Komunal

kava uz smrad ptičjeg izmeta

U borbu protiv ptica u Pulu stižu i sokolari?

Iz Herculanee navode da, koje god rješenje protiv ptica budu primijenili, ono mora biti prihvatljivo za okoliš, stoga je zatraženo i mišljenje Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako problemu pristupiti


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Iz Herculanee navode da, koje god rješenje protiv ptica budu primijenili, ono mora biti prihvatljivo za okoliš, stoga je zatraženo i mišljenje Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako problemu pristupiti

Toplije vrijeme mami Puljane da kavu krenu ispijati na terasama kafića. No, na Korzu postoji problem. On nije od jučer - svi znamo da čvorci, ali i druge ptice, ovdje već godinama obitavaju. Svake ih je godine sve više, a to se vidi i po zamazanom podu i klupicama, a u sezoni i po suncobranima ugostitelja.

Zbog ptičjeg izmeta Korzo se redovito pere, no ono što muči ljude koji ovdje ispijaju kavu je to što se to čini oko 10, 11 sati. I dok radnici sa šmrkom vrijedno peru pod, Giardinima se uzdiže neugodan miris. O česticama koje lete naokolo ne žele, vele nam, niti razmišljati.

Problematiku ptica Grad Pula rješava u suradnji s Herculaneom.

- Trenutno se u najužem centru grada primjenjuju rješenja sa zvučnicima koja su pokazala učinkovitost samo za određene vrste ptica. Postoji i model koji se primjenjivao drugdje po Hrvatskoj, sa sokolarom. Razmatra se i takav angažman, navode nam iz Herculanee.

Dodaju da, koje god rješenje primijenili, ono mora biti prihvatljivo za okoliš i u skladu s pozitivnim propisima koji reguliraju materiju, stoga je zatraženo i mišljenje Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Milan Sabic/PIXSELL

- Sukladno navedenome, pratit će se stanje i iznaći rješenje koje će se primijeniti na svim područjima grada gdje se pokaže takva potreba, navode.

U razgovoru oko pranja Korza pojašnjavaju da se pranje javnih površina uobičajeno ne prakticira zimi, osim u iznimnim situacijama, zbog niskih temperatura i poledice koje mogu dovesti do neželjenih posljedica.

- U slučaju Giardina, pranje vodom pod visokim tlakom je trenutno nužno i najprimjerenije rješenje. S obzirom na niske temperature noću i tijekom jutarnjih sati, radi zamrzavanja opreme i podloge pranje se obavlja oko 10 sati. U skladu s vremenskim uvjetima, kod povećanja temperature zraka tijekom noći i jutra, pranje površine obavljat će se znatno ranije, zaključuju.


B. Petrović

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.