Komunal

Odobrenje linija predano Ministarstvu

U Puli bi se trebao graditi električni brod koji će spajati grad sa Štinjanom i Brijunima

I ja sam danas kazao da je potrebno zajednički realizirati što više projekata pa smo tako mi iz Fonda na radnom sastanku predstavili naša 23 poziva u vrijednosti 870 milijuna kuna. To je najveći broj poziva koji je ikada izašao iz Fonda i tijekom ovog sastanka iskomunicirali smo načine na koje će Pula od toga imati što više koristi, kazao je predsjednik Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, Siniša Kukić


 
3 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

I ja sam danas kazao da je potrebno zajednički realizirati što više projekata pa smo tako mi iz Fonda na radnom sastanku predstavili naša 23 poziva u vrijednosti 870 milijuna kuna. To je najveći broj poziva koji je ikada izašao iz Fonda i tijekom ovog sastanka iskomunicirali smo načine na koje će Pula od toga imati što više koristi, kazao je predsjednik Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, Siniša Kukić

Danas je u Gradu Puli održan sastanak predsjednika Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Siniše Kukića s direktorom Herculanee Robijem Fuartom te gradonačelnikom Filipom Zoričićem.

Na sastanku se raspravljalo o razvitku brojnih projekata u Puli, uključujući izgradnju električnog broda koji bi spajao Pulu sa Štinjanom i Brijunima.

- Mi iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imamo dugogodišnju i dobru suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i s Gradom Pulom. I ja sam danas kazao da je potrebno zajednički realizirati što više projekata pa smo tako mi iz Fonda na radnom sastanku predstavili naša 23 poziva u vrijednosti 870 milijuna kuna. To je najveći broj poziva koji je ikada izašao iz Fonda i tijekom ovog sastanka iskomunicirali smo načine na koje će Pula od toga imati što više koristi, kazao je predsjednik Fonda Siniša Kukić, naglasivši pritom kako vjeruje da će ovo biti početak jedne dobre suradnje s Gradom.

Pokrenuta inicijativa razvitka lokalnog električnog broda

Gradonačelnik Zoričić naglasio je intenciju da Pula postane zeleni grad pa će se tako, prema njegovim riječima, uskoro krenuti u izradu projektne dokumentacije za izgradnju lokalnog električnog broda, no više detalja o tome nije kazao. Mogli smo saznati tek da će se tek krenuti u izradu projektne dokumentacije i da je Ministarstvu predan zahtjev za odobrenje linije, nakon čega će se Grad prijaviti na financiranje.

- Danas smo otvorili mnoge teme. Znate da je intencija da Pula bude zeleni grad i tom smo kontekstu razgovarali s Fondom. Suštinska tema vezana za razvoj grada je inicijativa razvitka lokalne brodske linije koja će električnim brodom povezivati Pulu, Štinjan i Otočje Brijune. Također, razvijat ćemo prostor zelene industrije u kontekstu razvoja sortirnice, odnosno cirkularnoj ekonomiji. Ovo je još jedan dobar primjer suradnje Pule i države, kazao je.

Herculanea će mijenjati način naplaćivanja odvoza otpada

Direktor Herculanee Robi Fuart rekao je da Herculanea intenzivno radi na razvijanju novih projekata, od kojih je, dakako, najvažnija izgradnja reciklažnih dvorišta.

- Mi smo vrlo konkretni pri javljanju na ove pozive jer već krećemo s razvijanjem projekata  dekarbonizacije voznog parka, selektivnog prikupljanja otpada te solarizacijom krovova za koje je već izrađena dokumentacija. Radit ćemo dokumentaciju i za sortirnice te kompostanu, kao i za reciklažno dvorište koje će kao projekt zasigurno krenuti među prvima. Reciklažno dvorište ove će godine krenuti u projektiranje, a moguće lokacije su Veli vrh industrijska zona i Stoja. Razmotrit ćemo na koju ćemo lokaciju prvu ići, a ove godine krećemo s izradom dokumentacije. Vjerojatno ćemo u pogon staviti i mobilno reciklažno dvorište. Sredstva financiranja osigurana su u proračunu, a sufinanciranje ćemo tražiti od Fonda, rekao je Fuart.

Fuart je također kazao da će ovaj mjesec novi cjenik naplate otpada predati Savjetovanju gdje će se odlučiti novi kriteriji naplate odvoza otpada. Također, istaknuo je kako se konačna ulaganja u projekte još ne znaju pa tako ni okvirne cijene koje će za neke korisnike biti niže, a za pojedine i više.


Nastavite čitati

Pula
 

U Puli je podstanarima teško naći krov nad glavom. "Nas sedmero živi u 40 kvadrata. Niti za 800 eura nisam uspjela pronaći dom sebi i djeci"

Od Igora Loparića, predsjednika pulske udruge Naš san njihov osmijeh, doznajemo da se njima svakodnevno javljaju obitelji s djecom i samohrani roditelji koji nemaju gdje, najčešće jer moraju izaći iz stana radi turista. Onda se snalaze kod prijatelja, obitelji, no dugoročno takav smještaj nije održiv. Zbog toga su pokrenuli inicijativu "Stan za lakši stan" kojom žele pomoći obiteljima koji traže smještaj na duži period na način da im financiraju dio plaćanja najma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.