Komunal

učenici ne žele čučavce

ŽALOSNO ZA NAPREDNU ISTRU Učenici pazinske Gimnazije i strukovne škole godinama primorani koristiti čučavce. Organizirali se roditelji, škola ne zna ni koliko košta uređenje wc-a. Što čeka Županija?!

Više smo puta upozoravali o toj problematici te smo razrednicu obavijestili da neki učenici, pogotovo učenice, zbog neadekvatnih uvjeta, izbjegavaju odlazak na školski WC  i zbog toga imaju zdravstvene probleme, kaže čitateljica* Istarska županija kao osnivač dobro poznaje probleme, zna da je to jedina škola s dvosmjenskom nastavom, da wc-i nisu adekvatni i da učenici traže prostor za marendu kojeg trenutno nemaju, rekla je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić


 
6 min
Danijela Bašić-Palković

Više smo puta upozoravali o toj problematici te smo razrednicu obavijestili da neki učenici, pogotovo učenice, zbog neadekvatnih uvjeta, izbjegavaju odlazak na školski WC  i zbog toga imaju zdravstvene probleme, kaže čitateljica* Istarska županija kao osnivač dobro poznaje probleme, zna da je to jedina škola s dvosmjenskom nastavom, da wc-i nisu adekvatni i da učenici traže prostor za marendu kojeg trenutno nemaju, rekla je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić

Istarska županija voli se svako toliko pohvaliti brojnim kapitalnim projektima u županijskim školama u kojima je osnivač. Osim recentnog primjera s osnovnom škola Fažana koja već godinama bezuspješno čeka dogradnju i rekonstrukciju, ovih smo dana doznali da su ti zahvati "na listi prioriteta Istarske županije". Odgovor je to nadležnih u Županiji nakon što je u fažanskoj osnovnoj školi došlo do zapaljenja električnih instalacija.

Viber akcija roditelja 

Malo dalje, u središnjoj Istri, točnije u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, u najrazvijenijoj županiji u Hrvatskoj, čime se također voli pohvaliti Županija, umjesto adekvatnih sanitarnih čvorova, generacije srednjoškolaca i dalje koriste čučavce. 

Osim što su čučavci trebali biti zamijenjeni još davnih dana, ali nekim čudom nisu, stvari su u svoje ruke preuzeli roditelji shvativši da osnivač, odnosno Istarska županija, po tom pitanju ne poduzima ništa.

Prije nekoliko dana, preko roditeljskih Viber grupa, počeo je kružiti dopis o akciji prikupljanja novčanih sredstava u razredima u vidu donacije za potrebe renoviranje sanitarnih čvorova u školi.

I naša je redakcija primila apel roditelja koji smatraju da bi sanitarne prostore prvenstveno trebala urediti škola uz potporu Županije, a ne da novac za tu investiciju prikupljaju roditelji.

Učenice izbjegavaju odlazak u toalet

- Kao roditelj, ja i moj suprug smo u nekoliko navrata upozoravali na sastancima roditelja o toj problematici, te smo razrednicu obavijestili o tome da neki učenici, pogotovo učenice, zbog neadekvatnih uvjeta, izbjegavaju odlazak na WC dok su u školi i zbog toga imaju zdravstvene probleme, kaže čitateljica koja nam se obratila (podaci poznati redakciji).

- Iz moje roditeljske perspektive, ispada da se nitko tim "prljavim" problemom ne želi baviti, i da je najlakše lopticu odgovornosti prebaciti na nekog drugog, u ovom slučaju - na roditelje. Možda je inicijativa za prikupljanje donacija u gotovini nastala u dobroj namjeri, ali nisam sigurna da je skupljanje donacije u gotovini po razredima legalan način da se taj problem riješi, niti da bi se na roditelje trebala prebaciti odgovornost za ulaganje u osnovne uvjete kao što su sanitarni čvorovi, kaže čitateljica.

- Također, ovakav način netransparentnog prikupljanja sredstava, ne nudi mogućnost da se donacije prate i da se realizirane donacije zaista koriste za renoviranje sanitarnih čvorova. Razumijem da printanje uplatnice s opisom uplate "donacija za renoviranje sanitarnog čvora" možda nije najljepša slika stanja u drugoj najvećoj srednjoj školi u Istarskoj županiji, ali stavljanje odgovornost na roditelje i učenike, pogotovo kada smo na pomolu ogromne ekonomske krize, nije rješenje, navela je majka učenice.

Istarska županija kao osnivač škole dužna je riješiti ovaj problem

Naglasila je da što prije treba naći rješenje za renoviranje sanitarnih čvorova kod osnivača (Istarske županije), koji je odgovoran za uvjete u kojima borave učenici, ili pak gradova i općina iz koje učenici dolaze, a koji su svakako prikladnija adresa za takve zahtjeve od roditelja.

Ravnateljica Poropat-Božac svjesna je problema čučavaca

Nakon što smo školi uputili pitanja je li moguće da će sanitarne čvorove biti primorani uređivati roditelji, od prikupljanja sredstava na razini roditeljske solidarnosti se na koncu odustalo.

Je li upoznata s planiranom akcijom, pitali smo ravnateljicu pazinske Gimnazije i strukovne škole Suzanu Poropat-Božac.

 - Na Vijeću roditelja održanom početkom listopada jedna je roditeljica, članice Vijeća, dala prijedlog za tu inicijativu, a ostali članovi se tome nisu protivili i rekli su da će prijedlog proslijediti drugim roditeljima. Rečeno je samo da učenici ističu kako bi htjeli da se u školskim sanitarijama zamijene čučavci, kaže ravnateljica od koje nismo uspjeli doznati što se konkretno planira napraviti.

S obzirom da je Istarska županija osnivač škole, pitamo ravnateljicu planira li škola zatražiti sredstva od osnivača, odnosno od Županije kako bi se sanitarni čvorovi napokon uredili?

- Problem sanitarnih čvorova u našoj školi je problem čučavaca, a ne neuređenih sanitarija koji su u školi od kad se škola izgradila i učenici ističu da bi voljeli da se oni zamjene. Županija kao naš osnivač ima informaciju o tome, a škola će zatražiti osiguravanje sredstava u proračunu za ovu potrebu, istaknula je ravnateljica, koja nije imala informaciju koliko sredstava je potrebno za sanaciju sanitarnih čvorova.

U školu u Pazinu, gravitira velik broj učenika iz cijele Istre

 -Da bi se znalo koliko je novaca potrebno za zamjenu sanitarija, što uključuju i neke druge radove (električne i vodovodne) potrebno je izraditi konkretan troškovnik, kazala je ravnateljica.

Suzana Jašić: Troškovi ne smiju pasti na leđa roditelja

Iz njenog se pak odgovora može tumačiti da škola, iako problem postoji već godinama, nema ni približnu procjenu troškova s kojim bi išla prema osnivaču, odnosno Istarskoj županiji.

Iako Grad Pazin nije osnivač te pazinske škole, pitali smo pazinsku gradonačelnicu Suzanu Jašić za komentar ove situacije ali i o akciji prikupljanja sredstva koju su prvotno planirali sami roditelji.

- O akciji nemam službenu informaciju, jer je osnivač Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Istarska županija koja skrbi o tekućem i investicijskom održavanju u srednjoj školi. Svakog mjeseca održavam društvenu koordinaciju s ustanovama kojima je Grad osnivač, ali koja je otvorena i za sve druge ustanove odgoja i obrazovanja te kulture, upravo s ciljem da zajednički komuniciramo izazove i mogućnosti. Na žalost, za akciju sam saznala od nekoliko roditelja koji su mi neformalno pristupili. Ne podržavam akciju, jer smatram da takvi zahvati ne smiju pasti na leđa odnosno trošak roditelja, rekla je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić.

Po njenim riječima "ukoliko je potrebno na početku godine definirati participaciju roditelja u nekim specifičnim troškovima izvođenja nastave, onda u financijskom planu škole mora biti posebno istaknuto koji su to troškovi i zbog čega je došlo do participacije".

Na pitanje je li Grad spreman sudjelovati u financiranju uređenja sanitarnih čvorova, ponovila je da je informirana samo privatnim kanalima, no ne i službeno od škole ili osnivača. 

Suzana Jašić Foto M.Angelini

-Grad Pazin osnivač je osnovne škole u kojoj također postoji jedan dio wc-a čučavaca, pa je Gradu i školi prioritet riješiti problem wc-a u osnovnoj školi. Istarska županija kao osnivač Gimnazije i strukovne škole dobro poznaje probleme, zna da je to jedina škola u Istarskoj županiji s dvosmjenskom nastavom, da wc-i nisu adekvatni i da učenici traže prostor za marendu kojeg trenutno nemaju. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile (GSŠJD) je važna i velika škola, škola u koju 80 posto učenika putuje svakoga dana iz svih dijelova županije i želim vjerovati da vodstvo škole i Županija imaju to u vidu, rekla je Jašić.

Istaknula je kako je Grad Pazin inicirao nekoliko sastanaka koji se tiču odgoja i obrazovanja, te da bi ta tripartitna suradnja ili barem suradnja Grad – škola (GSŠJD) trebala biti kvalitetnija.

Kabinet župana: Sanitarni čvorovi nisu u lošem stanju

Što kani poduzeti Županija, pitali smo i njih.

Nisu bili upoznati s akcijom prikupljanja sredstava za uređenje sanitarnih čvorova u školi, rekavši da kao osnivači škole ne podržavaju akcije takvog tipa.

Iz kabineta župana potvrđuju da ih je ravnateljica škole upoznala s potrebom zamjene čučavaca wc školjkama, ali formalni zahtjev za sanacijom sanitarnih čvorova, nisu primili.

- Zgrada u kojoj djeluje Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin izgrađena je 1992. godine, te spada u novije i opremljenije srednjoškolske ustanove. Sanitarni čvorovi nisu u jako lošem stanju, kako navodite, već je inicijativa pokrenuta radi zamjene čučavaca wc školjkama. Nadležna pročelnica Patricia Percan će ispitati stvarnu potrebu navedene inicijative, odgovaraju iz kabineta župana, iako su naši upiti išli prema nadležnoj pročelnici Percan.

U kabinetu su potom podsjetili da je Istarska županija osnivač 47 školskih ustanova, dok zajedno s područnim školama broje 80-ak zgrada o kojima brinu.

- Ulaganja u njih planiraju se prema prioritetima, sukladno sredstvima koje imamo na raspolaganju. U protekle dvije godine, u spomenutu školu, Istarska županija je uložila preko 370 tisuća kuna za sanaciju dijela krovišta, što je ocijenjeno kao prioritet, glasi odgovor iz Istarske županije.

Prema svemu sudeći, projekt "čučavci" zasad ostaje na čekanju?!


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.