Komunal

Odobrenje linija predano Ministarstvu

U Puli bi se trebao graditi električni brod koji će spajati grad sa Štinjanom i Brijunima

I ja sam danas kazao da je potrebno zajednički realizirati što više projekata pa smo tako mi iz Fonda na radnom sastanku predstavili naša 23 poziva u vrijednosti 870 milijuna kuna. To je najveći broj poziva koji je ikada izašao iz Fonda i tijekom ovog sastanka iskomunicirali smo načine na koje će Pula od toga imati što više koristi, kazao je predsjednik Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, Siniša Kukić


 
3 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

I ja sam danas kazao da je potrebno zajednički realizirati što više projekata pa smo tako mi iz Fonda na radnom sastanku predstavili naša 23 poziva u vrijednosti 870 milijuna kuna. To je najveći broj poziva koji je ikada izašao iz Fonda i tijekom ovog sastanka iskomunicirali smo načine na koje će Pula od toga imati što više koristi, kazao je predsjednik Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, Siniša Kukić

Danas je u Gradu Puli održan sastanak predsjednika Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Siniše Kukića s direktorom Herculanee Robijem Fuartom te gradonačelnikom Filipom Zoričićem.

Na sastanku se raspravljalo o razvitku brojnih projekata u Puli, uključujući izgradnju električnog broda koji bi spajao Pulu sa Štinjanom i Brijunima.

- Mi iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imamo dugogodišnju i dobru suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i s Gradom Pulom. I ja sam danas kazao da je potrebno zajednički realizirati što više projekata pa smo tako mi iz Fonda na radnom sastanku predstavili naša 23 poziva u vrijednosti 870 milijuna kuna. To je najveći broj poziva koji je ikada izašao iz Fonda i tijekom ovog sastanka iskomunicirali smo načine na koje će Pula od toga imati što više koristi, kazao je predsjednik Fonda Siniša Kukić, naglasivši pritom kako vjeruje da će ovo biti početak jedne dobre suradnje s Gradom.

Pokrenuta inicijativa razvitka lokalnog električnog broda

Gradonačelnik Zoričić naglasio je intenciju da Pula postane zeleni grad pa će se tako, prema njegovim riječima, uskoro krenuti u izradu projektne dokumentacije za izgradnju lokalnog električnog broda, no više detalja o tome nije kazao. Mogli smo saznati tek da će se tek krenuti u izradu projektne dokumentacije i da je Ministarstvu predan zahtjev za odobrenje linije, nakon čega će se Grad prijaviti na financiranje.

- Danas smo otvorili mnoge teme. Znate da je intencija da Pula bude zeleni grad i tom smo kontekstu razgovarali s Fondom. Suštinska tema vezana za razvoj grada je inicijativa razvitka lokalne brodske linije koja će električnim brodom povezivati Pulu, Štinjan i Otočje Brijune. Također, razvijat ćemo prostor zelene industrije u kontekstu razvoja sortirnice, odnosno cirkularnoj ekonomiji. Ovo je još jedan dobar primjer suradnje Pule i države, kazao je.

Herculanea će mijenjati način naplaćivanja odvoza otpada

Direktor Herculanee Robi Fuart rekao je da Herculanea intenzivno radi na razvijanju novih projekata, od kojih je, dakako, najvažnija izgradnja reciklažnih dvorišta.

- Mi smo vrlo konkretni pri javljanju na ove pozive jer već krećemo s razvijanjem projekata  dekarbonizacije voznog parka, selektivnog prikupljanja otpada te solarizacijom krovova za koje je već izrađena dokumentacija. Radit ćemo dokumentaciju i za sortirnice te kompostanu, kao i za reciklažno dvorište koje će kao projekt zasigurno krenuti među prvima. Reciklažno dvorište ove će godine krenuti u projektiranje, a moguće lokacije su Veli vrh industrijska zona i Stoja. Razmotrit ćemo na koju ćemo lokaciju prvu ići, a ove godine krećemo s izradom dokumentacije. Vjerojatno ćemo u pogon staviti i mobilno reciklažno dvorište. Sredstva financiranja osigurana su u proračunu, a sufinanciranje ćemo tražiti od Fonda, rekao je Fuart.

Fuart je također kazao da će ovaj mjesec novi cjenik naplate otpada predati Savjetovanju gdje će se odlučiti novi kriteriji naplate odvoza otpada. Također, istaknuo je kako se konačna ulaganja u projekte još ne znaju pa tako ni okvirne cijene koje će za neke korisnike biti niže, a za pojedine i više.


Nastavite čitati

Pula
 

Kako su se mladi Verudeži i Barakeri tukli šakama i kamenjem za granicu između Verude i Stoje, a zatim napuštali rodni grad

"Tullio Cerlienco, el fio del caliger de Veruda - sin postolara s Verude, upisao se u boksački klub Proletario čije je članove trenirao u gimnastičkoj dvorani škole Dante Alighieri slavni pulski boksač Otto Govich s Baraka. Tulliov me primjer privukao da idem u dvoranu učiti boksačke vještine željan da se konačno pošteno i tučem i tako napredujem u hijerarhiji dei muli de strada. Završio sam i na ringu, tukao sam se i krvario. Bio sam postao i šampion Pule u papir kategoriji na ponos svog oca", piše Krizmanić

Pula
 

Iz malog pulskog studija "Staša design" dizajnerska roba putuje u sve kutke svijeta. "Oduvijek sam govorila da ću biti ili učiteljica ili modna kreatorica"

Prije sam uvijek osmišljavala kolekcije iznova, a za izradu modela mi treba tri, četiri mjeseca, odnosno od crteža do modela koji ću izrađivati. Međutim, sada brend ima neku prepoznatljivu crtu i zato radim na starim modelima, malo mijenjam, prekrajam, prepravljam. To je proces. Dakle, radim ono s čim sam i počela i slijedim tu svoju prepoznatljivost, koristim iste materijale, ali druge boje i ubacim uvijek nešto moje, jer ne pratim baš modne trendove u svijetu. Općenito jako malo pratim modnu industriju, jer što manje gledam to bolje onda sam potpuno svoja, nema mogućnosti da me 'povuče' nešto tuđe, govori Staša Doblanović Randall

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.