početkom lipnja, prije sezone. To su, dodaje, bili primorani učiniti jer je sve poskupilo.
U razgovoru oko razloga navodi da je brašno zapravo najmanji problem u svemu.
- Najveći su problem energenti, a posebice struja na koju su nam peći. Računi su preko noći s 10 tisuća skučili na 28 tisuća kuna. Tu je onda i cijena goriva koja poskupljuje dostavu. Poskupio je i papir, karton i palete.... ma nema toga što nije otišlo gore, nabraja nam ona.
Dodaje da pekare imaju samo u prstenu oko Pule, no sada planiraju prvu otvoriti u Rovinju. Najpoznatiji su po svom kruhu Kazalin, koji rade po tradicionalnoj obiteljskoj recepturi. A štruca od 700 grama trenutno košta 14 kuna.
U manjim pekarama po gradu kruh se i dalje može kupiti po cijeni od deset, 11 kuna za štrucu. No, uskoro bi i ovdje, lančanom reakcijom, moglo doći do korekcija cijena. Na više, naravno.
Tako bi ona popularna uzrečica "kruha i igara" uskoro mogla izgubiti smisao jer - bit ćemo ove zime i kruha gladni.
Puljani su osvojili 92 zlatne, 118 srebrnih i 107 brončanih medalja
Pomoću EEG uređaja detektirat će se električna aktivnost biljaka i pretvoriti u zvuk. Jedinstveno audio iskustvo zvučnih biljnih impulsa nastalo je kao rezultat istraživačkog rada radionice na granici umjetnosti, znanosti i prirode
Suradnja uključuje niz aktivnosti - od edukativnih radionica za djecu i mlade u školi nogometa NK Istra 1961 do kampanja koje promiču korištenje javnog prijevoza i odgovoran odnos prema okolišu, a sve u cilju smanjenja prometa i poticanja zajedništva
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.